El cinema, la literatura o fins i tot la música, de vegades s’han aventurat a recuperar cultures perdudes fa molts i molts anys. Els videojocs també han posat el seu gra de sorra dins d’aquesta ampolla que flota solitària enmig de l’oceà; una ampolla plena de civilitzacions, llengües o cultures amenaçades o extingides. Els videojocs han utilitzat una de les millors eines audiovisuals per endinsar-nos en un entorn: la representació 3D.
Tenim múltiples exemples de jocs que recuperen cultures perdudes. Assassin’s Creed: Origins (Ubisoft 2017) ens trasllada a l’antic Egipte i Assassin’s Creed: Odyssey (Ubisoft 2018) ens porta a reviure els anys de domini grec al Mediterrani. Però són jocs destinats al gran públic i sempre recorren a les grans civilitzacions clàssiques. Què passa amb totes les petites cultures que han sigut engolides per l’evolució vertiginosa del nostre món?
Lienzo és l’estudi independent que amb l’ajuda d’antropòlegs i líders tarahumares ha creat aquest joc en el qual el protagonista ha de combatre la maldat que corromp la Terra
Des de Chihuahua, Mèxic, ens arriba Mulaka, un joc creat per donar a conèixer la cultura tarahumara, pròpia de les regions del nord de Mèxic. Lienzo és l’estudi independent que amb l’ajuda d’antropòlegs i líders tarahumares ha creat aquest joc d’acció i aventures en el qual el protagonista –un xaman tarahumara– ha de combatre la maldat que corromp la Terra.
La cultura tarahumara no s’ha extingit: en queda un petit reducte a la Sierra i als voltants de Chihuahua que encara conserva alguns dels seus costums ancestrals, tot i que els Jesuïtes els van inculcar la religió catòlica amb la colonització. Aquesta és una comunitat moltes vegades titllada de superhomes, meta humans o “la millor raça del món”, ja que es creia que podien córrer distàncies inimaginables. Les seves habilitats atlètiques són l’excusa perfecta perquè el joc ens faci recórrer els paratges tot saltant i lluitant contra el mal, amb l’ajuda dels esperits de les terres tarahumara.
Els escenaris recreats amb gràfics low-poly estan inspirats en els deserts i les muntanyes de la Sierra Madre Occidental del nord de Mèxic. Però no només tenim els entorns ben recreats, sinó que Lienzo ha fet un esforç per cercar contes i rondalles antigues on s’explica gran part de la mitologia tarahumara i ho han gravat en la seva llengua. L’apartat sonor també s’ha treballat perquè la música acompanyi aquesta “experiència indígena” –com l’anomenen els mateixos creadors– i fins i tot s’han gravat les peces musicals amb instruments tradicionals i els efectes sonors en els entorns reals on s’inspira el joc.
Els autors del videojoc han cercat contes i rondalles antigues on s’explica gran part de la mitologia tarahumara i ho han gravat en la seva llengua
El projecte va sorgir el 2015 i va entrar a la plataforma de crowdfunding Kickstarter, però no va arribar al mínim per tirar endavant. Llavors Lienzo –que va captar força mirades del món professional– va aconseguir el finançament necessari per fer el joc gràcies a l’ICHICULT (Instituto Chihuahuense de la Cultura) i el 2018 finalment va sortir per les plataformes Xbox One, PC, Playstation 4 i Nintendo Switch.
El resultat és aquest joc divertidíssim i educatiu que ens mostra tota una cultura i un poble gairebé extingit, conscienciant-nos en la necessitat de preservar les nostres cultures per petites que siguin. Mulaka és un joc dinàmic i engrescador. Amb una evolució constant dels moviments i poders del xaman podrem anar explorant i resolent els petits puzles que ens planteja, tot plegat amanit amb uns gràfics coloristes i una banda sonora preciosa. Passar-s’ho bé descobrint cultures màgiques gairebé perdudes. Renoi els videojocs.