Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

A la recerca del plaer perdut

Lyona (pseudònim de Marta Puig), il·lustradora esparreguerina, va decidir convertir alguna de les seves idees i il·lustracions en un còmic. Al llibre parla a totes les dones que, com ella, han viscut un sexe fal·locèntric, masclista i allunyat del plaer

Un estudi publicat per una empresa de joguines japoneses aquest 2019 deia que un 65% dels homes a l’Estat espanyol es masturben almenys un cop per setmana. Les dones fan la mateixa pràctica només en un 42%. Casualitat o tabú? Per aquesta
i per moltes altres raons, Lyona (pseudònim de Marta Puig), il·lustradora esparreguerina, va decidir convertir alguna de les seves idees i il·lustracions que anava compartint a Instagram en un còmic: Sex ¡oh!. Al llibre parla, a través del seu altre jo il·lustrat, a totes les dones que, com ella, han viscut un sexe fal·locèntric, masclista i allunyat del plaer. Les encoratja a retrobar-se amb el seu cos, el seu clítoris, la seva autoestima i la comunicació en parella per recuperar el delit perdut.

A l’obra trobareu veritats com una casa –com la manipulació patriarcal que exerceix l’amor romàntic o la necessitat de posar el plaer com a protagonista en l’educació sexual– i episodis meravellosos com una cronologia històrica de la representació (o no) del clítoris a la nostra cultura occidental civilitzada. Ara bé, alerta a feministes de carrera: l’exemplar sembla destinat exclusivament a dones heteronormatives i dibuixa i parla poc de cossos, pràctiques o relacions més enllà de les més visibilitzades. Alhora, cau en judicis de valor poc argumentats com titllar el porno de culpable sense donar ni profunditat ni alternatives pràctiques a la ficció visual.

L’autora també parla de l’ejaculació femenina sense una documentació minuciosa i això fa que caigui en algun error. Ara bé, mals menors a part, paga la pena passejar entre les il·lustracions bon rotlleres de Lyona i albirar un futur d’esperança on un trio format per l’autoerotisme, l’educació i la paritat sexual siguin el nostre pa de cada dia. Feliç lectura i millor sexe!

Article publicat al número 489 publicación número 489 de la Directa

CÒMIC

'Sex ¡oh!
Lyona
Random Comics, 2019
144 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU