Tatuatges, perruqueria, perforacions, xerrades, tallers, freak shows, passi de documentals, cabarets, obres de teatre, performances, exposicions, un espai d’escriptura de cartes i dibuixos per a persones preses, distribuïdores de material antirepresiu, concerts, sopadors…
El Tattoo Circus és un esdeveniment de caràcter autogestionat i autònom amb un programa ple de continguts polítics i culturals destinat a la recaptació de fons per a persones privades de llibertat o per a projectes antirepresius. Tres dies de trobada i cultura –lliure de fum i amb menú vegà–, en un esdeveniment que se celebra al CSO L’Astilla de l’Hospitalet entre l’1 i el 3 de novembre i que amb el pas dels anys ha incorporat nous debats que escapen del marc estrictament anticarcerari. Així, les temàtiques s’amplien per a interseccionar amb les veus de l’antiracisme, l’antiespecisme, la gordofòbia o l’antipsiquiatría.
La trobada es fa possible any rere any per la col·laboració de persones que hi participen voluntàriament abans, durant i després de l’esdeveniment. “Ningú rep cap mena de remuneració, ja que s’apel·la a la solidaritat i la col·laboració de qui s’implica. Perquè estimem la tinta i odiem les presons”, anuncia el manifest de presentació d’aquesta desena edició.
El Tattoo Circus naixia en el si del moviment anarquista de Roma l’any 2007, aprofitant que nombroses tatuadores formaven part d’espais alliberats i de moviments anticarcelaris de la regió. Així, van organitzar la primera convenció alternativa a l’Atteneo Occupato de Roma
El Tattoo Circus naixia en el si del moviment anarquista de Roma l’any 2007, aprofitant que nombroses tatuadores formaven part d’espais alliberats i de moviments anticarcelaris de la regió. Així, van organitzar la primera convenció alternativa a l’Atteneo Occupato de Roma, que serviria per a afrontar despeses econòmiques de procediments judicials oberts a Itàlia. Poc després, l’esdeveniment es va expandir de forma autònoma per centres socials okupat de ciutats europees i de Llatinoamèrica, amb uns principis comuns compartits com l’assemblearisme o la no remuneració i a on convergeixen la modificació corporal, els espectacles, la música i la reflexió crítica.
A l’Estat Espanyol, el festival s’ha celebrat en edicions anteriors a espais alliberats de Saragossa (CSO Kike Mur), la Corunya (CSO Palavea), Madrid (CSOA Casablanca), Barcelona (La Forsa o CSO l’Astilla) o Santurtzi al País Basc (La Kelo Gaztetxea).
Segueix la vaga de fam a les presons de l’estat
La desena edició del Tattoo Circus coincideix precisament amb el segon mes de vaga de fam rotatòria iniciada per un grup de persones preses a diferents centres penitenciaris de l’Estat espanyol. El seu objectiu és visibilitzar una taula reivindicativa de 14 punts , i especialment denunciar la desatenció sanitària que pateixen i reclamar l’excarceració de persones amb malalties greus. Ahir acabava el seu torn de dejuni de deu dies Jaime Arias Tinoco, privat de llibertat al centre penitenciari de Lledoners, i avui comença la protesta Luis Carlos Marín Tapia des de la presó de Zuera (Saragossa). Actualment ja són setze les persones privades de llibertat que han decidit sumar-se a la proposta de lluita activa, que de moment s’estendrà fins al pròxim mes de febrer.