Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Carabassa, a la cassola i a la farmaciola

Aquesta cucurbitàcia és un aliment rehidratant, ric en fibra, vitamines i minerals, és antiinflamatori, regula el sucre en sang i ajuda a combatre les malalties respiratòries

| Victor Serri / Pau Fabregat

Amb l’arribada de la tardor, ens preparem per als mesos de fred, de menys hores de llum natural i d’escassetat d’alguns recursos. És temps de preparar el rebost amb les conserves dels excedents de l’esplendorós estiu i posar-se a recer, decréixer. Si hi ha algun aliment que representa aquest procés és, sens dubte, la carabassa.

Amb les propietats de la seua corfa, ens permet menjar-ne fins a la primavera i gaudir dels valors que aporta, tant nutricionals com culinaris. Però no parlem, evidentment, de la carabassa que venen al supermercat, partida per la meitat o pelada, tallada a daus i embolicada en plàstic i a un preu tres voltes superior del que val sencera, desproveïda de l’element natural que la manté intacta i envoltada d’energia fòssil.

De carabasses, hi ha de molts tipus. Les dues principals que consumim són la de torrar i la de cacauet; però també en podem trobar d’altres, com la de cabell d’àngel, que s’utilitza per a fer confitura; la d’esponja que, com el seu nom indica, s’utilitzava per a produir esponges en el medi rural i no és comestible, o la del vi, que tampoc té propietats gastronòmiques i serveix per a produir utensilis com ara instruments o cantimplores. Quant a les propietats nutricionals, podem dir que aquesta cucurbitàcia hauria d’estar directament a la nostra farmaciola, perquè, a banda de ser un aliment rehidratant, ric en fibra, vitamines i minerals, és antiinflamatori, regula el sucre en sang i ajuda a combatre les malalties respiratòries. Pel que fa als usos gastronòmics, la podem consumir de mil maneres: en cremes, torrada, en una olleta amb cigrons i manetes de porc o en sofregits, però, sobretot, la carabassa s’aprofita per a fer dolços, com per exemple, l’arrop i tallaetes, l’arnadí o els bunyols.


ARRÒS AL FORN DINS DE CARABASSA

INGREDIENTS

  • Sobres del putxero (carn, embotit, cansalada, cigrons i verdures)
  • 400 g d’arròs
  • 1 litre de caldo del putxero
  • 1 tomaca (si és la temporada)
  • 1 cabeça d’alls
  • Safrà
  • Oli
  • Sal

ELABORACIÓ

  1. Retirem la part superior i fiquem la carabassa al forn durant 30 min a 180 °C.
  2. Tot seguit, li buidem la polpa fins a deixar-ne 2 cm de gruix, calfem el caldo i pugem la temperatura del forn a 250 °C.
  3. Sofregim les sobres del putxero amb la cabeça d’alls a una cassola i, a continuació, hi afegim l’arròs.
  4. Disposem l’arròs i les sobres del putxero dins de la carabassa i, tot seguit, el caldo ben calent.
  5. Introduïm el safrà i rectifiquem de sal si és necessari.
  6. Posem la tomaca tallada a rodanxes per les vores i el cap d’alls al mig.
  7. Introduïm la carabassa al forn fins que es coga l’arròs.

Article publicat al número 572 publicación número 572 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU