El projecte impulsat per la cooperativa Quesoni tornarà el pròxim mes d’octubre a recórrer diferents barris de la ciutat amb tot un seguit d’esdeveniments per “posar la cultura al bell mig del quadre i reivindicar el paper que l’art té com a vertebrador de les comunitats i de les idees transformadores.” El festival es continuarà realitzant en espais públics gestionats per les mateixes veïnes, com és el cas de la Farinera del Clot, l’Ateneu Popular de 9 Barris o l’Ateneu l’Harmonia a Sant Andreu, “amb la voluntat de teixir aliances i reforçar la concepció no comercial de la música”. Altres espais com la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, la Llibreria Pebre Negre i els Cinemes Girona també acolliran diverses activitats programades dintre del cicle.
Manel Ros, membre de l’organització del festival, ens explica que sense deixar de banda els orígens, “des de l’edició anterior vam optar per substituir la iconografia basada en figures concretes de la cultura negra per la utilització de missatges que posen el focus en la nostra realitat més pròxima i que estan més vinculats al nostre entorn. Aquest canvi de mirada ens ha obert a la cerca de noves propostes i a la selecció de nous artistes amb un compromís polític allà on viuen”.
En aquesta línia, i treballant a sobre dels fonaments construïts l’any passat i cristal·litzats en els eixos Ciutat, Cultura, Comunitat, el festival és un projecte concebut des de l’economia social i solidària que treballa amb altres cooperatives, com Diomcoop, o col·lectius com el Sindicat de manters, teixint una xarxa de col·laboració que fuig dels grans patrocinis, però amb valors que fan d’aquest festival un dels més arrelats als moviments socials, polítics i culturals de Barcelona.
Segons Ros, en aquesta edició “s’ha mantingut el mateix nivell d’ambició que l’any passat i fins i tot, pel que fa al conjunt de la programació hem fet un pas endavant mantenint l’accessibilitat de les propostes”
Un altre dels objectius del cicle és “poder acostar artistes internacionals que, sovint, no han tocat mai al nostre país, i demostrar que les propostes que neixen de l’economia social, fetes en espais públics sense grans patrocinis privats poden també situar-se a primera línia de l’activitat cultural de la ciutat”. Segons Ros, en aquesta edició “s’ha mantingut el mateix nivell d’ambició que l’any passat i fins i tot, pel que fa al conjunt de la programació hem fet un pas endavant mantenint l’accessibilitat de les propostes”.
D’aquesta manera, continuant amb el format i els valors que l’han consolidat com un dels festivals referents del gènere i amb més de 10 anys de trajectòria, el Say it Loud donarà el tret de sortida a la seva onzena edició el dijous 18 a la Farinera del Clot amb la presentació del llibre Músicas contra el poder: canción popular y política en el siglo XX de Valentín Ladrero, la selecció musical de l’MC, productor i selector Ro Extraño i l’exposició Art. 155.
Amb una programació nodrida d’artistes de renom nacional i internacional, cal destacar la presència d’Ezra Collective (divendres 19, Farinera del Clot), un dels grups de referència dins de la nova escena jazzística al Regne Unit que mescla l’afrobeat, el reggae, el jazz i el hip hop; Sista Nancy (dissabte 27, Ateneu Popular 9 Barris), una de les veus més influents del panorama reggae internacional i autèntica llegenda viva que arriba per primera vegada a Catalunya acompanyada pel veterà col·lectiu francès Legal Shot; Blitz the Ambassador (dimecres 31, Fabra i Coats), artista nadiu de Ghana que porta el hip hop a un altre nivell, connectant els seus dos mons: el rap nord-americà i les tradicions musicals africanes; o Coely (dimecres 31, Fabra i Coats), artista belga que barreja un hip hop fresc, R’n’B, potents rimes, soul elegant, notes electròniques, una tona d’actitud i talent.
Sista Nancy una de les veus més influents del panorama reggae internacional i autèntica llegenda viva arriba per primera vegada a Catalunya acompanyada pel veterà col·lectiu francès Legal Shot
D’altra banda, es continua apostant per les propostes musicals i els espectacles comunitaris amb la jornada Ciutat, Cultura, Comunitat (dissabte 20) i la 8 Hours Reggae Run (dissabte 27). La primera, una trobada intergeneracional i gratuita, prendrà la Farinera del Clot el dissabte 20 amb l’espectacle “Els secrets de Mr. Stromboli”, la brass band Alibabrass, les actuacions de Big Menú, Compota de Manana i la sessió de Lady Avocado. La segona, una marató de reggae, que precedida per la projecció del documental “The Bass of Women” i la taula rodona “Dones i reggae”, difuminarà la frontera entre l’escenari i el públic a l’Ateneu de 9 Barris amb el potent equip de so de Rebelmadiaq i amb convidats de luxe com l’anomenada Sista Nancy, Deadly Dragon and Screechy Dan i What About The Half.
També hi haurà la Jam it Loud! 2018 (divendres 26, Ateneu l’Harmonia), una trobada entre el hip hop, el soul, el jazz i el R’n’B que comptarà amb les veus i la presència de Paula Peso, Queralt Lahoz, Lil Russia i Marga Mbande acompanyades per l’energia de Marco Fonktana, Pau Garcia i Jahzzman Selecta. La data servirà a la vegada per obrir el primer dia de la FESC, la Fira d’Economia Solidària de Catalunya.
A més, tot i néixer com un cicle principalment musical, al llarg dels anys s’han anat incorporant altres activitats com xerrades, debats, exposicions i projeccions “per mostrar així tota la riquesa i la influència de la música i la cultura afroamericana en una ciutat mediterrània del segle XXI”. Propostes d’aquest caire són, entre d’altres, l’estrena del documental Beltza Naiz de Fermin Muguruza i Amaia Jackson (dimarts 23, Cinemes Girona), o el Club de Lectura (dilluns 22, Llibreria Pebre Negre) amb la novel·la gràfica Beltza Naiz, també de Fermin Muguruza i Harkaitz Cano, i Los Puentes de Moscú, d’Alfonso Zapico