Després de l’acció contra l’hotel Intercontinental pel seu vincle amb The District, avui unes 200 persones s’han citat a dos quarts de nou del matí a la sortida de l’estació de ferrocarrils Europa Fira de l’Hospitalet de Llobregat. Quan han aconseguit superar un cordó policial, la mobilització s’ha obert pas fins a les tanques que perimetren el recinte. Eren les nou del matí i encara faltaven 45 minuts perquè arrenqués la segona edició d’una cimera immobiliària on participen 1.200 inversors de la talla de Blackstone, Blackrock o Azora -els fundadors del qual han estat premiats.
Quatre furgonetes de l’ARRO Metropolitana Sud dels Mossos d’Esquadra blindaven la Fira des de les portes del recinte i cinc furgons de la Brigada Mòbil ho feien des del carrer. Tot i intentar trobar una escletxa en el blindatge policial, a diferència de l’any passat, les activistes no han pogut accedir a l’interior. A mesura que participants i visitants anaven arribant, han començat les corredisses. Vestides amb granotes i màscares, algunes activistes els llançaven pols de colors i els escridassaven: “especuladors”.
Entre les persones tenyides de blau, han desfilat Jordi Moix, directiu a Talus Real Estate i LinQventure, així com vicepresident econòmic a la junta del Barça de Josep Maria Bartomeu; o Anna Hernández Bonancia, directora de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de Àrea Metropolitana de Barcelona i dona de l’expresident José Montilla (PSC).
Entre les persones tenyides de blau, han desfilat Jordi Moix, vicepresident econòmic a la junta del Barça de Josep Maria Bartomeu i Anna Hernández Bonancia, dona de l’expresident José Montilla
Mentre que un empresari immobiliari s’ha posat a dialogar, n’hi ha hagut un altres que ha llançat una activista a dins una bassa d’aigua i un tercer que ha etzibat una puntada de peu a una noia. La policia escortava un assistent fins a l’accés, quan una periodista acreditada de La Mosca TV ha tingut una petita topada amb una agent i un altre antiavalot se li ha llançat al damunt i l’ha placat contra el terra, provocant-li una lesió a la cara. Mentre se l’enduien dins el recinte ferida perquè l’atengués una ambulància, s’ha produït una càrrega policial. La Regió Policial Metropolitana Sud dels Mossos d’Esquadra ha confirmat a la Directa que hi ha una persona detinguda a la comissaria de l’Hospitalet de Llobregat, acusada de desordres públics, però no ha volgut especificar si es tracta de la periodista. Tanmateix, l’entorn de l’afectada ha pogut parlar amb ella, confirmant que es troba en dependències policials. Ha quedat en llibertat a quarts de deu del vespre.
Poc després, el fotoperiodista que estava col·laborant amb la Directa i amb l’agència Bloomberg, Àngel Garcia, ha estat retingut rere les tanques i identificat. L’agent li ha exigit que havia de dur el braçal de premsa, quan precisament, el mes de març, el departament d’Interior i diversos col·lectius de professionals de la informació van signar un protocol perquè l’ús de braçalets i armilles en situacions de risc sigui recomanable però no obligatori. Mentre era retingut, el cap del dispositiu –que s’ha negat a identificar-se– ha suggerit a l’agent que revisés les fotografies de Garcia, qui davant les queixes del professional ha desistit. Arran d’aquests fets, i tot i que comptava amb l’acreditació de l’organització, The District li ha denegat l’accés a la cimera.
Preparats per “jugar”
La protesta contra The District no ha aconseguit travessar els murs del recinte firal, però sí que ha provocat un retard d’una hora. El que anunciaven els lluminosos panells no concordava amb el que es performava a dins els auditoris i alguns assistents es mostraven desconcertats. Entre una evident majoria d’homes amb vestit i corbata, ja no hi havia ni rastre de la pols de colors, però sí que flotava en l’aire el que havia passat. Un s’enreia de què els hagin titllat d’especuladors i un altre, indignat, titllava els manifestants de mal educats.
En tot cas, a The District no s’hi va a parlar del que passa al carrer, sinó d’inversions, oportunitats de negoci, beneficis i risc. Per això hi ha representades totes les baules imprescindibles: alts càrrecs de fons d’inversió, grans corporacions immobiliàries, banca, empreses de serveis financers, consultores, brokers i algun despatx d’advocats, com Garrigues, especialitzat en mercat immobiliari. Sorprèn que el primer que trobes quan passes l’arc de benvinguda és un exhibidor gegant de la Comunitat i l’Ajuntament de Madrid, que ofereixen la ciutat als inversors.
El director de BlackRock Espanya, Adolfo Favieres, ho aterra una mica més i considera l’arribada d’estudiants internacionals i la tercera edat com una oportunitat
Totes les ponències són en anglès, dirigides als inversors globals, i irradien optimisme. Xavier Güell, director de CBR Espanya, llança una pregunta en una de les primeres sessions: “el joc immobiliari s’ha acabat realment?”. Per respondre que no, que “estem preparats per jugar a aquest joc increïble”, mostra al públic unes gràfiques que assenyalen el residencial, l’hoteler i el de l’atenció sanitària com els sectors que més pes estan guanyant. De fet, el director de BlackRock Espanya, Adolfo Favieres, ho aterra una mica més i considera l’arribada d’estudiants internacionals i la tercera edat com una oportunitat. A la conferència sobre habitatge “assequible” no falta la crítica a qualsevol política de regulació de preus. Sota l’argument que fer-ho limita l’oferta, Juan Gómez, director del sud d’Europa de Deutsche Finance Internacional, remata la seva intervenció final.
Entre conferència i conferència i entre tanta corbata, només “desentonen” les treballadores de la neteja de l’empresa Clece, una filial del Grup ACS, que també fa negoci amb les cures de gent gran i dependent. Precisament, un terreny on un organitzador de The District també veu camp per recórrer: “entre els sectors d’inversió és molt important el de la tercera edat”, en un context de població envellida.
A més d’Eduardo Mendiluce com a ponent, Blackstone té exhibidor darrere la marca de les immobiliàries Anticipa i Aliseda. Al llarg de tot el pavelló, també s’exhibeixen JLL, CBRE, Elix, Brookfield, TPG o King Street Capital Management, i banca com Banc Santander, CaixaBank o Banc Sabadell. Més enllà de Madrid, el govern català, l’ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) també hi estan representats a través de la iniciativa Barcelona Catalonia, un projecte per atreure inversions.
La decisió de l’organització de canviar la ubicació de la cimera després de la irrupció de les activistes l’any passat, no ha evitat que la campanya, que aglutina més d’una quarantena de col·lectius, sindicats i plataformes, s’hagi fet sentir rere una pancarta que etzivava: “Fuck The District”.