Ho havien deixat clar i ho han complert. El moviment mundial pel clima, centenars d’organitzacions i col·lectius organitzats en xarxa de forma descentralitzada, ha protagonitzat aquest 20 de setembre una jornada històrica per a reclamar als governs del planeta que deixin de mirar cap a un altre costat i posin la lluita contra la crisi climàtica com a prioritat màxima i absoluta de les seves polítiques.
En el començament de la Setmana Mundial pel Clima, que s’allargarà fins al dia 27 en tot el planeta, s’han pogut comptar milions de persones que han assistit a les manifestacions que han tingut lloc avui. En països com Alemanya, Austràlia, Bèlgica, França o Grècia aquesta jornada del 20 de setembre era el dia gran en el qual estaven convocades les manifestacions centrals de la setmana de protesta.
Greta Thunberg, la jove instigadora del moviment amb solament 16 anys, després de creuar l’Atlàntic en un veler propulsat amb energia solar es reunia aquest dimecres 18 de setembre amb Barack Obama per a més tard parlar en el Congrés dels Estats Units.
Allà va dir el que ve repetint des que l’agost de 2018 decidís realitzar cada divendres una vaga estudiantil pel canvi climàtic, un fenomen que avui té lloc en desenes de països del món, Estat espanyol inclòs, en els anomenats Fridays for Future: “Vull que escoltin els científics. Vull que s’uneixin darrere de la ciència i vull que prenguin accions”.
Escolars, docents i simpatitzants prenien els carrers de Sidney i Melbourne en unes manifestacions històriques que han secundat desenes de milers de persones
Ho deia després de lliurar a la Cambra baixa estatunidenca una còpia de l’últim gran informe que ha posat potes enlaire les pitjors prediccions sobre la crisi climàtica: l’informe del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic publicat el 2018 i que alerta de les nefastes conseqüències que tindria arribar a 2 °C d’escalfament global sobre els nivells preindustrials en comparació amb quedar-se en 1,5 °C. Precisament, els Estats Units és un dels països on es viuran manifestacions multitudinàries, protestes que en alguns països han trencat ja els seus propis rècords. És el cas d’Austràlia, que amb les nacions d’Oceania obria la jornada de protesta. Escolars, docents i simpatitzants prenien els carrers de Sidney i Melbourne en unes manifestacions històriques que han secundat desenes de milers de persones. A Oceania li seguia Àsia, on a l’Índia i Tailàndia els joves han sortit al carrer seguint la crida de Thunberg i el moviment global pel clima.
A Europa, Alemanya, on aquest mateix divendres el Govern ha llançat un pla de més 50.000 milions d’euros per a intentar capgirar el resultat de la fracasada Energiewende —la transició energètica alemanya que ha quedat molt lluny dels objectius inicials— ha registrat algunes de les manifestacions amb més assistència. A Berlín, Friburg i Hamburg desenes de milers de persones han marxat per a exigir a Merkel que faci un esforç real per a frenar la crisi climàtica. Les joves de Brussel·les, capital administrativa de la Unió Europea, tampoc han faltat a la cita i als seus carrers, igual que en les d’altres capitals europees com París o Londres, els joves han clamat contra dècades de fracassos, desacords i insuficiències pel que fa a les polítiques públiques contra el canvi climàtic.
Les nacions africanes també s’han sumat al moviment global, amb protestes en països com Uganda, Ghana, Kenya o Nigèria. Els últims a sumar-se seran els països americans, on les protestes es preveuen massives.
A l’Estat espanyol, on avui ja han començat els actes de la Setmana Mundial pel Clima, una protesta a la qual donen suport més de 300 organitzacions, la jornada més important tindrà lloc el pròxim 27 de setembre, dia en què està programada una Vaga Mundial pel Clima que, previsiblement, paralitzarà col·legis, instituts i universitats, i a la qual els estudiants conviden a participar a tothom.
Article publicat originalment a ‘El Salto’