Com qui muda de pell, l’estiu arriba a tots els marges. A la Coma de Burg, al Pallars Sobirà, bé que ho saben, on la primavera ha allargat el fred i ha donat la benvinguda al solstici amb un dels valors pluviomètrics més alts dels últims 60 anys. I és que, aquest cap de setmana, a Burg s’hi espera el Festival MUDA Pirineus, una proposta que combina dansa, música, productes locals i natura a més de 1.200 metres d’altitud.
Una iniciativa cultural on es pretén cuidar tots els sentits i, perquè no dir-ho, l’ànima. Parlem de la fusió flamenca tan reconeixible de la Marinah d’Ojos de Brujo, que ocuparà l’espai La Solana de la Coma de Burg; la veu i el contrabaix emocionals de la barcelonina Gemma Abrié, que obrirà el festival; la cançó protesta amb teclat i guitarra flamenca de Sílvia Tomàs Trio; el folk, indie i pop de Pribiz, amb lletres que mesclen la llengua del carrer, la literària i els parlars que es perden o la música de Dirty Brown Collective a ritme de rock, reggae, soul o cúmbia a plena nit. A les dues de la matinada s’ha programat, simbòlicament, l’actuació dels artistes condemnats Valtonyc i Pablo Hasel en el seu suport i per la llibertat d’expressió. Un altre símbol del festival són les MUDES, peces breus que acompanyen els concerts, fruit de la col·laboració entre artistes del festival “a través d’un procés on la improvisació i l’atmosfera del lloc hi tenen un paper molt important”. Les ballarines són la Glòria Llevat, el Guillem Jiménez, la Mireia Puig i l’Anna Rubio, que a més de dansar és la directora del festival.
El MUDA el caracteritza la vocació de l’Associació Cultural Gençana, qui l’organitza perquè “la música balli, ressoni a les nostres muntanyes i dins nostre”
El diumenge es preveu festiu i familiar, on les activitats culturals complementaran la jornada. La principal serà la Gran MUDA, on el hang de Ravid Goldschmidt, un dels exponents mundials en aquest instrument de percussió de metall, acompanyarà l’actuació de músics i ballarines a l’ermita romànica de Santa Maria de la Serra de Farrera. Altres exemples són el maridatge de cervesa pallaresa de la Fàbrica C13 amb formatges artesans del Pallars; el taller “Fem la flor del MUDA”, amb Cinta Pintanúvols; una acció artística amb l’Obrador Xisqueta i el taller “Retrobament amb la saviesa medicinal”, a càrrec d’Herbes de l’Alt Pirineu. La cloenda anirà a càrrec del love’n’roll de Lali BeGood, música barcelonina de kindie rock per a tota la família.
El MUDA el caracteritza la vocació de l’Associació Cultural Gençana, qui l’organitza perquè “la música balli, ressoni a les nostres muntanyes i dins nostre”. Serà el quart any i es podria dir que, tothom qui va al MUDA, torna amb la pell renovada.