Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Copa Amèrica pretén compensar les seves emissions de gasos d'escalfament global amb praderies de posidònia

Des de la plataforma opositora a l'esdeveniment ho consideren una "maniobra de rentat verd" i alerten de l'impacte mediambiental dels dos milions i mig de persones que arribaran a Barcelona

Camions cisterna de Repsol que proveeixen els grans generadors elèctrics instal·lats al recinte de la Copa Amèrica | Victor Serri

En el contracte signat entre la Fundació Capital Nàutica (en representació de l’organització de la regata) i la Unió Temporal d’Empreses (Focus, Lavínia, Igor i Flock) adjudicatària dels actes d’obertura i celebració de la Copa Amèrica de Vela que tindrà lloc a Barcelona durant l’estiu i la tardor d’enguany, s’hi fa constar un apartat de «sostenibilitat» on es detallen quines mesures s’emprendran per minimitzar o compensar «l’impacte de l’esdeveniment».

Hi dediquen dues pàgines de les 190 totals del document contractual i com a mesures concretes destaquen la desestimació de l’ús de focs d’artifici pel seu «impacte mediambiental» i la compensació de les emissions associades a la cerimònia d’inauguració i al desplaçament de les assistents a través de «l’aportació econòmica a un projecte de restauració de praderies de posidònia a la costa catalana».

Des de la plataforma No a la Copa Amèrica consideren que estem davant d’una maniobra de rentat verd i ecoblanqueig

Des de la plataforma No a la Copa Amèrica consideren que estem davant d’una maniobra de rentat verd i ecoblanqueig. «Tenen una campanya de ‘greenwashing’ claríssima. Tot el seguici de vaixells que naveguen al voltant dels velers de la competició funcionaran amb gasoil. Encara és més evident la mentida si li sumem les emissions dels dos milions i mig de persones que vindran a veure la regata, que es mouran amb transport privat i la majoria amb avió des dels Estats Units. La Copa Amèrica és de tot menys respectuosa amb el medi ambient», assegura Esther Jorquera, veïna de la Barceloneta i portaveu de les entitats opositores.

Laia Serra, portaveu d’Ecologistes en Acció, també es mostra crítica amb el model de compensació d’emissions proposat per la Copa Amèrica i es referma en la idea que «el que no s’ha de fer és incrementar les emissions i provocar destrosses al medi marí, hem de decréixer i no pas dedicar-nos a posar pedaços».

Drive Me
Botigues de lloguer de vehicles esportius de gamma alta de la companyia Drive Me Barcelona |Victor Serri

 

Cal recordar que tant en el pressupost de la cerimònia d’inauguració com en el del conjunt de la competició hi consten partides específiques de «gasoil». Un consum de desenes de milers de litres que poden observar els mateixos vianants des dels molls del Dipòsit i d’Espanya del Port Vell. Per allà ja circulen des de fa setmanes i al llarg de tot el dia camions cisterna de Repsol que proveeixen els grans generadors elèctrics instal·lats al recinte de la Copa Amèrica.

Tant en el pressupost de la cerimònia d’inauguració com en el del conjunt de la competició hi consten partides específiques de «gasoil»

La fundació Barcelona Capital Nàutica assegura, per contra, que dins del llistat d’accions per reduir les emissions de la cerimònia d’obertura té previst comunicar «prèviament als mitjans de comunicació i a les xarxes socials les millors opcions per accedir-hi a peu, bicicleta, metro, bus i tren». Paradoxalment, però, en les últimes setmanes estan proliferant, al perímetre d’on es farà la competició, botigues de lloguer de vehicles esportius de gamma alta de la companyia Drive Me Barcelona.

Els i les visitants podran circular pels carrers del centre de la ciutat amb un Ferrari, un Porsche o un Lamborghini abonant 790 euros per dues hores de conducció, després d’haver dipositat una fiança de 7.000 euros. Esther Jorquera mostra amb paraules pròpies fins a quin punt arriba la indignació del veïnat: «estàvem acostumats al turisme, però el perfil dels que estan arribant amb la Copa Amèrica és diferent. Multimilionaris que fan servir el nostre barri com un aparador on fer-se fotos i accelerar amb els seus cotxassos de pijos».

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!