Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Penes d'un i quatre anys de presó per als acusats del "no cas" de la vaga general del 14-N a Logronyo

Els fets es remunten a la jornada de vaga del 2014, durant les càrregues policials i disturbis que es van succeir davant del palauet del Govern regional, a la plaça de l'Espolón de la capital de la Rioja. Els condemnats han rebut el suport de la Plataforma Stop Repressió La Rioja, que en tot moment ha definit com un "no cas" els fets jutjats

| Israel Rodríguez Citores

Gairebé sis anys després dels fets jutjats, avui, 4 de setembre, s’ha fet pública la sentència del judici del 14-N. Pablo Alberdi i Jorge Merino han estat condemnats per delictes de desordres públics a un any de presó. A més, Alberdi ha estat condemnat també a tres anys i nou mesos de presó per un delicte d’atemptat. El tercer imputat Iñaki I. ha estat condemnat a sis mesos per un delicte de desordres públics. Alberdi ha estat absolt d’un delicte de lesions a un policia, després que els perits acreditessin que aquesta lesió era anterior a la jornada de vaga.

Les defenses d’Alberdi i Merino han denunciat els canvis de versions de l’acusació i els acusats denuncien que el procés parteix d’un “muntatge policial”

Els fets es remunten a la jornada de vaga general del 14 de novembre de 2014, durant les càrregues policials i disturbis que es van succeir davant del palauet del Govern regional, a la plaça de l’Espolón de Logronyo. Les defenses d’Alberdi i Merino han denunciat els canvis de versions de l’acusació i els acusats denuncien que el procés parteix d’un “muntatge policial” basat en uns enregistraments en vídeo que la policia va admetre haver destruït durant el període en el qual es va dur a terme el judici. Els vídeos aportats per la defensa, que qüestionen la versió policial no han estat tinguts en compte a l’hora de la sentència.

La defensa dels acusats ha demanat temps per llegir una sentència que consideren injusta i ha anunciat que recorrerà la condemna en l’Audiència Provincial. Durant els sis anys transcorreguts, Alberdi i Merino han rebut el suport de la Plataforma Stop Repressió La Rioja, que en tot moment ha definit com un “no cas” els fets jutjats.

Concentració de suport als acusats a la sortida dels jutjats després de fer-se pública la sentència |Israel Rodríguez Citores

 

“Érem optimistes, no havien aconseguit provar, com era la seva obligació, la culpabilitat dels tres acusats sinó que nosaltres havíem aconseguit provar la seva innocència”, ha valorat Henar Moreno, una de les advocades de la defensa, però ha estat insuficient: “comprovar la innocència no és suficient, cal acreditar que això és un muntatge”, ha declarat la lletrada a la sortida dels jutjats.

A l’abril, el ple de l’Ajuntament de Logronyo va expressar la seva solidaritat amb els dos militants anarcosindicalistes condemnats avui. El regidor Gonzalo Peña, de Cambia Logronyo, va defensar en la moció municipal que es tracta de dos innocents i va recalcar que Merino ni tan sols estava a la plaça de l’Espolón durant els fets.

Article originalment publicat a El Salto

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!