Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un propietari dedicat al negoci immobiliari i a les clíniques dentals vol desnonar una dona malalta i les seves filles

Després d'un ajornament, avui, 14 de juny, Mimi i la seva família podrien ser desnonades del pis que van okupar el 2019 al barri de Sants de Barcelona. A causa d'una malaltia autoimmune, té reconeguda una discapacitat del 90% i les seves filles, una menor, també pateixen problemes de salut. La propietat Gaos Global SL s'ha negat a negociar un lloguer social

Mimi i la seva família van okupar el pis el 2019 | Gemma Garcia

La gossa d’assistència no es desenganxa de Mimi en cap moment i l’ajuda a veure-hi més clar. A causa d’una malaltia autoimmune, ha anat perdent visió fins a només conservar-ne el 10% i té molts problemes de salut. Amb una discapacitat reconeguda del 90%, no pot treballar i només rep una ajuda de 356 euros al mes, mentre que el seu company fa algunes feines inestables. Les dues filles, de 23 i de 9 anys, també han perdut visió i tenen una discapacitat reconeguda. Totes tres i el company de Mimi es podien quedar al carrer avui dilluns 14 de juny, davant la segona ordre de desnonament, però, finalment, s’ha suspès a la porta.

Gaos Global SL és l’empresa propietària de la finca del número 29 del carrer Begur del barri de Sants de Barcelona, que la família de Mimi estan okupant des de març del 2019. “Feia sis anys que la casa estava abandonada, des que l’home que hi vivia va morir”, explica Mimi, “i quan vam entrar, vam dedicar moltes hores a arreglar-la: hi havia arrels d’arbre que baixaven des del terrat, goteres i la planta baixa era inhabitable”. La família afectada reitera que, acompanyada pel Sindicat de Llogateres i el Grup d’Habitatge de Sants, en diverses ocasions, han intentat negociar, però la propietat es nega a oferir un lloguer social.

L’advocada Laura G. De Paoli s’ha intentat acollir primer al decret llei 17/2019 i després al 37/2020 per aconseguir aturar el primer desnonament, previst per al 4 de maig. La primera normativa va quedar suspesa pel Tribunal Constitucional a principis d’any i respecte a la segona, el jutge va argumentar que no era aplicable perquè no es tractava d’un gran tenidor. “El propietari”, especifica la lletrada, “és una persona jurídica que no té més de deu habitatges, però en té repartits entre diferents persones jurídiques dedicades al negoci immobiliari”. Finalment, però, les circumstàncies de salut en què es troba la filla menor i la petició d’esperar la finalització del curs escolar van aconseguir ajornar-lo.

Mimi amb la seva gossa d’assistència |Gemma Garcia

 

La història de Mimi és compartida per moltes persones que es veuen abocades a okupar un habitatge davant la impossibilitat de pagar un lloguer. Amb la seva família vivia en un pis que va passar de costar-los 900 euros al mes el 2014 a 1.300 el 2018. “El meu company tenia una depressió i va deixar de treballar i jo amb la discapacitat tampoc tenia feina”, recorda Mimi. Així és com van acumular sis mesos de deute, la meitat del qual el van poder cobrir amb la fiança.

Ara mateix està esperant que la mesa d’emergència resolgui el seu cas, però encara que sigui favorable, la llista d’espera per rebre un pis pot arribar als dos anys

El barri per a Mimi és molt important. Hi viu de tota la vida i forma part de la colla de diables de Sants, les Guspires. Un arrelament vital pel seu estat de salut: “A vegades em trobo malament i necessito ajuda, sé que si soc pel barri, puc entrar a qualsevol botiga on em coneix tothom, això em dona molta seguretat”, exclama. Des de serveis socials de Barcelona fa tres dies van oferir-li anar a una pensió de dues habitacions, bany compartit i sense cuina, però no ho considera una solució. “Necessitem un pis transitori al barri fins que ens en donin un de la mesa d’emergència”. Mimi s’exclama: “Soc una pilota de ping-pong, em passen de Serveis Socials a Habitatge. El sistema no funciona”. Ara mateix, està esperant que la mesa d’emergència resolgui el seu cas, però encara que sigui favorable, la llista d’espera per rebre un pis pot arribar als dos anys.


Clíniques dentals i negoci immobiliari

La propietat de la casa on viu Mimi és una societat limitada, darrere de la qual hi figura Carlos Eduardo Ospina Moreno. Com a administrador, juntament amb Miguel Ángel García Romero, encapçala altres empreses dedicades al negoci immobiliari com Inversiones Global Cosmo, CEOM Global SL o Carlos Ospina Holdins SL. En paral·lel, es dedica a l’odontologia i té diverses clíniques dentals, a través d’empreses com Practica Dental, Bukalix Dental Sabadell, Dental Site o Lava Team.

La família està disposada a pagar un lloguer social que s’adapti al seu nivell d’ingressos, fins que des de serveis socials ofereixin una alternativa on poder viure. L’advocada de Mimi explica la propietat assegura que ja han sol·licitat una llicència per a fer reformes amb la intenció de llogar o vendre el pis a preu de mercat.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!