Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Mallorca s'organitza per la llibertat d'expressió

Des del dilluns 11 de juny fins al diumenge 17, Palma és al centre de la defensa de la llibertat d'expressió ajuntant més d'un centenar d'artistes d'arreu de l'estat

La suposada illa de la calma va deixar de ser-ho quan un dels seus habitants, un jove raper de poble, va ser condemnat a tres anys i sis mesos de presó pel contingut de les seves lletres; però això ja se sap. Per les mallorquines, el que han fet amb Valtonyc és massa i així ho han demostrat. Al costat i amb el suport del Grup de Suport Llibertat Valtonyc, diverses associacions i col·lectius duen a terme un gran nombre d’activitats en el que s’ha denominat la setmana per la llibertat d’expressió que va començar el passat dilluns 11 de juny i acabarà aquest diumenge. Es pretén visibilitzar des de la cultura, la situació de censura actual i exercir precisament això, la llibertat d’expressar-se sense por.

Aquest “Festival intergalàctic per la llibertat d’expressió” com han anomenat el conjunt d’actes des de Fora Morrals un dels grups impulsors, juntament amb col·lectius vinculats a moviments socials que han patit la repressió de l’estat, com els CDRs de Mallorca o el grup anarquista Ni Culpables ni innocents, constarà de xerrades, passejades poètiques, i performances durant tota la setmana, entre altres activitats. Des del passat diumenge i fins al dia 24 de juny es podrà visitar a la plaça d’Espanya l’exposició fotogràfica de Santiago Sierra, Presos políticos en la España contemporánea. L’obra de Sierra, que va ser objecte de polèmica quan es va retirar de la fira d’ARCO, va sofrir un atac durant el vespre de dimarts amb pintura vermella i danys a l’estructura metàl·lica, l’atac es va reproduir a la seu de l’Obra Cultural Balear i al local del sindicat STEI.

L’obra de Sierra va sofrir un atac durant el vespre de dimarts amb pintura vermella i danys a l’estructura metàl·lica

 

L’Associació de Creadors i Artistes per la Llibertat Artística, Acallar, inicien la seva activitat com “entitat que neix per donar suport a qualsevol artista perseguit o censurat per les seves obres”. Ho fan amb un format poc habitual a Mallorca: “tres dies per la llibertat d’expressió”. Un cap de setmana que començarà divendres amb teatre, seguirà dissabte amb un concert de més d’una quarantena de grups locals a Sa Possessió i clourà diumenge amb l’acte central, ni més ni manco que un festival a punt d’arribar a les 8.000 entrades venudes a l’arxiconegut Palma Arena on participen 40 grups reconeguts d’arreu de l’Estat espanyol. El més remarcable és sens dubte la gran varietat d’artistes de registres molt diferents que conformen els cartells.

Durant els “tres dies per la llibertat d’expressió” es repartirà de manera gratuïta un fanzine editat pel Cluster de còmics i nous media de Mallorca, amb la col·laboració d’Acallar, on participen fins a 35 dibuixants illencs

El teatre serà l’encarregat d’encetar el cap de setmana. Divendres, amb entrades exaurides, el Teatre del Mar de Palma acollirà artistes d’arreu i de diferents disciplines com Maria Antònia Oliver, Diabéticas Aceleradas, Biel Mesquida, Clara Ingold, Mateu Xurí, o Willy Toledo. Del concert de dissabte a Sa Possessió amb aquesta presència de grups locals i a més, en femení, destaquen les HAUS FRAUEN amb un caràcter més punk o les Sweet Pooh Smell amb un estil més folc-rock. F/E/A, recentment vinguts del Primavera Sound; Saïm; Jés (amb un estiu prometedor); Go Cactus, teloners de Franz Ferdinand fa uns mesos; els Satellites -que aquest any han complit 20 anys damunt dels escenaris- i els Guadaña, veterans del punk a Mallorca, són algunes de les propostes que no s’haurien de passar per alt. Pel que fa al gran concert de diumenge al Palma Arena, hi ha els noms més reconeguts, que roden pels festivals més grans durant tot l’estiu. Destaca la tornada a l’illa d’Amparo Sánchez, la que va ser la líder del grup Amparanoia. També tendrem moment per la nostàlgia amb les actuacions dels Antonia Font o los Chikos del Maiz, que s’han ajuntat excepcionalment per aquesta ocasió. Maria del Mar Bonet tornarà a fer sonar els acords de les seves cançons, les quals formaren part d’una generació marcada per un temps que pensaven que no tornaria. Durant els “tres dies per la llibertat d’expressió” es repartirà de manera gratuïta un fanzine editat pel Cluster de còmics i nous media de Mallorca, amb la col·laboració d’Acallar, on participen fins a 35 dibuixants illencs.

L’excepcionalitat d’aquesta setmana no és la gran qualitat o aquesta oferta tan poc habitual a Mallorca, que també, sinó la capacitat i la demostració de suport i llibertat que oferiran centenars d’artistes en un mateix espai.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!