“La nostra posició és clara: demanem que l’alternativa a la MAT sigui una energia 100% renovable”, diu Marc Vilahur, representant de No a la MAT de la Selva. I és que el govern de la Generalitat ha impulsat una taula de treball per trobar “la millor solució per reforçar el subministrament elèctric al sud de Girona”. És la primera vegada que l’administració catalana, la de l’Estat espanyol, els ajuntaments implicats a la comarca (Riudarenes, Vidreres, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Sils i Vilobí d’Onyar), el Consell Comarcal de la Selva, la Diputació de Girona, Red Eléctrica de España i Endesa es troben per parlar i “posar en comú criteris tècnics per buscar la millor solució”, segons ha comunicat la Generalitat.
Vilahur, però, explica que “nosaltres no participem d’aquesta taula, ja que només es volen organismes amb capacitat decisòria i es va manifestar que nosaltres no érem essencials”. Tot i això, han presentat un manifest de resposta que ja suma més de 3.000 signants.
Segons un informe del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) presentat el 2018, el ramal de la línia de molt alta tensió que ha d’unir Santa Coloma de Farners i Riudarenes “no és necessari” i la mateixa administració de la Generalitat també l’ha definit com a “desfavorable per al territori”
“La natura ens crida per derogar la MAT”, afirma aquest manifest que ha llançat la plataforma No a la MAT Selva per reclamar la derogació del ramal de 400 quilowatts projectat per construir-se entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes. Es tracta d’un traçat de 17 quilòmetres que, segons argumenta el manifest, “destrossaria encara més el paisatge de les Guilleries amb 37 torres de més de 70 metres d’alçada”; una denúncia que la plataforma va presentar el 14 d’agost al president Quim Torra en una reunió al Palau de la Generalitat.
Taula de treball sense el moviment ecologista
“La nostra principal reclamació és la derogació de la MAT i l’aplicació d’energies renovables i respectuoses amb la natura”, afirma Vilahur. Així, també celebra que s’hagi iniciat aquesta taula de treball però afirma que exigiran “transparència en les dades” que es posin damunt la taula per tal que la informació sigui pública i les persones implicades del territori puguin decidir sobre la seva implantació.
Segons conclou un informe del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) presentat el 2018, el ramal de la línia de molt alta tensió que ha de passar per la comarca de la Selva “no és necessari”. Aquest dictamen encarregat per la Generalitat planteja sis alternatives possibles que “s’adeqüin a la realitat social i territorial de la zona, que no pas la proposta inclosa en la planificació estatal”, segons va comunicar la mateixa institució.
Actualment les obres d’aquest ramal estan aturades, ja que no s’han atorgat tots els permisos necessaris a Endesa per seguir amb la construcció.
Moviments de terres irregulars
Això no obstant, i després que el 2016 el Congrés dels Diputats espanyol aprovés per majoria absoluta una proposició no de llei (PNL) sobre la derogació d’aquesta línia d’alta tensió, l’estiu del 2019, la plataforma ecologista va denunciar que havien documentat més de 100 marques corresponents a 25 dels 37 punts previstos on aixecar les futures torres d’alta tensió.
Una acció que No a la MAT denuncia, ja que hi ha un posicionament i un acord de no-intervenció sobre el territori fins que no es trobi una alternativa a l’actual plantejament de la línia de molt alta tensió entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes, reconeguda per la Generalitat com a “desfavorable per al territori”.
L’estiu del 2019, la plataforma ecologista va denunciar que havien documentat més de 100 marques corresponents a 25 dels 37 punts previstos on aixecar les futures torres d’alta tensió, que Endesa va atribuir a la iniciativa d’una subcontractada
Marc Vilahur explica que, un cop es van adonar dels treballs irregulars que s’estaven duent a terme a la zona, es van posar en contacte amb Endesa. “Al principi ens va dir que no en sabien res. Més endavant, però, vam descobrir que havien subcontractat una empresa perquè hi comencés les obres de la MAT”.
Aquest fet va quedar resolt quan la plataforma va engegar els tràmits per presentar una denúncia a Endesa, però abans de tirar-la endavant l’empresa va aturar les obres que havia iniciat sobre el terreny on Red Eléctrica de España ha projectat construir el ramal de 400 quilovolts i una subestació elèctrica a Riudarenes.