Els darrers anys, la perspectiva anticolonialista i de suport a les lluites de les comunitats originàries del continent americà s’ha articulat amb més força als Països Catalans amb motiu del 12 d’octubre. Sota l’impuls de col·lectius feministes i de persones migrades i racialitzades han convocat concentracions, xerrades i manifestacions que reclamen l’abolició del Dia de la Hispanitat a l’Estat espanyol, en commemoració de l’arribada de Cristòfol Colom al que avui és Amèrica. En el pol oposat, i també com cada any, l’extrema dreta i l’espanyolisme menys extremat també ha ocupat l’espai públic.
Enguany, València, Salt i Barcelona protagonitzen les mobilitzacions decolonials, a les que s’han sumat nombrosos col·lectius, plataformes i entitats. Mujeres, Voces y Resistencias, un col·lectiu feminista i antiracista de dones migrades i racialitzades ha convocat una concentració a la plaça de Los Pinazo de València, a la sortida del metro Colón. Al municipi de Salt, al Gironès, és la plataforma Octubre Antiracista, que aglutina una vintena d’entitats de Salt i Girona, l’encarregada d’organitzar la manifestació des de la plaça de Catalunya fins a l’escola La Fraga, on la majoria de l’alumnat és racialitzat i la consideren un exemple de segregació escolar. El Bloc Anticolonial Barcelona, com l’any passat, convoca la marxa a la tarda, que acabarà com sempre al monument a Colom –on encara perviu simbologia al·lusiva al sotmetiment dels pobles indígenes. Enguany, però, arrenca, a les cinc de la tarda, des de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya, que consideren que aplica criteris classistes i racistes per retirar la custòdia dels fills. Per primer any, el col·lectiu Som Antifeixistes, hereu de la plataforma antifeixista de Barcelona, fa una crida antifeixista a participar en la jornada de lluita anticolonial.
A València, la gent s’ha anat concentrant a la plaça de Los Pinazo poc abans de les 12 h del migdia, convocada pel col·lectiu Mujeres, Voces y Resistencias, que ha recordat que “les invasions no se celebren” i han cridat “foc a l’ordre colonial”. En cercle, diversos col·lectius han llegit manifestos amb què han reivindicat el “reconeixement dels crims colonials i la reparació de més de 500 anys d’espoli i extractivisme” i “la solidaritat amb els pobles del Sud Global” i, entre altres, han denunciat “l’extermini i l’ecocidi de les multinacionals europees”, el “negoci milionari de Frontex” i han repudiat el nou pacte europeu de migració i asil perquè “enforteix una estratègia de vulneració de drets”. També s’ha llegit un comunicat de la campanya Regularització ja!
A les dues de la tarda, la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Catalunya (CNAAE) ha inaugurat les mobilitzacions decolonials amb un dinar popular i assemblea oberta al parc de la Ciutadella. Després, a les 16 h, s’han concentrat al peu del monument al general Prim, el militar nascut a Reus, qui va ser governador militar de Barcelona (1843) i capità general de Puerto Rico (1847) i han encadenat amb la manifestació que arrencava a les cinc de la tarda de la DGAIA. Entre les pancartes anticolonials, per la regularització de les persones migrades i refugiades, així com feministes i antiracistes, han destacat les banderes de Palestina. Tot un bloc onejava els colors palestins, defensava la resistència i reclamava la llibertat. La Franja de Gaza ja es troba sense electricitat i està sotmesa als bombardejos constants d’Israel des del dissabte, quan Hamàs va perpetrar un atac terrestre.
Durant la lectura del manifest davant el monument a Colom, s’ha exigit el reconeixement dels crims del Regne d’Espanya i la reparació “per més de 500 anys d’espoli” i també han assenyalat “la Catalunya esclavista i el seu passat colonial”. A més de la DGAIA, també han denunciat la llei d’estrangeria i han exigit la seva derogació, així com el tancament definitiu dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE). Les organitzadores han convidat a passar al davant el bloc palestí, que ha anunciat noves mobilitzacions i l’acte ha conclòs amb un parlament de la gira zapatista, que ha denunciat la violència contra els pobles originaris i zapatistes de Mèxic.
A Salt, han arrencat a les tres de la tarda amb un taller de pancartes i mural col·laboratiu amb Diego Ojeda, Nadiemedicearte, a la plaça Catalunya, i han continuat amb una xerrada sobre com combatre el racisme des dels barris amb Yuma Cissokho, Aliou Diallo i Fàtima Aatar. Octubre Antiracista, convocant de la jornada que culmina amb la manifestació de les set de la tarda, denuncia la segregació escolar, els barris guetitzats, els problemes d’accés a l’habitatge a causa del “racisme immobiliari i la llei d’estrangeria”, així com “la discriminació en l’accés al mercat laboral”, el fet de ser “una diana per als cossos policials” i “no tenir dreta a vot”. Les persones no blanques, subratllen en el manifest, constitueixen més del 41% de la població saltenca i més del 25% de la gironina.
A les set de la tarda ha començat la manifestació des de la plaça Catalunya, encapçalada pel missatge “Prou racisme, ni a Salt ni enlloc”. Unes mil persones han recorregut el centre de Salt fins a l’escola La Farga, on a dos quarts de nou arrenca el concert de Pinan 450F més un punxadiscos. Entre les manifestants es podien distingir dos blocs: el de Palestina i el del Sindicat d’Habitatge de Salt que ha denunciat reiteradament la problemàtica d’accés a l’habitatge i el racisme residencial.
El propòsit d’Octubre Antiracista és situar l’antiracisme al centre i recordar que els 12 d’octubre mostra que “l’acumulació històrica del racisme se segueix reproduint i donant com a resultat l’empitjorament de les nostres condicions de vida”.