Tot va començar amb la denúncia d’un veí. El 12 de febrer a les 10 del matí, un grup d’agents de Mossos d’Esquadra va dur a terme un escorcoll a l’interior de l’Institut Lluís de Peguera de Manresa, després de ser alertats que un alumne havia entrat amb una arma de foc llarga al centre.
Els policies van decidir revestir l’operatiu de “simulacre per no fer saltar les alarmes i alterar els alumnes”. Així ho expliquen des de la regió policial central de Mossos d’Esquadra i afegeixen que, finalment, es va descobrir que, en realitat, la suposada arma de foc era de joguina.
Cinc alumnes d’entre 15 i 16 anys denuncien que els agents els van retenir en una sala, els van escorcollar i els van revisar les motxilles
Malauradament, aquesta situació no va quedar en anècdota, ja que segons van denunciar cinc alumnes d’entre 15 i 16 anys, abans de trobar l’arma de joguina que havia portat un altre company seu com a tasca per a classe d’història, els agents els van retenir en una sala, els van escorcollar i els van revisar les motxilles.
“Estàvem a classe, ens va venir a buscar l’orientadora, ens van dir que sortíssim a fer una tasca i que agaféssim totes les nostres coses”, relata un d’ells. A continuació, els van portar a un despatx i quan van obrir la porta hi havia dos agents de Mossos d’Esquadra vestits amb roba de carrer. “Ens van començar a parlar malament i ens van dir que baixéssim la mirada, ens van ordenar que ens poséssim de cara a la paret i triéssim tot el que portàvem a sobre, i a continuació em van estampar contra la paret amb un cop de colze”, explica. L’empenta va fer que el noi es donés un cop de cap i es fes mal al pectoral. El jove va començar a cridar i va intentar treure el mòbil per trucar o gravar la situació. A la fi va poder contactar amb els seus pares, que van anar a buscar-lo a l’institut.
El seu relat és el mateix que el d’un altre dels nois que va ser retingut. Ell afegeix que després de revisar la seva motxilla, els policies el van obligar a abaixar-se els pantalons. “A mi em van mirar les parts íntimes i després, quan tornàvem a classe ens van parlar a crits, com si fóssim gossos, com si no fóssim humans”, afirma.
“A mi em van mirar les parts íntimes i després, quan tornàvem a classe ens van parlar a crits, com si fóssim gossos, com si no fóssim humans”, afirma un dels menors
Des de Mossos d’Esquadra, en resposta a les preguntes de la Directa, neguen que es produís cap mena d’agressió dels agents cap als nois i assenyalen que, en realitat, va ser un dels menors qui va tenir una actitud de confrontació amb la policia. “Durant els escorcolls es va denunciar un dels nois per manca de respecte a l’autoritat i perquè no volia ser identificat”, expliquen des del cos policial català per afegir que se l’ha denunciat en virtut de la llei 4/2015, de protecció de la seguretat ciutadana.
Aquesta versió dels fets presenta contradiccions amb l’informe mèdic d’un dels joves, al qual ha tingut accés aquest mitjà. El document datat en el mateix dia dels fets a les 11.35 hores, explicita que el noi presentava una lesió lleu a la zona de sota la clavícula esquerra i dolor muscular a la zona de la columna. L’eritema al pectoral podria haver estat provocat per un cop o una rascada i coincideix amb el relat que un dels joves va fer dels fets.
Abús policial i racisme
Després de conèixer els fets, diverses organitzacions entre les quals hi havia el sindicat USTEC, SEPC, la CGT o l’Escola Popular de Manresa i familiars de l’Institut Lluís de Peguera, van convocar una roda de premsa per expressar el seu rebuig enfront de l’actuació policial, en considerar que l’actitud dels mossos tenia un clar biaix racista, ja que els nois que es van escorcollar no eren blancs. “En l’operatiu de desenes d’agents es van produir vulneracions de drets fonamentals a menors, agreujades per discriminacions per motius racials, que considerem intolerables i per les quals exigim responsabilitats”, diuen des de la plataforma. Alhora, consideren que l’operatiu va ser “desproporcionat” i va generar “una por excessiva i innecessària a l’alumnat”.
“En l’operatiu es van produir vulneracions de drets fonamentals a menors, agreujades per discriminacions per motius racials”, consideren des de l’Escola Popular de Manresa
Per a l’organització, el “nivell de deshumanització” que van patir els joves s’explica pel racisme que viu el municipi “després d’anys d’alimentar la por, la paranoia i la percepció d’inseguretat des de mitjans i polítics”.
Així mateix, la seva denúncia no només es dirigeix cap a l’actuació policial, sinó que assenyalen el centre per no haver impedit els fets. “És inconcebible, des del nostre punt de vista, que es permetés l’entrada en un centre educatiu públic d’un operatiu claríssimament desproporcionat, al qual se suma la manca de resposta de la direcció de l’institut, que es va limitar a informar de forma breu i superficial a les famílies de l’alumnat, obviant les situacions viscudes”, apunten des de l’Escola Popular de Manresa – Moviment Popular de Manresa. En aquest sentit, l’institut no ha volgut fer declaracions sobre els fets com tampoc ho ha fet el Departament d’Educació.