Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una nova generació siriana diu no a la guerra i al règim d'al-Àssad

Malgrat el llast de més de deu anys de conflicte armat, part de la societat més jove de Síria comença a organitzar-se, a través de col·lectius com el Moviment 10 d'Agost, per reclamar la fi de mes de mig segle de governs autoritaris, des de postulats de desobediència no violenta

Mobilització convocada pel Moviment del 10 d’Agost | Arxiu

Una nova generació s’obre pas a Síria. Ho fa amb la intenció d’avançar en el camí cap a un país de drets i llibertats, allunyada de la situació d’enfrontament armat en què viuen ara mateix. Defensen que la Síria que somien no pot existir sota el règim de Baixar al-Àssad, però tampoc sota el poder dels grups islamistes que s’hi enfronten ni sota la influència dels països estrangers que es disputen una part del pastís. Una nova generació que creu que el progrés només tindrà lloc a partir de la suor de la mateixa ciutadania. Després de dotze anys de guerra i més de mig segle de dictadura, des d’aquesta nova generació s’argumenta que això exclou la lluita armada: “mai podrem vèncer el règim al joc de la violència”, explica un dels seus representants en declaracions al pòdcast /zaura/.

Aquest jove sirià Youssef Wannous exerceix de portaveu del Moviment del 10 d’Agost, una nova organització sorgida a Síria que aposta per formes de dissidència pacífica. El grup pretén aglutinar el múscul de la societat civil que encara avui, malgrat la repressió violenta per part del poder des de l’inici de l’inici de la guerra fa dotze anys, està disposada a desafiar el domini del clan dels al-Àssad per pensar en una Síria millor. Wannous explica el perquè de l’organització: “avui, a Síria, ni tan sols hi ha espai per al debat polític –lamenta–. Es impossible tenir una conversa normal sobre política i sobre drets; per aquest motiu, el nostre principal objectiu és trobar les vies per trencar amb aquesta paràlisi i augmentar la consciència de la població; fer-los veure que viure sota un règim autoritari no és l’única manera de viure”.

L’actual onada de protestes són significatives, ja que tenen presència a municipis com As-Suwaida, que durant els darrers dotze anys s’havien mantingut al marge del conflicte

L’habilitat del govern d’al-Àssad a l’hora de perseguir qui intenta ampliar l’espai civil força les membres del Moviment del 10 d’Agost a marcar-se fites que podrien semblar menors: “volem augmentar la comunicació amb altres col·lectius que tenen les mateixes intencions que nosaltres i construir una entitat unificada”, apunta el seu portaveu. La idea, explica, “és organitzar protestes que es mantinguin allunyades de la violència, ja que el règim és molt hàbil en aquest terreny”.

Aquest jove sirià argumenta que la situació actual és “la pitjor” en què la seva generació s’ha trobat, fent que cada petita passa sigui un assoliment. Wannous, que resideix a la costa del país, un territori controlat per al-Àssad, afirma que la vida sota el règim és “insofrible”. A molts llocs, l’alt índex de persones mortes o desaparegudes deixa poblacions senceres sense homes joves. Els que queden lliures es veuen obligats a escollir entre unir-se a una milícia armada, exercir tres oficis alhora per sobreviure o entregar-se a les drogues. “Qui no mor al camp de batalla es destrossa el cervell amb substàncies barates i accessibles”, assegura.

El naixement del grup arriba al mateix moment en què es propaga pel sud del país una nova onada de protestes antigovernamentals. Unes protestes que no són una amenaça per la supervivència del govern, però sí que són significatives, ja que tenen presència a municipis com As-Suwaida, que durant els darrers dotze anys s’havien mantingut al marge del conflicte.

El govern sirià no ha reconegut l’existència del Moviment del 10 d’Agost, que reivindica tenir milers d’adeptes a zones controlades per les forces d’al-Àssad

El govern sirià encara no ha reconegut l’existència del Moviment del 10 d’Agost, que reivindica tenir milers d’adeptes a zones controlades per les forces d’al-Àssad. Però el cert és que els cossos de seguretat han detingut desenes de persones que formaven part del grup. “El règim sempre respon amb detencions i amb tortura, així que estem intentant actuar de forma segura”, explica el portaveu. “No coneixem els noms reals de les altres militants de l’organització, ni tampoc on viuen, i comptem amb el suport d’expertes en cibersegureat que ens assessoren sobre com comunicar-nos entre nosaltres mitjançant aplicacions segures”.

El grup parteix del convenciment que lluitar per ser un subjecte polític val la pena. Els seus membres afirmen que bona part de la població a Síria té el problema de no sentir-se representada per ningú, i hi afegeixen que ni el règim, ni els grups extremistes, ni els països estrangers amb interessos sobre el terreny defensen la Síria democràtica que elles volen. Somiar, això no obstant, té un preu que estan disposades a pagar. Tant a Wannous com a les militants a qui representa, la por a acabar detingudes no les frena: “totes les que estem implicades en l’organització sabem que aquesta pot ser la nostra última oportunitat”.

 

Un article publicat originalment a Zaura

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU