Aquest dilluns 29 de juny, vuit mesos després de les protestes contra la sentència del procés, el conseller d’Interior, Miquel Buch, inaugurarà la jornada sobre l’auditoria d’ordre públic del cos de Mossos d’Esquadra. Buch ha definit aquesta auditoria com la “més gran de la història” de la policia catalana. En una nota de premsa difosa pel Departament d’Interior es concreta que “la jornada, que tindrà lloc a l’auditori del Complex Central dels Mossos d’Esquadra a Sabadell, comptarà amb diverses ponències sobre l’evolució del model d’ordre públic i la seva anàlisi i millores. La cloenda anirà a càrrec del síndic de Greuges Rafael Ribó”. Posteriorment, al voltant de dos quarts de set de la tarda, el conseller atendrà els mitjans de comunicació acompanyat del secretari general del departament, Brauli Duart; del director general de la Policia, Pere Ferrer, i del comissari en cap, Eduard Sallent.
Les ponències aniran a càrrec dels responsables de la Divisió d’Avaluació de Serveis (DAS), que ja van anunciar que s’investigarien 33 actuacions concretes dels agents d’ordre públic durant la tardor passada. Entre els supòsits investigats hi ha els cops de porra al cap contraris al reglament, la utilització indeguda de la megafonia dels vehicles policials, les envestides dels furgons contra manifestants o les lesions a parts sensibles del cos per l’impacte de bales de foam. També es preveu que a partir dels expedients oberts per part de la Divisió d’Afers Interns es detalli quins han desembocat en sancions administratives o en l’obertura d’investigacions judicials.
Les ponències aniran a càrrec dels responsables de la Divisió d’Avaluació de Serveis (DAS), que ja van anunciar que s’investigarien 33 actuacions concretes dels agents d’ordre públic durant la tardor passada
El Departament d’Interior va denegar diumenge la presència a l’acte d’un periodista de la Directa al·legant que la petició d’acreditació s’havia fet “fora de termini”, malgrat que des del servei de comunicació d’Interior no s’havia enviat a la redacció de la Directa la nota de premsa amb les condicions i els terminis. Aquest matí, l’equip de premsa del departament ha penjat el telèfon a un periodista de la Directa quan estava sol·licitant de nou ser present a les ponències i a la roda de premsa. Després de més de cinc minuts de conversa i de dir-li “has trucat massa vegades” i “qualsevol reclamació parla amb el cap de comunicació Joan Maria Piqué”, la interlocució ha quedat truncada.
A altres mitjans de comunicació també se’ls ha denegat la petició de seguir la presentació en directe, com és el cas de Nació Digital, tal com ha explicat el seu subdirector, Ferran Casas, en una piulada a Twitter. Igualment s’ha trobat en la mateixa situació la reportera de TVE Isabel Palacios. Un cop començat l’acte, s’ha constatat que només trenta professionals de la informació han pogut accedir a la sala on tenia lloc, que compta amb un aforament de 450 seients. Tampoc s’ha previst la possibilitat de fer-ne seguiment de forma telemàtica. En un fil a Twitter, el Grup de Periodistes Ramon Barnils ha lamentat que “es denegui la presència de periodistes a la jornada de presentació de les conclusions de l’auditoria dels Mossos” al·legant una qüestió de terminis i l’epidèmia de la COVID-19, que “no pot ser l’excusa per fer una selecció arbitrària de mitjans quan, com s’ha vist en diverses imatges, hi havia espai a la sala”. Pel Grup Barnils, “un acte com el d’avui requeria la màxima transparència i facilitats per als mitjans de comunicació”.