Sobre Àtila, el més important dels reis dels huns, Assot de Déu, es deia que per on passava el seu cavall ja no tornava a créixer l’herba. La llegenda ha servit l’entitat Ecologistes en Acció de Catalunya per batejar amb el nom del cabdill i del seu cavall els premis que anualment des de 1992 serveixen per “distingir i denunciar aquelles persones, entitats o projectes que més hagin destacat per la seva contribució a la destrucció del medi ambient”. Aquest 2021, a Catalunya, el guardó Àtila ha recaigut en l’exconseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet (JxCat), mentre que el premi cavall d’Àtila se l’ha emportat l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez (PSC). Ecologistes en Acció fa públic aquest premi de denúncia el 4 de juny, en vespres del Dia Mundial del Medi Ambient, que commemora la primera cimera mundial sobre la matèria celebrada a Estocolm l’any 1972.
El primer premi ha estat atorgat a l’exconseller Calvet “per afavorir nombrosos projectes perjudicials per al medi ambient, així com l’especulació urbanística i energètica, sota un rentat de cara verd”, segons expliquen des del col·lectiu ecologista. Els arguments que justifiquen el premi són diversos i es troben escampats arreu del territori. “Hem volgut visibilitzar com la figura de l’administració més important de Catalunya en competències de medi ambient ha cedit molt sovint a diferents interessos, des de pressions del lobby energètic, el turístic, el forestal o l’urbanístic”, explica Maria Garcia, portaveu d’Ecologistes en Acció de Catalunya. “L’experiència ens demostra que les institucions públiques no defensen el medi ambient i en Damià Calvet és un clar exemple”.
“L’experiència ens demostra que les institucions públiques no defensen el medi ambient, i en Damià Calvet és un clar exemple”, expressen des d’Ecologistes en Acció
El principal motiu és la crítica que s’ha fet des dels sectors de defensa del territori al Decret Llei 16/2019, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, impulsat per l’Exconseller, que ha servit per “afavorir l’oligopoli energètic en detriment de la biodiversitat, el territori, la sobirania energètica i alimentària, la Justícia Interterritorial i la Justícia Global”, segons Ecologistes en Acció.
L’aposta pel creixement d’infraestructures com el Port de Barcelona ha estat un altre dels arguments del col·lectiu per concedir el premi Àtila a Calvet. L’ampliació del port ha tingut afectacions sobre ecosistemes propers, com és el cas del delta del Llobregat, un espai que també està sotmès a la proximitat de l’aeroport de la capital catalana.
Rebutjar la moratòria de noves incineradores acordada pel Parlament de Catalunya, autoritzar la incineradora de Juneda o donar suport a la reactivació de la de Cercs, són arguments per atorgar el guardó al polític. També “dessagnar el riu Siurana”, com denuncien amb l’entrega del premi, o per impulsar el projecte d’ampliació de la C-32 pels paratges del Vilar (Blanes) i Sant Pere del Bosc, l’Àngel i Les Alegries (Lloret de Mar).
El segon premi, al Baix Llobregat
Othar. Així és com s’anomenava el Cavall d’Àtila, que serveix per posar nom al segon premi a la desfeta ambiental que atorga Ecologistes en Acció a Catalunya. Raquel Sánchez, alcaldessa del PSC a Gavà, ha estat la guanyadora enguany després que el seu consistori aprovés el passat mes d’abril el Pla de Ponent, un macroprojecte urbanístic que té com a objectiu cobrir de ciment les gairebé 200 hectàrees que comprenen el turó del Calamot, la riera dels Canyars i el pla de Queralt amb la construcció de quatre nous barris i un total de 4.968 habitatges i que afectarà el darrer connector biològic entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat. “Un macroprojecte urbanístic amb un fort impacte ambiental, innecessari, opac i sense debat públic”, segons qualifiquen des del col·lectiu ecologista. Per a Maria Garcia és especialment preocupant perquè suposa “la desaparició del corredor biològic, més contaminació i més pressió al sistema hidrogràfic de la riera dels canyars”.
“També preocupa el model especulatiu del sòl altament lucratiu en detriment del bé públic, si abans s’hi enriquien empreses locals amb contactes a l’Administració ara s’hi lucren els accionistes dels fons d’inversió internacionals”, continua la portaveu d’Ecologistes en Acció de Catalunya. Es refereix al fons d’inversió Kronos Investments, un grup internacional que ha adquirit el 50% dels terrenys privats edificables del Pla de Ponent, en mans de la Sareb fins al 2018.
A més del premi Àtila i Cavall d’Àtila, enguany, Ecologistes en Acció ha concedit dos accèssits especials: a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, “per la nefasta gestió dels sediments” i a Red Eléctrica de España pel “projecte innecessari de la MAT Selva”. L’Ajuntament del Prat de Llobregat, l’Ajuntament de Begur, AENA o l’empresa Ditecsa han estat altres nominats de l’edició d’enguany.