Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

A la recerca del plaer perdut

Lyona (pseudònim de Marta Puig), il·lustradora esparreguerina, va decidir convertir alguna de les seves idees i il·lustracions en un còmic. Al llibre parla a totes les dones que, com ella, han viscut un sexe fal·locèntric, masclista i allunyat del plaer

Un estudi publicat per una empresa de joguines japoneses aquest 2019 deia que un 65% dels homes a l’Estat espanyol es masturben almenys un cop per setmana. Les dones fan la mateixa pràctica només en un 42%. Casualitat o tabú? Per aquesta
i per moltes altres raons, Lyona (pseudònim de Marta Puig), il·lustradora esparreguerina, va decidir convertir alguna de les seves idees i il·lustracions que anava compartint a Instagram en un còmic: Sex ¡oh!. Al llibre parla, a través del seu altre jo il·lustrat, a totes les dones que, com ella, han viscut un sexe fal·locèntric, masclista i allunyat del plaer. Les encoratja a retrobar-se amb el seu cos, el seu clítoris, la seva autoestima i la comunicació en parella per recuperar el delit perdut.

A l’obra trobareu veritats com una casa –com la manipulació patriarcal que exerceix l’amor romàntic o la necessitat de posar el plaer com a protagonista en l’educació sexual– i episodis meravellosos com una cronologia històrica de la representació (o no) del clítoris a la nostra cultura occidental civilitzada. Ara bé, alerta a feministes de carrera: l’exemplar sembla destinat exclusivament a dones heteronormatives i dibuixa i parla poc de cossos, pràctiques o relacions més enllà de les més visibilitzades. Alhora, cau en judicis de valor poc argumentats com titllar el porno de culpable sense donar ni profunditat ni alternatives pràctiques a la ficció visual.

L’autora també parla de l’ejaculació femenina sense una documentació minuciosa i això fa que caigui en algun error. Ara bé, mals menors a part, paga la pena passejar entre les il·lustracions bon rotlleres de Lyona i albirar un futur d’esperança on un trio format per l’autoerotisme, l’educació i la paritat sexual siguin el nostre pa de cada dia. Feliç lectura i millor sexe!

Article publicat al número 489 publicación número 489 de la Directa

CÒMIC

'Sex ¡oh!
Lyona
Random Comics, 2019
144 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!