La trama de suplantació digital, que apunta al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat de Catalunya i al Complex Central Egara dels Mossos d’Esquadra, va creixent. A l’organització juvenil llibertària Batzac també van falsejar-li una adreça electrònica de Tarragona, s’ha intentat captar informació de la CGT Barcelona i la CNT-AIT Catalunya a través d’un correu d’Arran, s’han infiltrat a la llista de Telegram de la Federació Estudiantil Llibertària (FEL) de la UAB i també s’ha suplantat l’adreça de Ponent de l’organització política de l’esquerra independentista Poble Lliure.
Des de la publicació de la investigació, la Directa ha rebut altres casos de correus falsejats amb patrons similars als detectats a través d’onze adreces de correu electrònic suplantades –de La Forja, Arran, Endavant, la CUP, Vilaweb, l’Ateneu La Base i el Sindicat de Llogateres– i més d’una seixantena de missatges. A més, torna a aparèixer la suposada “Marta” vinculada al mateix telèfon d’altres casos, un número que des del 28 d’octubre, el dia de la publicació del reportatge, no s’ha tornat a connectar ni a Telegram ni a WhatsApp.
Fins ara, la suposada “Marta”, des d’una adreça de correu electrònic desconeguda, havia intentat reactivar un Google Groups de coordinació en desús entre diverses organitzacions de l’esquerra independentista. Prenent el control d’un compte en desús d’Arran, s’havia presentat al Sindicat de Llogateres, a qui facilitava el mateix telèfon, i entrant a una adreça de l’Ateneu Cooperatiu La Base, del barri del Poble-sec de Barcelona, s’havia dirigit a Azadí, Arran i Batzac. A més, el número de telèfon associat al nom de Marta també és el que va utilitzar qui va suplantar la portaveu de La Forja, Lluna Berlanga, quan va contactar amb Blanc Bloc – Catalunya Resisteix el mes de juliol.
Dins de Telegram
La suposada Marta també s’ha apropat a la Federació d’Estudiantil Llibertària (FEL) de la UAB, infiltrant-se en el seu grup de Telegram amb el mateix número de telèfon. El mes d’agost, l’organització llibertària, a través d’una publicació a Instagram, anunciava la creació d’una assemblea a la UAB i animava la gent a contactar-hi si volien sumar-se al canal de Telegram. Entre totes les persones que s’hi van posar en contacte, hi havia “Marta Casas”, que va aprofitar la seva presència dins el grup per obrir comunicacions amb almenys tres membres de la FEL. La primera ja es va produir el mes d’agost, quan la “Marta” va aproximar-se a una persona explicant-li que ella també havia estat implicada amb la Federació Anarquista de Catalunya (FAC) “a l’anterior etapa” per preguntar-li tot seguit: “Com està ara?”. Finalment, fa un pas més i li dona el seu correu, marta.c.fer@protonmail.com, i alhora li demana el seu per enviar “documentació que em va passar un col·lega” d’aquella “anterior etapa”. Després de dos dies, torna a enviar un missatge per preguntar què li van semblar els documents i si “és molt diferent ara”.
El mes següent, el 15 de setembre, inicia una conversa amb una noia: “Hola […] sóc la Marta, també estic al grup de la FEL UAB, tot i aquest semestre estaré fora, erasmus si es pot dir, a França!!! Estic molt contenta que hi hagin noies en aquest grup”. De seguida es va interessar per la pertinença de la noia a “un sindicat d’habitatge” i va oferir-se a participar-hi. Una setmana més tard, quan la membre de la FEL li pregunta si ja és a França o no per veure si es poden trobar algun dia en algun desnonament, la suposada Marta li explica que encara no ha pogut marxar perquè ha donat positiu en COVID. La justificació no queda en una simple coartada, sinó que, per reforçar-la, li envia una imatge amb un suposat resultat de la prova diagnòstica de COVID del laboratori Catlab a nom de Marta Casas Fernandez.
Una capçalera falsejada
Com explicàvem a la Directa 510, el mes de juny, l’organització juvenil llibertària Batzac ja va ser contactada a través d’un correu d’Arran, però a més també ha sigut víctima del falsejament del seu nucli de Tarragona. L’1 de setembre, Batzac Girona va rebre un correu enviat des de joventutsllibertaris_tgn@protonmail.com que deia el següent: “A veure si des de el nostre correu intern s’envia correctament. Moltes gràcies un altre cop”. Però ni aquell era el seu correu intern ni reenviaven cap correu anterior, sinó que en falsejaven un com si s’hagués enviat des de l’adreça real de Batzac Tarragona, en què demanaven “ajuda”. Qui falsejava el remitent del correu reenviat explica que estaven tenint “alguns problemes a nivell logístic i tècnic” i no podien accedir a les “ponències de la nostra organització”, que requerien a Girona per tal de poder desenvolupar una “formació als nous membres”. Com en la pràctica totalitat dels casos, facilitava una adreça del proveïdor Protonmail per rebre la documentació.
Qui també facilitava un Protonmail era algú que el mes de juliol s’amagava darrere l’adreça ponent@poblelliure.cat, un cop més a través de l’eina de suplantació emkei.cz, que permet crear missatges de correu electrònic amb una adreça de remitent falsejada, una pràctica coneguda com a spoofing. El missatge es dirigia a La Forja Lleida, a qui demanava “les vostres ponències per poder-les llegir i debatre entre nosaltres de manera privada” “de cara a preparar la nostra propera assemblea nacional”.
Intent fallit de captar informació de sindicats
La presa de control d’un correu en desús de la sectorial d’habitatge d’Arran no només es va utilitzar per enviar missatges a diverses assemblees de l’organització per demanar informació interna, al Sindicat de Llogateres o al portaveu d’Alerta Solidària, Xavier Pellicer.
Qui s’havia apoderat de l’adreça d’habitatge d’Arran va intentar fer arribar un correu a CGT Barcelona i un altre a CNT Catalunya, però va cometre errors a l’hora d’escriure els destinataris
En altres casos, el suplantador va usar aquesta adreça però no va aconseguir que els missatges arribessin a bon port. El desembre de 2019, almenys en dues ocasions, qui s’havia apoderat de l’adreça va intentar fer arribar un correu a la CGT Barcelona i un altre a CNT-AIT Catalunya (amb seu al carrer Joaquim Costa de Barcelona), però les adreces dels destinataris eren errònies i van ser retornats a la safata d’entrada d’habitatge d’Arran. Seguint el patró d’altres fils de correus suplantats, el remitent facilitava una adreça electrònica alternativa amb l’objectiu de poder entrar a llistes de distribució dels dos sindicats i rebre “actes de les reunions”.
De moment, només en un cas detectat, la CNT-AIT Catalunya (amb seu al carrer Joaquim Costa de Barcelona) ha estat suplantada amb l’eina emkei.cz. El correu fals anava dirigit precisament a un periodista d’aquest mitjà i el suplantador sol·licitava el PDF de la Directa 495 sobre els 500 informes confidencials que es pretenien destruir en una incineradora i que demostraven que la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra havia espiat des de 1998 els sindicats alternatius, l’esquerra independentista, l’anarquisme i els moviments socials.