Fins divendres, la visita del rei a Catalunya va ser una incògnita. Finalment va transcendir que Felip VI i la reina Letícia suspenien part del seu viatge previst a Figueres i Barcelona, i visitaven només el monestir de Poblet avui a les dotze del migdia. La Casa Reial va anar endarrerint la confirmació per evitar les mobilitzacions que tant CDR com Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana havien anunciat. Segons un comunicat de la Casa Reial, el motiu de l’ajornament són “les circumstàncies sanitàries” a Barcelona.
Les entitats han convocat la protesta a dos quarts d’onze del matí al pàrquing del pavelló del Casal de l’Espluga, a l’Espluga de Francolí, per arrencar una marxa de rebuig a la monarquia. Centenars de persones s’hi han sumat sota el lema “Catalunya No Té Rei” i recorren dos quilòmetres a peu fins al monestir de Poblet, on es preveu un acte amb la compareixença d’alcaldes de la comarca. Algunes manifestants han vorejat el cordó policial per apropar-se al monestir camp a través i alhora, la capçalera de la manifestació per la carretera ha fet recular els Mossos, que han efectuat la primera càrrega. Simultàniament, Cervera, Igualada, Pineda o Sort s’han sumat a la campanya d’Òmnium #CoronaCiao i han desplegat pancartes amb el missatge “Fem-la caure”.
A primera hora del matí, Renfe ha informat que la circulació de trens entre Girona i Figueres quedava interrompuda a causa d’una acció a les vies del tren. S’han cremat pneumàtics sobre una zona de vies dels trens d’alta velocitat i al lloc de la crema han aparegut símbols antimonàrquics. El sabotatge també ha generat retards en altres línies i ha afectat la circulació dels combois internacionals entre l’Estat espanyol i el francès.
Per a les nou de la nit, les entitats sobiranistes han convocat una cassolada de rebuig a la monarquia.
A cada visita, una protesta
La darrera vegada que el monarca va visitar Barcelona va ser el novembre del 2019 amb motiu de l’entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona, que compta amb la presidència d’honor d’Elionor de Borbó i no té vicepresidència d’ençà que el 22 de juny del 2018 Quim Torra va renunciar-hi. En resposta a una convocatòria dels Comitès en Defensa de la República (CDR), a la que, entre d’altres, es van sumar l’Acampada de la plaça Universitat i Pícnic per la República, 2.000 persones amb cassoles, tapes d’olles, claus, xerracs i qualsevol estri que fes soroll van rebre el rei Felip VI, que va passar la nit a l’hotel Juan Carlos I a l’avinguda Diagonal de Barcelona i l’endemà es van concentrar al Palau de Congressos, on a les sis va començar la cerimònia d’entrega.
Des del discurs del dia tres d’octubre de 2017, en què Felip VI va acusar la Generalitat d’haver “vulnerat de manera sistemàtica les normes aprovades legalment i legítimament demostrant una deslleialtat inadmissible cap als poders de l’Estat”, el rei ha visitat Catalunya onze vegades, la darrera, el mes de juliol de 2019, per lliurar els despatxos de la nova promoció formada de l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn al Pallars Jussà.
Des del discurs del dia tres d’octubre de 2017, en què Felip VI va acusar la Generalitat d’haver “vulnerat de manera sistemàtica les normes aprovades legalment i legítimament demostrant una deslleialtat inadmissible cap als poders de l’Estat”, el rei ha visitat Catalunya onze vegades
Només havien passat cinc mesos del polèmic discurs, quan Felip VI va aterrar a Barcelona per inaugurar el Mobile World Congress (MWC). Milers de manifestants van encerclar el Palau de la Música on se celebrava el sopar d’inauguració de l’esdeveniment, i ni un miler d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra ni un centenar del Cos Nacional de Policia espanyola, no van poder perimetrar permanentment les quinze manifestacions que esperaven l’arribada del monarca a la Via Laietana. Dinou persones van ser ateses in situ pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), ferides per les càrregues policials, algunes d’elles amb fractures i lesions al cap, i quatre d’elles traslladades a l’hospital. De fet, el Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona mesos més tard va admetre a tràmit la denúncia d’una dona que assegurava haver estat empesa violentament per antiavalots dels Mossos i com a conseqüència, operada d’una fractura de tíbia. El Centre de Defensa de Drets humans Irídia també porta el cas d’un home que va ser ferit al cap per un cop de porra d’un Mosso d’Esquadra, que va denunciar el cas davant la justícia. Dos periodistes de la Directa van participar com a testimonis en la fase d’instrucció del cas.
El rebuig al monarca va continuar manifestant-se al carrer el mes d’abril, quan va viatjar a Barcelona per l’entrega oficial dels despatxos als nous jutges a l’Auditori, un acte que se celebra anualment i que enguany es va fer a Madrid. Mentre els CDR es van manifestar al carrer Marina i van marxar cap a la cruïlla amb l’avinguda Meridiana, les estudiants de l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) van fer un acte de protesta al vestíbul de l’Auditori amb una asseguda a la porta i van ser desallotjats pels Mossos amb la tècnica de l’arrancacebes.
També van ser els CDR els primers a convocar a Tarragona, a pocs metres del Nou Estadi, sota el lema #QueCorriElBorbó, perquè arribava a la ciutat per a la inauguració dels Jocs Mediterranis. Una mica més tard, també van fer-ho Òmnium i l’ANC. Un fort desplegament policial dels Mossos d’Esquadra va barrar el pas al grup de manifestants que intentava apropar-se al Nou Estadi. Aquell dia, Quim Torra va anunciar que ni ell ni cap membre del Govern assistiria a cap acte del rei i que des de la Generalitat tampoc no es convidarà el monarca a cap acte. Alhora, el president va renunciar a la vicepresidència d’honor de la Fundació Princesa de Girona
Precisament, l’any passat l’entrega dels Premis, encara es va celebrar a Girona, però amb un teló de fons incòmode per a la monarquia: el Consistori havia declarat, l’octubre del 2017, Felip VI i Millo persones no grates. L’emplaçament ja va ser excepcional: l’Ajuntament de Girona va comunicar a la Fundació que no podia utilitzar les instal·lacions de l’Auditori-Palau de Congressos per unes obres, i finalment es va celebrar a Mas Marroch, el centre d’esdeveniment del Celler de Can Roca a Vilablareix, al Gironès, pel que van rebre moltes crítiques. Diverses mobilitzacions convocades pels CDR, crema de fotos, llaços grocs arreu, fotografies del rei ratllades i pintades contra la Corona van donar la benvinguda a Felip VI en aquella ocasió.
El rei Felip VI va tornar a Barcelona per inaugurar el Congrés Mundial de Mòbils el passat mes de febrer i les protestes no es van fer esperar. Al migdia, membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) van asseure’s a les portes del Museu Nacional d’Art de Catalunya, que va estar tancat tot el dia, i on es va celebrar el sopar d’obertura de la fira tecnològica amb el monarca. A dos quarts de tres de la tarda, van desplegar una pancarta on deia “Destronem-lo”.
A part de la visita el 2018 amb motiu dels atemptats a Barcelona, la resta de viatges del monarca han estat més discrets: la fira Gastech, el Saló de l’Automòbil el maig del 2019 o el Saló Internacional de Logística el juny.