Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Bernardo Caal Xol, líder comunitari maia Q'eqchi'

“Florentino Pérez ha de retornar el riu al poble”

| Elisenda Triadó

Bernardo Caal Xol és un mestre i sindicalista originari del territori maia Q’eqchi’ de Guatemala. Durant quatre anys i dos mesos ha estat empresonat, arran d’oposar-se als projectes hidroelèctrics sobre el riu Cahabón. La pèrdua de cabal del riu deixa gairebé sense aigua al voltant de 30.000 persones del poble maia Q’eqchi’.

El líder comunitari denuncia haver estat víctima d’un muntatge fabricat per les autoritats guatemalenques i les empreses constructores de les infraestructures hidroelèctriques, entre les quals hi ha Cobra ACS, de Florentino Pérez.

Amnistia Internacional considera Caal Xol un pres de consciència i l’ONU també ha expressat preocupació pel cas. De fet, la relatora especial de les Nacions Unides sobre els drets dels pobles indígenes va visitar-lo durant la condemna a la presó. Recentment, Caal Xol ha estat a Barcelona, com a part de la campanya “La Veu de l’Aigua”, organitzada per alterNativa.

 

Què significa per al poble maia el riu? I concretament el Cahabón?

Per la nostra cultura els rius, els llacs o la terra són sagrats. Els pobles indígenes no podríem viure sense la terra que ens proporciona els nostres aliments, com el blat de moro o els fesols. El mateix pel que fa als rius. Sense l’aigua no hi ha vida. El riu Cahabón és on desenvolupa el relat mitològic del poble maia, citat al llibre sagrat Popol Vuh. Forma part de les històries que ens han transmès els nostres avis. Això li dona un significat molt especial i danyar-lo atempta contra la nostra cultura.

 

Defensar-lo ha tingut uns costos molt alts. Com va començar?

El detonant va ser un recurs d’empara que va paralitzar les obres al riu i va provocar la resposta furibunda de les cambres empresarials del país.

“El recurs d’empara que va paralitzar les obres al riu va provocar la resposta furibunda de les cambres empresarials de Guatemala”

Van iniciar un atac sistemàtic a través de mitjans de comunicació, xarxes socials i propaganda contra mi, generant una campanya de difamació i calumnies. El sector econòmic de Guatemala que s’ha enriquit de forma anòmala i corrupta hi estava al darrere. El resultat va ser la retirada de la paralització de les obres i el meu empresonament.

 

Per què ho van centrar tu?

A més de ser un dels impulsors del recurs d’empara que va paralitzar temporalment les obres, criminalitzar-me a mi és un avís a totes les comunitats maies. Com a portaveu, si em silencien a mi ho fan també a totes les persones que represento. Tot i l’extermini i la colonització, a Guatemala encara hi ha vint-i-tres pobles indígenes. Cadascun amb la seva pròpia llengua, malgrat les prohibicions i tot el racisme que rebem per parlar-les. També ens han humiliat canviant els nostres noms i el de les poblacions, però el poble maia Q’eqchi’ és un dels més resistents.

 

Van aconseguir els objectius que buscaven amb el teu empresonament?

Malgrat que les obres van avançar, ni jo ni les comunitats hem estat silenciades. Aquesta gira que m’ha dut a ciutats com Barcelona forma part d’això.

“La majoria d’empreses hidroelèctriques que han construït sobre el riu Cahabón són de capital espanyol”

He vingut a denunciar les injustícies que hi ha a Guatemala i les formes corruptes del sistema de justícia. És molt important fer-ho des d’aquí, ja que la majoria d’empreses hidroelèctriques que han construït sobre el riu Cahabón són de capital espanyol, com és el cas de Cobra ACS, de Florentino Pérez. El que fan als territoris indígenes no té altre nom que robatori i saqueig. Actuen com si nosaltres no existíssim, però tenim dret a ser consultats d’acord amb el Conveni 169 de l’OIT sobre pobles indígenes i tribals.

 

Què diries a Florentino Pérez si tinguessis l’oportunitat de parlar-hi?

És un escenari que ni tan sols plantejo. No m’interessa parlar-hi ni veure’l. Ell sap que ha de retornar el riu al poble maia Q’eqchi’, així acabaria tot aquest problema.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU