Mig centenar de persones van acudir aquest dimecres, 22 de juliol, al Casal Popular de Castelló (CPCS) per a col·laborar en les tasques de recuperació de l’espai, el qual, durant la matinada del diumenge, va patir un incendi, presumptament ocasionat per grups d’ultradreta de la ciutat. La jornada de treball va ser convocada per l’assemblea del CPCS amb la finalitat d’iniciar les primeres tasques de valoració dels danys, retirada de tot el cremat i neteja i restauració de tot allò que encara es pot salvar.
Per part del CPCS, s’agraeix als diversos col·lectius de Castelló de la Plana i d’altres municipis que han fet pública la seua repudia davant aquests fets i s’han oferit a col·laborar en tot el possible per a agilitzar la rehabilitació. També s’ha valorat positivament la jornada, ja que, a més de l’alta participació, va haver-hi una gran implicació i aportació de tota mena de materials de reconstrucció i neteja. Segons una voluntària, es respirava un “bon ambient de treball col·lectiu” entre totes les persones que van acudir a la jornada. Per a la pròxima setmana, ja hi ha previstes altres dues jornades de rehabilitació, a l’espera de confirmar encara els dies.
Els bombers ratifiquen que es tracta d’un incendi intencionat
Aquest dimecres, el cos de bombers ha ratificat el seu informe inicial, en què es postula que es tracta d’un incendi intencionat, perquè es van descobrir diferents focus on s’havien apilat objectes, als quals posteriorment van calar foc. Alguns d’aquests objectes era la roba que s’havia recollit per a repartir entre les persones necessitades del barri de la Guinea, un dels més multiculturals de la ciutat, amb una forta presència de la comunitat gitana, però també romanesa, marroquina, algeriana i asiàtica.
La Policia Local, per la seua part, va fer acte de presència la vesprada del dimarts, quan hi havia programada l’assemblea per organitzar la jornada de recuperació de l’espai. Aquesta pretenia impedir el pas a les assistents al·legant que l’espai no era segur i que s’havia de comptar amb l’informe d’una arquitecta que confirmés que no hi havia perill d’ensulsiades. Una vegada obtingut l’informe, el dimecres es van poder desenvolupar les tasques de rehabilitació.
L’atac incendiari es va produir després que, les darreres setmanes, el local haja patit diversos atacs i sabotatges per part de grups d’extrema dreta en forma de pintades, talls de subministraments o la col·locació de silicona i porexpan a les portes per impedir l’accés
L’atac incendiari es va produir després que, les darreres setmanes, el local haja patit diversos atacs i sabotatges per part de grups d’extrema dreta en forma de pintades, talls de subministraments o la col·locació de silicona i porexpan a les portes per impedir l’accés. Una de les accions anava signada amb la pintada “Abascal Army”, acompanyada d’una bandera espanyola. Aquests atacs han commocionat moltes persones de la ciutat, ja no sols pels danys que comporta l’incendi, sinó perquè el Casal Popular de Castelló és tot un símbol dels moviments socials de la ciutat. Tanmateix, tal com assegura la membre Lidón també ha provocat que “torne a aflorar el sentiment de cooperació i suport mutu que caracteritza al veïnat de la Plana”. “La idea és recuperar l’espai com més prompte millor i tornar a omplir-lo de projectes i de vida”, conclou.
Des de l’any 2016, el CPCS està situat en una nau de la Sareb –l’anomenat banco malo–, en la Ronda Magdalena. Des del moment en què els col·lectius socials de Castelló van decidir buscar una nova seu per al Casal, van consensuar que fora un espai ocupat, perquè consideraven que era el que més representava l’esperit del col·lectiu. Des de llavors, la recuperació de l’espai ha sigut possible gràcies a la participació de moltes persones i col·lectius, que han aportat el seu granet de sorra. En un temps rècord es va rehabilitar bona part de la nau, que s’ha destinat a tota mena de projectes socials necessaris a la ciutat.