Després d’intenses negociacions, el 21 de juliol el Sindicat de Llogateres va arribar a un acord històric amb la família Monleón Pagès i l’agència immobiliària Rentaz: es comprometien a retornar tots els euros cobrats de forma il·legal a les inquilines d’una cinquantena d’edificis de Barcelona en concepte d’honoraris i a reparar les deficiències de les finques. Tot i la victòria inicial, la propietat està incomplint l’acord, circumstància que comporta deixar sense efecte la clàusula de confidencialitat. És per això que el Sindicat ha decidit denunciar-ho i reactivar l’organització de les afectades en una assemblea. Les veïnes han decidit querellar-se, tornar a mobilitzar-se i estudiar la possibilitat d’una vaga de lloguers.
“Estan en joc centenars de milers d’euros que s’han estafat des del 2019″, emfatitza Carme Alcaraz, portaveu del Sindicat. L’”estafa” afecta centenars de persones perquè la família Monleón Pagès és propietària de 500 habitatges a través d’un entramat de vuit empreses immobiliàries i Rentaz és l’agència que fa d’intermediària amb les llogateres.
En primer lloc, l’acord extrajudicial, que Carme Alcaraz titlla de “pioner, per la dimensió i el contingut”, estableix el retorn de més de mil euros d’honoraris per pis cobrats de forma il·legal; en total, vora mig milió d’euros. Des del 6 de març de 2019, amb l’entrada en vigor del Reial Decret 7/2019, les propietats jurídiques no poden cobrar cap import pel servei que ofereix l’intermediari, que es calcula a partir del 10% del lloguer de tot un any.
Des del 6 de març de 2019, amb l’entrada en vigor del Reial Decret 7/2019, les propietats jurídiques no poden cobrar cap import d’honoraris
A banda del retorn dels honoraris, en l’acord extrajudicial, la propietat i l’agència també van acceptar un pacte de devolució d’una part dels honoraris per canvis de noms en el contracte, facilitar el retorn de la fiança, resoldre les mancances de manteniment dels edificis i prestar el servei de neteja. A més, la família Monleon-Pagès i Rentaz han pagat 50.000 euros al Sindicat de Llogateres en concepte de comissió de negociació, que han anat a parar a la caixa de resistència.
Tot i que el pacte defineix de manera molt concreta les passes a seguir, el Sindicat denuncia que en el 86% dels casos no s’han retornat els imports d’honoraris i tampoc han reparat les deficiències més importants de les finques. Anna Vallejo, membre l’equip legal explica que és la propietat qui ha de contactar les inquilines per demanar la documentació i tan bon punt lliurada, té un termini màxim de 60 dies per efectuar el reemborssament. “Hi ha arrendatàries que no han rebut ni la comunicació per part de la propietat i també moltes que ja han enviat la documentació, però no han obtingut resposta”, relata Vallejo.
El Sindicat denuncia que en el 86% dels casos no s’han retornat els imports d’honoraris i tampoc han reparat les deficiències més importants de les finques
És el cas d’un bloc del barri del Clot, on ningú ha pogut recuperar els honoraris. Patrícia Mestres hi viu des de fa tres anys amb la seva parella i abans d’afiliar-se al Sindicat ja havien interposat dues denúncies per reclamar els honoraris i la reparació dels desperfectes. “Vam pagar 1.133 euros perquè era una condició imprescindible per firmar el contracte. La propietat sabia que si ens hi negàvem, algú darrere nostre ho acceptaria”, lamenta Mestres. Una altra inquilina, Júlia Martínez, denúncia que Rentaz li va mentir: “Jo sabia que en cas de persona jurídica no em podien cobrar honoraris amb la llei vigent, però l’agència em va dir que la propietat era persona física”.
Mestres i Martínez, com centenars de llogateres, van entrar en contacte gràcies al porta a porta que va impulsar el Sindicat a totes les finques que administra Rentaz. A la primera reunió del passat mes de març van assistir-hi més d’un centenar d’afectades, que van recollir 200 signatures per exigir el retorn dels honoraris i el manteniment de les finques. Des d’aleshores, s’han anat sumant inquilines a la reclamació.
La família Monleon-Pagès i Rentaz han pagat 50.000 euros al Sindicat de Llogateres en concepte de comissió de negociació, que han anat a parar a la caixa de resistència
Carme Arcaraz especifica que són les mateixes veïnes les que aconsegueixen que s’aprovin les lleis i després ni es compleixen: “Cal generar mesures d’inspecció en l’habitatge i que es reconegui el Sindicat de Llogateres com a actor negociador”. Per Arcaraz, fer públic l’acord aconseguit i continuar lluitant fins que es compleixi “pot influir en les pràctiques de la resta d’immobiliàries”. El mes de juliol, l’associació de consumidores FACUA va alertar que tres de cada deu immobiliàries de Barcelona vulneren la prohibició de cobrar honoraris als inquilins.
Entre el negoci immobiliari i el farmacèutic
Darrere les empreses immobiliàries Eufraquim SL, Jaries SA, Cilaner Sl, Monentorn SL, Xapluc SL, Monpa SA, Titisa SA i Ambient SA hi ha la família Monleon-Pagès. Les centenars d’inquilines afectades paguen el lloguer a alguna d’aquestes societats i totes ho fan a través de l’agència Rentaz Asesoramiento Inmobiliario.
L’administrador de l’entremat empresarial és Joaquim Monleón Pagès, qui alhora forma part del consell d’administració de la farmacèutica Esteve. Des de fa anys, entre els accionistes d’Esteve Healthcare hi ha la família Monleón, a través d’una altra societat, Tresol Management.