Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una campanya reclama trencar l’agermanament de Barcelona amb Tel-Aviv

L’any 1998, l’Ajuntament de Barcelona va signar un acord d’agermanament amb Tel-Aviv i la ciutat de Gaza, derivat dels Acords de Pau d’Oslo. Ara, arran dels atacs israelians que han deixat 255 persones mortes a Gaza i la resta de territoris, el moviment de suport al poble palestí, a través de la coalició Prou Complicitat amb Israel exigeix el trencament de l’acord i que es potenciï la solidaritat amb Palestina sense passar pel peatge de l'Estat d'Israel

| Elena Bulet

Fa 23 que dura l’acord d’agermanament que l’Ajuntament de Barcelona va signar amb la ciutat de Tel-Aviv, l’any 1998. Ara, després dels recents atacs de l’Estat d’Israel a la franja de Gaza i l’escalada de violència arreu dels territoris, que han deixat 255 persones mortes, 66 d’elles infants, la coalició Prou Complicitat amb Israel, que agrupa diferents entitats i col·lectius com el BDS Catalunya, la Comunitat Palestina, l’Associació Catalana de Jueus i Palestins o Lafede.cat, ha reclamat al consistori barceloní que acabi amb aquest acord i que reforci els vincles solidaris amb el poble palestí.

L’agermanament de 1998 amb la ciutat israeliana també incloïa la ciutat de Gaza, en un pacte a tres derivat dels Acords de pau d’Oslo de cinc anys abans. Segons explica l’Ajuntament, l’acord havia de possibilitar “intercanviar experiències i coneixements sobre gestió municipal, desenvolupar iniciatives conjuntes de caràcter cultural, fomentar la col·laboració entre les societats de totes tres ciutats, i impulsar projectes de cooperació que contribueixin al desenvolupament i la millora de les condicions de vida dels ciutadans de Gaza”. “És un acord que no tenia cap mena de sentit ni quan es va signar, perquè posa al mateix nivell ocupant amb ocupades”, rebla Alys Samson Estapé, membre de la coalició. “És el mateix Estat d’Israel el que genera situacions impossibles dins de Gaza, on les persones palestines són controlades per terra, mar i aire”.

“És un acord que no tenia cap mena de sentit ni quan es va signar, perquè posa al mateix nivell ocupant amb ocupades”, segons Alys Samson Estapé, membre de Prou Complicitat

Segons recull la plataforma propalestina, “aquests últims dies hem presenciat una nova onada d’extrema violència per part d’Israel”. A més de les persones mortes i les persones represaliades, des de la plataforma denuncien que “per tot el territori, palestines estan sent agredides pel fet de ser palestines per grups supremacistes en complicitat amb les forces policials que també reprimeixen i detenen els joves que es manifesten”. “L’agermanament de Barcelona amb Tel-Aviv reforça la impunitat dels crims d’Israel al poble palestí”, conclouen. En paraules de Samson, “El que s’ha de fer des de les institucions, en lloc de fomentar aquests tipus d’acords, és fomentar l’aïllament d’Israel fins que es vegi obligat a canviar les seves polítiques, tal com demana el mateix poble palestí”.

És per això que reclamen el trencament de l’acord, tenint en compte, però, que si es desfà el vincle amb Tel-Aviv, passa el mateix amb Gaza. Reclamen al consistori que lidera Ada Colau que “deixi de tenir vincles amb institucions israelianes i que trobi la manera de reforçar la solidaritat i el suport al poble palestí”. En la mateixa línia,  s’estan cercant els suports d’altres entitats i col·lectius i la idea és “fer arribar la màxima pressió a l’Ajuntament de Barcelona, que senti que això és una demanda de la societat civil de la ciutat”, segons explica la membre de la coalició.

Des de la plataforma Prou Complicitat amb Israel es mostren a favor del moviment pel Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a l’Estat d’Israel, amb l’objectiu d’“acabar amb l’ocupació” als territoris palestins, fer efectiva la “igualtat de drets a les ciutadanes palestines d’Israel” i permetre “el retorn de les refugiades”. “Des de l’any 2005 el poble palestí s’ha unit en la coalició més àmplia de societat civil i demana a la comunitat internacional que apliqui el BDS a Israel per tal que Israel es trobi aïllat econòmicament, culturalment i políticament fins que no respecti els drets del poble palestí”, recalquen des de la plataforma de suport al poble palestí.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU