La Confederació General del Treball (CGT) de Berga, a la comarca del Berguedà, ha interposat una demanda als jutjats de Manresa contra l’empresa de treball temporal (ETT) GCT Plus i una de les seues empreses usuàries, Ber-net, especialitzada en serveis de neteja. Els motius: acomiadar una treballadora “pel fet d’estar embarassada” i “cedir il·legalment” aquesta empleada a Ber-net. El sindicat demana la nul·litat de l’acomiadament, la readmissió de la treballadora al seu lloc de treball, amb un contracte indefinit i a jornada completa; així com una indemnització de 30.000 euros en concepte de danys morals i perjudicis.
El passat 10 d’agost, la treballadora demandant i sindicalista de la CGT de Berga, Andrea Paula Hurtado, va signar amb l’empresa GCT Plus un contracte per substituir una empleada de Ber-net en situació d’incapacitat. La relació laboral entre Ber-net i la demandant va finalitzar l’1 de setembre, quan es va reincorporar la treballadora a qui Hurtado havia estat substituint. Però, segons denuncia, l’empresa de neteja, en comptes de rescindir el contracte de cessió de la treballadora amb GCT Plus, va decidir incorporar la treballadora substituïda en un altre centre de treball i mantenir Hurtado en la plantilla sense cap mena de contracte. Per això, l’advocat de la CGT de Berga, Ramón Noguera, considera que ambdues empreses incorren en la primera il·legalitat: “En el moment que el contracte de substitució acaba i no l’acomiaden, l’empleada hauria d’haver continuat amb un contracte indefinit, si no es tracta d’una cessió il·legal de la treballadora”. Així ho estableixen l’article 7.2 de la llei 14/1994, per la qual es regulen les empreses de treball temporal; l’article 18 del conveni col·lectiu de neteja d’edificis i locals, i els articles 15.3 i 15.4 de l’Estatut dels Treballadors.
Ella pensava que renovava una relació laboral, però en realitat l’empresa li estava fent signar un contracte a temps parcial de durada determinada pel període del 9 al 16 de setembre, és a dir, que ja havia expirat la seua vigència
Hurtado no era conscient que estava treballant sense contracte quan, el 9 de setembre, va comunicar a l’empresa que estava en cinta i que, en tractar-se d’una gestació de risc, volia sol·licitar una reducció de la jornada a 20 hores setmanals. “Em van dir que no hi havia cap problema i que havia de passar per l’oficina per signar un nou contracte”, recorda. Quatre dies després, però –quan encara no havia passat per l’oficina– va haver de demanar la baixa laboral per “embaràs d’alt risc”. Fruit de les complicacions derivades de l’embaràs i trobant-se encara en situació d’incapacitat laboral, Hurtado no va acudir a la seu de GCT Plus a Berga fins al 19 de setembre. En aquell moment, ella pensava que renovava una relació laboral, però en realitat l’empresa, per cobrir-se les espatlles, li feia signar un contracte a temps parcial per circumstàncies de producció i de durada determinada, pel període del 9 al 16 de setembre, és a dir, que ja havia expirat la seua vigència. “Em vaig fiar de l’empresa. Encara no entenc molt bé el català i el vaig signar sense llegir-lo”, reconeix Hurtado, qui va emigrar de Colòmbia junt amb la seua mare i el seu pare a la cerca de millors condicions de vida. Un dia després de signar el contracte, el 20 de setembre, la demandant exposa que va rebre un missatge amb què li comunicava que ja s’havia tramitat la seua baixa de l’empresa de treball temporal GCT Plus, amb efectes del dia 16 de setembre.
El sindicat indica doncs que s’hauria produït una segona vulneració de drets, en aquest cas, per “discriminació de raó de sexe”. L’acomiadament d’una treballadora embarassada està sancionat per l’article 55.5 de l’Estatut dels Treballadors, que declara nul els acomiadaments del personal per “naixement, adopció, guarda amb fins d’adopció, acollida, risc durant l’embaràs o durant la lactància natural”. També hi ha sentències del Tribunal Suprem i el Constitucional que han marcat jurisprudència en aquesta matèria o l’article 8.12 de la llei sobre infraccions i sancions en l’ordre social, la qual tipifica com a infracció molt greu les decisions empresarials que impliquen discriminació per raó d’edat, discapacitat, sexe o raça. L’equip jurídic de la CGT considera, a més, que existeix una “manifesta mala fe” per part d’ambdues empreses, que “maniobren per a acomiadar-la i intentar eludir els efectes legals que suposa acomiadar una persona embarassada”. La Directa s’ha posat en contacte amb Ber-net i l’ETT per conèixer la seua versió, però no volen fer cap declaració fins que la seua defensa no estudie el cas.
Segons explica l’advocat, el contracte temporal signat el 19 de setembre “no té cap efecte laboral”, perquè en aquell moment la treballadora “ja tenia una vinculació indefinida i a temps complet” i, a més, “es va signar tres dies després de la seua finalització”. Així mateix, assegura que signar un contracte de duració determinada sota l’argument d’acollir-se a les “circumstàncies de la producció” és una pràctica habitual “per justificar qualsevol relació laboral temporal, encara que no hi hagi hagut cap pic de feina”.
Campanya de denúncia i solidaritat a Berga i Castelló
Aquest dijous 17 de novembre, militants de la CGT i treballadores d’ambdues empreses s’han concentrat a les portes de l’empresa Ber-net i de la seu del sindicat a Berga per denunciar l’acomiadament i exigir la readmissió de la demandant i el pagament de la indemnització sol·licitada. “Es tracta d’un cas de violència laboral i de gènere, de vulneració dels drets fonamentals que no es pot permetre”, afirma Pep Cara, secretari general de la CGT a Berga. El sindicalista assegura que no és la primera vegada que treballadores de l’ETT GCT Plus i Ber-net presenten queixes per la no aplicació del conveni o per unes jornades laborals de més de huit hores.
La campanya de denúncia i solidaritat desplegada pel sindicat a Berga s’ha estès fins al País Valencià. A Castelló, el pròxim 25 de novembre, la CGT ha convocat una concentració davant la seu de l’empresa a la ciutat, al número 21 del carrer Herrero
Des de la CGT també denuncien que l’externalització, en aquest cas del servei de neteja d’edificis i locals, a través de les empreses de treball temporal és una de les causes bàsiques de l’empitjorament de les condicions laborals. La feina passa de ser realitzada per grups de persones fixes i coneixedores de les condicions del sector a ser executada per treballadores que a causa de la temporalitat i una disponibilitat quasi absoluta no els és fàcil el fet de poder organitzar-se per denunciar els abusos. “És una forma de legalitzar la precarietat. Els treballadors quasi no tenen drets. Canvien molt de centre de treball i no tenen capacitat d’organitzar-se”, reblen.
La campanya de denúncia i solidaritat desplegada pel sindicat a Berga s’ha estès fins al País Valencià. A Castelló, el pròxim 25 de novembre, la CGT ha convocat una concentració davant la seu de l’empresa a la ciutat, al número 21 del carrer Herrero. “Volem denunciar públicament aquest tipus de pràctiques discriminatòries i solidaritzar-nos amb la nostra companya”, subratllen a través d’un comunicat. La CGT de Castelló també ha rebut denúncies semblants a la d’Andrea Paula Hurtado, tot i que no han acabat en acomiadaments. “Hem tingut casos de dones a qui se’ls ha fet la vida impossible perquè marxaren abans de tramitar una baixa laboral, el permís de maternitat després de donar a llum, o abans d’aprovar una reducció de la jornada o una excedència”, exposa Vanessa Almela, una de les portaveus del sindicat a la capital de la Plana. La mobilització s’emmarca en les accions organitzades amb motiu del Dia Internacional contra les Violències Masclistes, que a Castelló culminarà amb una manifestació, a les set de la vesprada, des de la plaça Maria Agustina.