Al número 11 del passatge de la Pau, al cor del barri Gòtic de Barcelona, només queden tres pisos amb llogateres d’un total de set. A mesura que han anat finalitzant els contractes, l’actual propietat de l’edifici no ha volgut renovar-ne cap ni un. Precisament, en un dels pisos buits és on viu Mina Anbor, el seu company i dues criatures de cinc i dos anys. Encara no han rebut cap denúncia per l’ocupació de l’immoble, però Raval Rebel i Resistim al Gòtic denuncien que la inversora propietària Jormavi SL està assetjant la família perquè marxi.
“No tenim on anar”, insisteix Anbor, “tenim molts problemes amb la propietat perquè envia matons a amenaçar-nos i ens han arribat a oferir diners”. La família i els col·lectius que li donen suport demanen un lloguer social ajustat als seus ingressos, que són inestables. Tot i que per ara només han interactuat amb uns homes que intentaven obrir la porta per la força i han patit talls de subministraments, darrere hi ha la immobiliària Jormavi S.L del Grup Caboel, en mans de la família Botet, una de les fundadores de la cadena de supermercats Caprabo, que ha assegurat a la Directa que no té coneixement del cas.
Discriminada per la situació administrativa
Mina Anbor i la seva família van començar el seu periple el dia cinc de juny, quan van ser desnonats del carrer Lluna del Raval, després d’haver estat víctimes d’un contracte de lloguer fals. Anna Moreno de Raval Rebel recorda que els van oferir una única nit de pensió i que és aleshores quan van acudir al local per demanar suport. Braç a braç, van començar la ronda de visites a serveis socials i també al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) de l’Ajuntament per demanar solucions. Els funcionaris municipals, assegura Moreno, no van oferir cap alternativa per a la família, argumentant que “es troba en situació administrativa irregular”. De fet, les persones sense permís de residència vigent continuen excloses dels circuits per accedir a un habitatge d’emergència.
La família ha passat l’estiu en una pensió a Santa Coloma de Gramenet, tot i que una de les seves criatures tenia plaça a un casal d’estiu al Raval i les dues estan escolaritzades al barri. “Passar un temps indefinit, sense cap horitzó, en una pensió, no és una solució. Per això, les entitats en defensa de l’habitatge vam trobar-li aquest pis”, explica Moreno.
Des de Raval Rebel expliquen que ja han interposat tres denúncies davant dels Mossos d’Esquadra contra la propietat per intent de violació de domicili i coaccions. “Visc amb por”, lamenta Anbor, que assegura que està patint talls de llum i d’aigua constants, el darrer, el passat divendres a les set del matí. Tot i així, Martí Cusó de Resistim Gòtic insisteix que restabliran els subministraments “tantes vegades com calgui”, però que “no marxaran, perquè la situació al carrer encara és pitjor”. El fet de not tenir un habitatge digne també comporta moltes dificultats perquè puguin estabilitzar-se i intentar trobar feina, ja que el pis mai es pot quedar sol, i menys, lamenten, quan la propietat ha posat un vigilant a l’habitatge del costat que els “controla els moviments”.
La família Botet té un ampli entramat d’empreses, moltes en el sector immobiliari, com Nord Tres Trade SL, Beca Trade o la mateixa Jormavi, propietari del bloc del passatge de la Pau número 11. La nissaga està entre les 150 famílies més riques de l’Estat espanyol, segons un rànquing elaborat pel diari El Mundo. Antics accionistes de Caprabo, controlen el Grup Caboel SL, que, entre més de 150 immobles, tenen dos edificis al passeig de Gràcia de Barcelona i a la Castellana a Madrid, a més de ser els llogaters del BBVA a Lisboa i de Ferrovial a Madrid. Actualment, compten amb una participació en la immobiliària Renta Coporación, de la qual és consellera la presidenta de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes.