Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Pluja i sol, festa del caragol

El caragol és un aliment popular en diversos indrets dels Països Catalans. En altres moments de la història, es consumia en períodes d’escassetat, perquè era fàcil de recol·lectar i tenia un alt valor nutritiu. En l’antiga Roma, els caragols eren criats i engreixats per al consum humà, i aquesta tradició es va estendre per Europa, especialment a terres franceses i a la península Ibèrica.

A Catalunya, el plat més conegut amb aquest gastròpode són els caragols a la llauna, especialment a les comarques lleidatanes, on es preparen a la brasa en una safata metàl·lica i se serveixen amb allioli o una picada d’all i julivert. És tan referencial que ha donat lloc a l’Aplec del Caragol, festival gastronòmic que cada mes de maig, des del 1980, atrau multituds a Lleida.

Al País Valencià, el caragol es consumeix principalment en guisats i arrossos. Un exemple destacat és la paella valenciana, on el caragol vaqueta aporta un sabor distintiu. El caragol vaqueta és una varietat que es troba en una situació vulnerable. A causa de la seua alta demanda gastronòmica, ha estat sobreexplotat, i els seus hàbitats naturals, com les zones muntanyoses i seques del Mediterrani, han sofert pèrdua d’hàbitat a causa de l’expansió agrícola i urbanística. A més, les condicions climàtiques extremes i els canvis en les estacions han afectat les seues poblacions. A les Illes, especialment a Mallorca i Menorca, els caragols es cuinen guisats amb herbes, fenoll i ceba, sovint acompanyats de carn com el xai o el conill. Un plat molt tradicional és el caragol a la menorquina, preparat amb allioli i cuinat en cassola de fang.

Encara que existeix l’helicicultura (cria de caragols), la procreació d’aquesta espècie en captivitat és complexa, cosa que agreuja la pressió sobre les poblacions silvestres.


'BABOUCHE' (SOPA DE CARAGOLS)

INGREDIENTS

  • 1 kg de caragols
  • 1 l d’aigua
  • Fulles de menta
  • Pell de taronja seca
  • Farigola, comí, anís estrellat, clau i canyella
  • All i ceba (opcional)
  • Sal i pebre al gust

ELABORACIÓ

  1. Netegeu dels caragols, rentant-los diverses vegades amb aigua i vinagre.
  2. Poseu els caragols en una olla gran amb
    aigua i deixeu que bullen.
  3. Quan l’aigua comence a bullir, afegiu les herbes i espècies i la pell de taronja. Podeu afegir també una mica d’all i ceba.
  4. Cuineu-ho a foc lent durant aproximadament una hora perquè els caragols agafen tots els sabors de les espècies.
  5. Serviu la sopa calenta amb els caragols i l’aigua perfumada amb les espècies. Tradicionalment, es beu el brou i es mengen els caragols amb escuradents.

És un plat molt aromàtic gràcies a la combinació d’herbes i espècies. Es consumeix sobretot a Marràqueix, on són comunes les parades de carrer que venen aquesta sopa.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!