Setze pàgines dividides en set apartats que contenen un bon grapat d’arguments, jurisprudència i diligències d’investigació per a la comprovació dels fets (testificals, documentals i pericials) amb l’objectiu de seure a la banqueta dels acusats un membre de la Brigada Mòbil (BRIMO) d’antidisturbis dels Mossos d’Esquadra.
Així és el document de la querella que el Centre per la defensa dels drets humans Irídia, representat per la lletrada Marta Valldaura, i el fotoperiodista i coordinador de l’àrea de fotografia de la Directa, Victor Serri, han registrat al Jutjat de Guàrdia de Barcelona perquè es depurin responsabilitats sobre l’agressió policial que el va apartar durant un mes del seu exercici professional.
En un primer moment, a principis d’octubre, es va interposar una primera denúncia que va ser desestimada tot i les nombroses evidències existents i l’abundant material probatori aportat. És per aquesta negativa que ara s’ha presentat una querella, que almenys obliga a obrir la instrucció del cas i prendre declaració al denunciant, a l’acusat i als testimonis, com a preludi de la decisió d’enviar o no el cas a judici.
L’episodi va tenir lloc a la Via Laietana de Barcelona, a l’altura de la plaça de l’Àngel, el passat dissabte 29 de setembre, quan els Comitès de Defensa de la República (CDR) i Arran Jovent van convocar una mobilització que inicialment s’havia de produir a la plaça de Sant Jaume. El motiu era protestar contra l’homenatge que la plataforma policial Jusapol volia dur a terme per honrar els agents del Cos Nacional de Policia (CNP) i la Guàrdia Civil que van participar de l’Operació Copèrnic desplegada al Principat els mesos de setembre-octubre de 2017.
Dos delictes amb agreujants
Sobre dos quarts de dotze del matí d’aquell dia, algunes persones van llençar pintura de colors en pols contra la línia policial que els barrava el pas, parapetada davant sis furgonetes que bloquejaven la calçada per evitar que les antifeixistes accedissin davant l’edifici de la Prefectura Superior de Policia, d’on arrencava la marxa espanyolista. Després d’una primera càrrega policial es va produir una segona escomesa per part dels Mossos, de resultes de la qual el fotoperiodista, que anava visiblement identificat amb el braçalet taronja de premsa tot i que no és obligatori portar-lo, va resultar ferit.
El text presentat al jutjat descriu que l’agent amb NOP D602A1836 “va colpejar-lo amb el bastó policial, amb la clara intenció de lesionar-lo”
El text presentat al jutjat descriu que “mentre el Sr. Serri seguia atrapat entre la multitud i el cordó policial, l’agent amb NOP D602A1836, amb plena consciència que es tractava d’un periodista i per tal d’evitar que seguís exercint la seva tasca, va colpejar-lo amb el bastó policial, amb la clara intenció de lesionar-lo”. Posteriorment afegeix que malgrat que el fotoperiodista intentava enretirar-se endarrere a la vegada que deia “sóc premsa”, el mateix agent “el va colpejar novament propinant-li diversos cops”.
Tot i les dificultats a efectes d’identificació que provoca el Número Operatiu de la Policia (NOP), codi alfanumèric ubicat al dors de l’uniforme dels antidisturbis de Mossos que determina la unitat, la furgoneta i el rang de l’agent, aquest permetrà determinar la Targeta d’Identificació Policial (TIP) i donar amb el policia responsable d’aquesta actuació.
La querella fa especial èmfasi en el fet que l’agent va utilitzar la porra amb una trajectòria de dalt a baix, “dirigint el cop directament contra la mà del Sr. Serri amb la que estava subjectant la càmera de fotos, que seguia tenint a l’altura de la cara”. Aquest procediment és irregular i contrari als protocols policials, en colpejar per sobre de la cintura i de forma vertical a terra amb una trajectòria de dalt a baix, motiu pel qual es demana que les lesions siguin considerades per dol i no pas per imprudència, és a dir, efectuades amb ple coneixement del risc implícit de l’acció, “amb l’única intenció de causar el detriment a la salut i integritat física” de l’agredit.
Fruit dels diferents cops de porra, Victor Serri va haver de ser atès a traumatologia de l’Hospital de Sant Pau, on li van certificar una fractura del dit índex de la mà dreta a banda de les contusions i hematomes a les costelles i la cama dreta
Fruit dels diferents cops de porra, Victor Serri va haver de ser atès en primera instància al CUAP de Gràcia i posteriorment a traumatologia de l’Hospital de Sant Pau, on li van certificar una fractura del dit índex de la mà dreta a banda de les contusions i hematomes a les costelles i la cama dreta. Aquestes lesions el van portar a estar durant un mes de baixa laboral apartat de la seva tasca professional, causant-li –entre d’altres– un perjudici econòmic.
Per tot això, tant el denunciant com la seva representació legal consideren que els fets són constitutius d’un delicte de lesions amb instrument perillós, amb l’agreujant de prevalença de caràcter públic i d’abús de superioritat, així com d’un altre delicte comès per funcionari públic contra els drets individuals. Aquest darrer en considerar que els Mossos d’Esquadra, una vegada més, han volgut “impedir al querellant que exerceixi el seu dret de llibertat de premsa i d’informar emmarcat en el dret fonamental de llibertat d’expressió i d’informació”, reconeguts no només en l’article 20 de la Constitució Espanyola sinó en la Declaració Universal dels Drets Humans, el Conveni Europeu de Drets Humans i el Pacte internacional de Drets Civils i Polítics.