Un dictamen pericial de 22 pàgines, encarregat pel centre Irídia i elaborat per dos experts en organització i direcció d’empreses, va concloure a mitjan mes de novembre que darrere de les societats mercantils Osy Technologies SARL i Q Cyber Technologies SARL radicades a Luxemburg s’amagarien, com a mínim, tres administradors. Es tracta d’Omri Lavie i Shalev Hulio, fundadors de l’empresa NSO Group –creadora del programari d’espionatge Pegasus– i Yuval Somekh, qui hauria format part de la junta directiva d’ambdues empreses els anys 2019 i 2020. Durant aquest període ha quedat acreditat que es van efectuar la majoria de les infestacions via Pegasus de dispositius mòbils, també la de l’advocat Andreu Van Den Eynde, representat per Irídia. Per primera vegada, es posava noms i cognoms a les persones que, presumptament, haurien proporcionat la tecnologia necessària per espiar il·legalment activistes, càrrecs electes, advocats i periodistes vinculats al moviment independentista català. El dictamen es va incorporar com una ampliació de la querella –finançada a través de micromecenatge– en mans del jutjat d’instrucció 24 de Barcelona, al qual han sol·licitat diverses diligències d’investigació.
L’objectiu del jutge és aconseguir els extractes bancaris entre els anys 2016 i 2022, «a l’efecte de poder identificar, si s’escau, els possibles pagadors espanyols del programari espia Pegasus”
En les últimes setmanes, però, el cercle sobre aquests empresaris israelians s’ha tancat encara més, amb altres dues decisions judicials a Catalunya i Califòrnia. En primer lloc, el jutjat d’instrucció 32 de Barcelona –que investiga l’espionatge als exdiputats de la CUP David Fernàndez, Albert Botran i Carles Riera– va sol·licitar el passat 15 de desembre a les autoritats de Luxemburg, a través d’una Ordre Europea d’Investigació, els comptes i moviments bancaris de les filials d’NSO Group en aquest país sota jurisdicció europea. A diferència del que va passar amb les comissions rogatòries enviades a Tel Aviv, que van rebre el silenci dels ministres de Netanyahu com a resposta, el primer ministre luxemburguès Luc Frieden està obligat a col·laborar, en el marc dels tractats comunitaris. Es dona la coincidència que el jutge, a petició de la fiscalia, ha demanat el llistat de comptes bancaris de les mateixes societats mercantils identificades per Irídia, Osy Technologies SARL i Q Cyber Technologies SARL, que serien societats pantalla d’NSO Group Technologies Ltd. L’objectiu del jutge és aconseguir els extractes bancaris entre els anys 2016 i 2022, “a l’efecte de poder identificar, si s’escau, els possibles pagadors espanyols del programari espia Pegasus”.
En segon lloc, un tribunal del districte Nord de Califòrnia va sentenciar el 20 de desembre, que l’empresa fabricant de Pegasus era la “responsable” de hackejar usuaris de WhatsApp per infectar els seus telèfons mòbils i espiar-los. Fa uns dies, se’n feia ressò i felicitava Elies Campo, investigador de CitizenLab, un organisme de la Universitat de Toronto (Canadà) especialitzat en la ciberseguretat i els drets humans. “Sentència històrica”, etzibava Campo, cinc anys després d’haver destapat els primers casos d’espionatge polític del qual es coneixeria com a #CatalanGate, els que afectaven a l’aleshores president del Parlament de Catalunya Roger Torrent, al conseller Ernest Maragall, a la diputada de la CUP Anna Gabriel –exiliada durant sis anys a Ginebra–, a l’activista de l’Assemblea Nacional Catalana Jordi Domingo i al director de la Casa de la República Sergi Miquel. “Aquesta sentència demostra que els fabricants de programari espia hauran de retre comptes. Obre la porta a exigir responsabilitats en casos arreu del món”, considera Campo, i es pregunta “si ens acostem al final de la impunitat per a les empreses d’espionatge i els governs que n’abusen”. No és menor el detall que un dels administradors d’NSO Group que va seure a la banqueta del tribunal de Califòrnia és Shalev Hulio, qui ha estat al capdavant de les societats ara investigades a Luxemburg.
Els “cervells” es desplacen a Barcelona
En aquest context, el diari progressista israelià Haaretz –que és al punt de mira de Netanyahu, qui pretén ofegar-los econòmicament amb un setge als seus anunciants i proveïdors– va publicar el passat 26 de desembre una informació en exclusiva que situava a Barcelona diversos dels “cervells” de la indústria israeliana del programari espia. “Almenys tres equips d’investigadors israelians especialitzats en capacitats de pirateria avançada s’han establert a la capital catalana, el més recent fa pocs mesos”, revela el periodista Omer Benjakob, citant un executiu del sector. Un dels equips, que abans treballava per BlueOcean –propietat d’un antic oficial de la Força Aèria d’Israel–, s’hi hauria traslladat des de Singapur i estaria “especialitzat a trobar escletxes en les defenses dels telèfons intel·ligents per instal·lar-hi programari espia de forma remota”. I afegeix: “Un altre equip, liderat pel primer investigador del Grup NSO que va ajudar a desenvolupar les primeres versions del programari espia Pegasus, es va traslladar a Espanya fa més d’un any per fundar Defense Prime”. En el reportatge esmenta altres dues companyies que haurien captat substància grisa del sector o haurien servit de plataforma per reorganitzar l’espionatge digital amb origen a Israel: Variston i Epsilon.