Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un clam contra els megaprojectes eòlics i fotovoltaics a la comarca dels Ports

Centenars de persones es manifesten a Cinctorres (els Ports) contra els megaprojectes eòlics i fotovoltaics i per un model de transició energètica respectuós i consensuat amb el territori. En l'actualitat, dues línies de molt alta tensió, una macroplanta fotovoltaica i 44 nous aerogeneradors amenacen la comarca

Aquest dissabte, 25 de març, una manifestació en contra dels megaprojectes eòlics i fotovoltaics a la comarca dels Ports va aplegar al voltant de 400 persones a Cinctorres, en el marc d’una jornada de lluita sota el lema “Ni macrorenovables ni MAT. O ens defensem o desapareixerem”. La mobilització, impulsada per la Plataforma No a la MAT Comarques de Castelló, la Coordinadora per una Ubicació Racional de les Renovables, la Plataforma a favor dels Paisatges de Terol, l’Associació Nostra Terra, el Casal Popular la Riscla i l’Aplec dels Ports; va eixir des de la plaça del Pou del municipi i va recórrer alguns dels camins i masos afectats per les infraestructures en tramitació, fins a arribar a la subestació elèctrica ubicada a escassos metres de la masia de Fraiximeno.

Aquest dissabte, 25 de març, una manifestació en contra dels megaprojectes eòlics i fotovoltaics a la comarca dels Ports va aplegar al voltant de 400 persones a Cinctorres, en el marc d’una jornada de lluita sota el lema “Ni macrorenovables ni MAT. O ens defensem o desapareixerem”

Tal com es va explicar durant la marxa, els megaprojectes que en l’actualitat amacen la comarca són dues línies de molt alta tensió, projectades per Forestalia i Red Eléctrica de España (REE); una macroplanta fotovoltaica de l’empresa Acciona i 44 nous aerogeneradors d’Acciona i Med Wind Energy. Sense incloure aquests projectes, a la comarca dels Ports ja es produeix el 31,2% de l’energia renovable del País Valencià, segons dades de la Plataforma No a la MAT. Si finalment tiren endavant les instal·lacions en tramitació, la potència instal·lada ascendiria dels 394,5 megawatts fins als 770,78. Un total de 3.000 hectàrees, l’equivalent a 4.600 camps de futbol, passarien de tenir un ús agrícola i ramader a l’ús industrial.

Centenars de manifestants van fer sentir la seua veu contra un model de transició energètica basat en grans infraestructures i en què la generació, transport i distribució d’energia està centralitzada en mans de grans multinacionals i allunyada d’allà on es consumeix; així com en defensa del món rural i un model energètic “just, sostenible, respectuós i consensuat amb el territori”.

Centenars de persones es manifesten a Cinctorres (els Ports) contra els megaprojectes eòlics i fotovoltaics i per un model de transició energètica respectuós i consensuat amb el territori |Laura Escartí

 

Després de la mobilització, durant la qual es van explicar les afeccions sobre el paisatge, la vida rural, la salut i el patrimoni; va tenir lloc un dinar popular, seguit d’una taula rodona on es va reflexionar i debatre sobre les amenaces energètiques actuals, el futur del món rural i les alternatives existents al model defensat per l’oligopoli energètic. La jornada va culminar amb la presentació del cartell del pròxim Aplec dels Ports, un sopar i concerts al local de festes del municipi.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU