Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Absolen Roger Umpierrez i els dos antidisturbis de la Policia Nacional espanyola acusats de colpejar-lo

El text de la sentència està datat el dia abans de la celebració del judici i exonera de responsabilitat penal totes les parts, que havien presentat denúncies creuades i exposaven versions contradictòries dels fets

| Jaume Herrero

La secció sisena de l’Audiència de Barcelona ha comunicat a les parts la sentència del judici, en un plec d’onze pàgines datat el 3 d’octubre de 2022, un dia abans que se celebrés la vista oral el 4 d’octubre al Palau de la Justícia de la capital catalana. Els dos jutges i una jutgessa que formaven el tribunal absolen de tots els càrrecs tant a Roger Umpierrez Umpi, un jove antifeixista de Premià de Mar (el Maresme), com als dos gents de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) del Cos Nacional de Policia (CNP) que el van detenir el migdia de l’11 de novembre de 2017 davant la Prefectura Superior de Policia de Catalunya.

L’advocada de Roger demanava per a cadascun dels agents quatre anys de presó i cinc d’inhabilitació per càrrec públic, acusats com a autors d’un delicte contra la integritat física i moral i un delicte de lesions lleus, amb l’agreujant d’abús de superioritat previst en el Codi Penal. Per la seva banda, la fiscalia i l’acusació particular dels policies sol·licitaven dos i tres anys de presó respectivament pel noi, acusat d’atemptat contra l’autoritat. Tanmateix, considera que “no es considera provat que Roger cometés, agredís o es resistís greument i intencionadament a l’acció dels agents de l’autoritat, ni que aquests s’excedissin en l’exercici de les seves funcions causant-li lesió a la seva integritat física o moral”.

Aquell dia, Umpierrez i quatre persones més es dirigien a la plaça Catalunya per agafar el tren de tornada al seu municipi, Premià de Mar (el Maresme). Minuts abans, havien assistit a la manifestació de suport a un grup d’antifeixistes acusades per la fiscalia de delictes d’odi de Barcelona de l’agressió a un grup de neonazis el 12 d’octubre de l’any 2013, causa per la qual finalment van resultar absoltes de tots els càrrecs. La marxa va acabar sense incidents després de passar per davant de la prefectura i desconvocar-se a la plaça Idrissa Diallo. Els policies J. M. J. R. i A. F. O., amb Targeta d’Identificació Policial (TIP) 120.948 i 83.162, respectivament, el van abordar al bell mig de la cèntrica avinguda barcelonina, li van requerir que s’identifiqués, el van reduir i el van portar directament a l’interior de l’edifici històric. Els antidisturbis formaven part de la coneguda Operació Copèrnic, desplegada a Catalunya amb la missió incomplerta d’impedir el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre.

El tribunal considera que no es pot concloure “per absència de prova suficient, que aquestes dues lesions lleus haguessin estat causa de la conducta dels acusats”

L’antifeixista denunciava que prop del buit d’unes escales i al costat de l’ascensor, van deixar-li anar el braç mentre un altre policia l’empenyia recordant als seus companys la presència de càmeres. D’aquí va sorgir el nom de Fora de càmera, campanya de suport al jove que ha dut a terme nombroses activitats per donar a conèixer el cas i recaptar fons per costejar el procés judicial. Tot seguit, els policies l’haurien conduït fins a l’interior de l’ascensor on, entre els dos agents acusats que l’havien detingut i tres funcionaris més, “van donar-li diverses bufetades a la cara i al pit, el van empènyer i li van donar dues puntades de peu a les cames”. Aquest és el relat que constava a l’escrit d’acusació que Norma Pedemonte, advocada del cas i d’Alerta Solidària, va presentar davant del Jutjat d’Instrucció 14 de Barcelona.

Les lesions queden corroborades per un informe mèdic elaborat el vespre del mateix dia que es van produir els fets al Centre d’Atenció Primària (CAP) de Premià de Mar, on efectivament consten una lesió a la galta i una altra a la cama de la qual va ser informat oportunament el Jutjat de guàrdia. No obstant això, el tribunal argumenta que l’informe es va emetre una hora i quaranta-un minuts després que Roger quedés en llibertat i és per aquest lapse temporal, sumat al desplaçament entre Barcelona i Premià de Mar, que considera que “impedeixen concloure, per absència de prova suficient, que aquestes dues lesions lleus haguessin estat causa de la conducta dels acusats”. Així doncs, els magistrats fan cas omís també de la prova pericial que suposava l’informe de la metgessa forense aclarint que les lesions que constaven a l’informe eren “contusives”, produïdes per cops i que una d’elles “solia ser per bufetada”.

Aquesta no és l’única qüestió plantejada per l’advocada de Roger que el tribunal desestima, ja que els testimonis de les persones que l’acompanyaven el dia dels fets quan va ser interceptat pels policies, han estat desacreditats per la sala. “Havien participat en la mateixa manifestació de tipus antifeixista en la qual es van dur a terme càntics contra la policia, a més que són amics seus, pel qual no concorre en ells la necessària nota d’imparcialitat desitjable en tot testimoni”, reblen a la sentència.


Cau l’atemptat contra l’autoritat

El delicte pel qual s’acusava Roger, per suposadament haver agredit un dels agents del CNP, també ha estat descartat pel tribunal, que l’ha absolt. “No es pot descartar, perquè no és absolutament improbable, que Roger, qui es trobava en un patent estat de nerviosisme, gesticulava i feia escarafalls, abaixés els braços just en el moment en què el policia estenia la seva mà cap a ell, sense anar amb prou cura i actuant de forma imprudent”.

El delicte pel qual demanaven tres anys de presó a Umpierrez queda descartat amb l’afirmació “no pot concloure’s que tingués necessàriament el propòsit de colpejar l’agent a la mà”

Ras i curt, el delicte que durant cinc anys ha hagut de suportar sobre les seves esquenes Umpierrez, pel qual li demanaven tres anys de presó, queda descartat amb l’afirmació “no pot concloure’s que tingués necessàriament el propòsit de colpejar l’agent a la mà amb la necessària intensitat que el tipus penal requereix”. A més, els jutges afegeixen “cap lesió, ni tan sols molt lleu, es va produir a la mà de l’agent directament afectat, per la qual cosa el cop rebut en abaixar el braç Roger hauria estat mínim”.

El grup de suport Fora de càmera i l’organització antirepressiva Alerta Solidària han emès un comunicat per valorar la sentència, on asseguren que “la notícia ha causat un regust amarg”, perquè en Roger “ha viscut des d’aleshores amb neguit: la detenció, la pallissa i, a sobre, la petició de tres anys de presó”. En la missiva asseguren que “absolen els agents de la Policia Nacional perquè ho han fet tot per mirar cap a una altra banda”, al mateix temps que recorden com el tribunal al·lega ara manca de proves per acreditar les lesions, tot i que durant la fase d’instrucció van demanar les imatges de les càmeres de la Prefectura i quan els hi van concedir ja havien estat esborrades.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!