Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una acció a una tenda Custo de Barcelona denuncia una urbanització a Cadaqués impulsada pels propietaris de la marca

Tot i la moratòria de la Generalitat per construir a la Costa Brava, els germans Dalmau, propietaris de la marca de roba, continuen desenvolupen un projecte urbanístic amb 104 habitatges i un hotel a la zona de Sa Guarda. Les entitats ecologistes que han portat a terme l’acció demanen als propietaris del terreny “reinvertir en patrimoni natural, cultura i paisatgístic” en comptes “d’invertir en especulació urbanística”

Acció contra els empresaris de Custo Barcelona davant la botiga de la plaça del Pi | Gemma Garcia

A Cadaqués, malgrat una moratòria de la Generalitat per construir a la Costa Brava, continuen urbanitzant i condicionant la zona de Sa Guarda per edificar-hi 104 habitatges i un hotel de luxe de 4.000 metres quadrats, l’hotel més gran del municipi. Al número 2 de la plaça del Pi de Barcelona, la botiga de roba Custo Barcelona té les portes obertes i continua venent la roba acolorida i estampada que caracteritza la marca. Aparentment, podria semblar que un projecte urbanístic i una tenda de roba no tenen res a veure, però en aquest cas, els propietaris de Custo Barcelona ho són també dels terrenys on s’han d’aixecar els habitatges i l’hotel, que ocupen quinze hectàrees. Per aquesta raó, avui activistes de IAEDEN-Salvem l’Empordà, Amics de la Natura de Cadaqués i SOS Costa Brava han realitzat una acció a l’entrada de la botiga de la marca al centre de Barcelona. Totes tres entitats aquesta setmana han presentat documentació a l’Ajuntament de Cadaqués per fer efectiva l’aturada del projecte. Avui però han volgut dirigir-se directament als germans David i Custo Dalmau: “Demanem als Custo que en comptes d’invertir en especulació urbanística, reinverteixin en patrimoni natural, cultura i paisatgístic”, exposa Marta Ball-Llossera portaveu de Salvem l’Empordà.

Les ecologistes alerten que és una “incongruència” que no s’aturi la urbanització amb la moratòria, ja que podria passar que finalment la construcció no tirés endavant i el terreny ja s’hauria alterat

La Generalitat ha dictat una moratòria per a les noves construccions però no paralitza les obres de Sa Guarda, perquè van obtenir la llicència del Consistori per urbanitzar el 2013, és a dir, per aplanar el terreny, aixecar els fonaments per construir els vials, col·locar els fanals i les canonades, entre altres. Les ecologistes alerten que és una “incongruència” que no s’aturi la urbanització perquè podria passar que finalment, quan el Departament de Territori i Sostenibilitat aprovi definitivament el Pla Director Urbanístic (PDU) -que revisa 165 sectors de sòl urbanitzable-, la construcció no tiri endavant, però ja s’hagi alterat el terreny. Des del Departament de la Generalitat de Catalunya asseguren que no poden suspendre la llicència d’urbanització i que en tot cas, seria l’Ajuntament de Cadaqués, que va atorgar-la, qui podria suspendre-la, almenys provisionalment

Però a més, el projecte i la seva situació econòmica entren en contradicció amb la llei d’urbanisme. Segons el registre de la propietat, sobre Domus Viator, l’empresa propietària majoritària dels terrenys, pesa un embargament administratiu d’1,2 milions d’euros més interessos, dictada el 25 d’octubre de 2018 per l’Agència Tributària. La llei d’urbanisme exigeix que hi hagi garanties econòmiques per desenvolupar un projecte.

Una paret de pedra seca derruïda per les obres d’urbanització del projecte de Sa Guarda / IAEDEN |IAEDEN

 

Els col·lectius en defensa del territori, en la documentació entregada al consistori, llisten moltes més irregularitats. Ball-Llossera denuncia que no existeix l’informe de l’Agència Catalana de l’Aigua requerida, hi ha problemes en els sistemes de sanejament, i alhora contempla edificacions en terrenys amb pendents superiors al 20%, que la mateixa llei no permet. A més, a la zona afectada hi ha entre mil i 1500 oliveres, i disset quilòmetres de parets de pedra seca, declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO, recentment. Com a afegit, en tractar-se d’uns terrenys molt elevats que queden darrere de l’església de Cadaqués, afegeix Ball-Llossera, comportaria “la pèrdua d’identitat del poble, el perfil urbanístic”.

L’empresa Domus Viator, que té més del 70% dels terrenys de Sa Guarda, és propietat a parts igual d’Ángel Custodio Dalmau Salmons i David Dalmau Salmons, que alhora tenen també la societat Blue Tower SL. que controla la marca Custo Barcelona. Blue Retail és una altra empresa dels germans Dalmau, però que en el registre d’empreses consultat per la Directa apareix com a “entitat inactiva”. Els darrers comptes registrats per Custo – a través de Blue Tower- són de 2014: una xifra de negoci de 18 milions d’euros.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!