Com si es tractés d’una marxa per honrar la memòria antifranquista, desenes de persones es van trobar aquest dijous 27 de juliol a la tarda al centre de Tarragona per “fer fora” els símbols franquistes que quaranta anys després romanen a la ciutat. Es tracta de la primera iniciativa pública en aquest sentit, després que ara fa un any, l’abril de 2017, el ple de l’Ajuntament aprovés una moció per retirar d’ofici les plaques de les façanes amb el jou, les fletxes i l’indicatiu que aquells habitatges van construir-se a l’empara del Ministeri de l’Habitatge espanyol. Anteriorment s’havien dut a terme accions semblants, això sí, sense convocatòria pública, com és el cas de l’Assemblea de Joves de Tarragona (AJT) que l’any 2008 va anunciar que havia tret prop de seixanta plaques.
En aquesta ocasió es van retirar deu plaques, corresponents als carrers Pare Palau, Rambla Nova, Prat de la Riba, Jaume I, Alguer, Gasòmetre i Lleida
En aquesta ocasió es van retirar deu plaques, corresponents als carrers Pare Palau, Rambla Nova, Prat de la Riba, Jaume I, Alguer, Gasòmetre i Lleida. Totes elles van acabar exposades al terra de la plaça Corsini, al final del recorregut. En un dels casos, una veïna, en veure que estaven retirant aquests símbols, va demanar-los que retiressin també el de la seva façana, i tot i que van ser diverses les veïnes afectades que van veure com els prenien les plaques, cap d’elles es va queixar ni tampoc van demanar quedar-se-la de record. L’acció estava convocada pels Comitès en Defensa de la República (CDR), el Fòrum de Tarragona per la Memòria, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i la Plataforma Antifeixista de Tarragona.
Obligatorietat de retirar-los
Al marge del projecte llei que s’està elaborant al Departament de Justícia que obligarà a les administracions a retirar immediatament qualsevol simbologia i nomenclatura relacionada amb el règim franquista, l’any 2007 es va aprovar la llei de memòria històrica, que en el seu article 15 diu que “escuts, insígnies, plaques i altres objectes commemoratius d’exaltació personal o col·lectiva de l’aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió hauran de ser retirades dels edificis i espais públics”. Després de tot aquest temps, les campanyes des de diversos col·lectius s’han anat succeint, a l’espera de l’acció de l’administració. En el cas tarragoní, el conseller d’Urbanisme Josep Maria Milà va anunciar recentment que tenien la intenció de fer-ho de manera immediata, però que els faltava poder contractar “un becari” per a les gestions. Cansades d’esperar, algunes de les entitats antifeixistes de la ciutat han decidit tirar pel dret i animar a tothom qui vulgui a seguir el seu exemple.
Segons dades del mateix Ajuntament de Tarragona, hi ha encara penjades a la via pública 184 plaques, totes corresponents al ministeri. Tal com anaven despenjant les plaques mitjançant tornavisos, després d’aplaudir el gest, amb una etiqueta indicaven el número per recordar en quin edifici estaven penjades i guardar-les de cara a futures documentacions.
Un parell de patrulles de Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana van seguir en tot moment la comitiva durant l’hora i mitja que va durar l’acció. En lloc d’identificar els autors de la retirada de les plaques, a diferència del que s’havia fet anteriorment, es van limitar a vigilar que no es produís cap aldarull.