El jutjat de primera instància i instrucció número 1 d’Alzira ha arxivat la segona querella criminal presentada contra un individu acusat de fer centenars de pintades amb missatges d’odi al terme de Carcaixent (Ribera Alta) i els seus voltants. Així ho ha ratificat la secció tercera de l’Audiència de València, que ha desestimat el recurs d’apel·lació de l’acusació popular i ha sobresegut el cas contra David Pelufo Tormo, que ja havia estat condemnat anteriorment per un delicte de danys continuats amb agreujant ideològic per fer 400 pintades nazis. L’acusació popular —conformada per un grup veïnal— l’acusava d’un presumpte delicte d’incitació a l’odi i vulneració de l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques, així com d’un delicte continuat de danys a béns de domini o ús públic o comunal.
L’acció judicial es remunta a principis de 2023, quan es va presentar la segona querella contra Pelufo recopilant noves proves gràfiques. L’agrupació veïnal adjuntava un dossier localitzant 133 noves pintades amb “missatges d’odi” i s’aportava un vídeo com a material gràfic on identificaven a l’autor in situ i pintant una esvàstica.
Arran de la primera querella i la investigació judicial derivada, Pelufo Tormo va acabar confessant ser l’autor de 400 pintades. Va ser condemnat a dos anys de presó pels delictes de danys continuats amb agreujant ideològic, i una pena-multa de 1.890 i 14.116 euros, en concepte de responsabilitat civil pels diversos danys ocasionats a immobiliari públic i privat, respectivament. Va esquivar la presó després d’aplegar a un pacte de conformitat amb la fiscalia.
No s’obre una investigació
El magistrat opta per arxivar la segona querella davant “l’absència d’indicis de l’autoria del querellat a efectes de prosseguir la investigació”, segons es llegeix en el seu escrit, al qual ha tingut accés la Directa. Per contra, des de l’acusació popular, representada per la lletrada de la cooperativa El Rogle Adelina Cabrera, es mostren en desacord amb la decisió judicial: “no estem d’acord amb la valoració perquè aportem el nom i cognoms del possible autor, un vídeo on apareix fent les pintades i una sentència anterior on se’l condemnava per fets semblants”, assevera Cabrera. “Aquests indicis haurien de ser suficients per a iniciar almenys la instrucció”, rebla la lletrada.
L’acusació particular denuncia que “no s’ha practicat cap diligència d’investigació de les sol·licitades, llevat de la ratificació de la querella i declaració de la querellant”
En el recurs d’apel·lació, l’acusació feia constar que el jutge “arriba a eixa conclusió a partir, exclusivament, de l’anàlisi de la querella presentada per aquesta part”. Denuncia que “no s’ha practicat cap diligència d’investigació de les sol·licitades, llevat de la ratificació de la querella i declaració de la querellant”. També critiquen que han estat ells qui han aportat tota la informació i “ara no es té en compte”. Sobre els arguments del jutge, consideren que són “motius amb molt poc fonament, si ens fixem en tot el que ja s’ha demostrat i ens emparem en la condemna prèvia”, reblen.
L’Audiència de València ha ratificat l’arxivament del cas, però al·lega motius diferents dels del jutjat: “considera que l’acusació popular no està legitimada per a sostenir accions penals per delictes que afecten béns privats”, explica Cabrera. En aquesta línia, la lletrada critica la decisió de l’òrgan judicial perquè “es desprèn que només podia apreciar-se el delicte de danys” i, per tant, s’obvia el presumpte delicte d’odi. “L’Audiència de València fa un judici avançat sobre l’assumpte, en considerar que no s’havia comès cap delicte d’odi sense ni tan sols iniciar una investigació”, conclou.
“L’Audiència de València fa un judici avançat sobre l’assumpte, en considerar que no s’havia comès cap delicte d’odi sense ni tan sols iniciar una investigació”, conclou l’advocada Adelina Cabrera
El punt final a la via judicial el valoren com “agredolç”. “Queda una sensació que hi ha molta permissivitat i impunitat davant aquests actes”, lamenten des del grup veïnal. Preguntats per la resposta institucional, afirmen que sempre és insuficient: “haurien d’haver sigut la principal part implicada perquè és un tema que afecta la convivència dels seus conciutadans. Són actes que generen discursos d’odi i, a més, deteriora tant el mobiliari públic com el privat”.
També lamenten “el poc interès i la doble vara de mesurar que té la justícia en aquest tipus de casos. Per una part sí que estem contents, perquè al final vam aconseguir que hi haguera una condemna, fet que ja de per si cal celebrar amb tots els entrebancs que ens fiquen”. I conclouen: “al final el nostre principal interès no és que l’autor entrés a la presó, l’únic que demanàvem és que hi haguera una reparació de tot el dany causat, que el poble fora sabedor que no poden quedar impunes aquests delictes, i que fora útil d’exemple per al futur”.
Antecedents neonazis
David Pelufo Tormo, segons ha pogut confirmar la Directa, va ser un dels assistents a un concert del grup neonazi madrileny Post Mortem organitzat en un local gestionat per un grup de moters a Catarroja, en novembre de 2018. En l’esdeveniment es va fotografiar amb Sergio Granados, un exmilitar neonazi de la Brigada Tarrasa, dedicada a la retirada de llaços grocs i pancartes independentistes a Catalunya.
El local que va acollir el concert està situat al carrer Senda de les Ànimes del polígon industrial de la localitat, i és el centre de reunions i activitats del club moter Red Hunters, una organització que aparentment no té cap vinculació amb grups d’extrema dreta i que organitza trobades moteres i actes benèfics des de fa anys. Eixa nit, però, l’escenari del local lluïa una bandera nazi, amb la qual també es va fotografiar David Pelufo. La celebració del concert va fer sonar les alarmes a l’Ajuntament de Catarroja, que va iniciar un procediment per esbrinar si el local del club moter complia tots els requisits legals per a les activitats que celebra des de fa anys, tal com va publicar aquest mitjà. Segons fonts municipals, el local no comptava amb cap llicència.
Alguns dels assistents al concert, prèviament, van recórrer el centre de València en una manifestació convocada per Juventud Nacional, la secció jove del partit ultradretà España 2000.