Estrenem en suport digital i obert el documental 'Cuidar entre Terres', disponible a partir d'ara al web de la 'Directa' i el canal de YouTube de Cooperacció, coimpulsores del projecte a través d'una beca Devreporter. Des de maig de 2019, han tingut lloc un centenar llarg de passis i presentacions d'aquest film. entre presencials i virtuals, que aborda la cadena extractivista de les cures que porta a moltes dones de terres americanes a migrar de les zones rurals a grans ciutats, o al continent europeu per atendre altres persones
La María treballa d’interna, cuida 24 hores d’una persona gran a Tarragona, sempre amb el cap posat en tenir cura del seu pare a l’altra banda de l’Atlàntic. La Lucelly cuida, des del bon dia al petó de bona nit, la filla d’una família de ciutat, mentre les seves creixen al camp. La Luz Míriam fa un sobreesforç per seguir lluitant en defensa del riu Magdalena ara que, desplaçada del territori on pescava, subsisteix com a treballadora de la llar. Són tres de les desenes de milers de dones que posen cos en el que podriem anomenar una fuga de cures des d’Amèrica cap a Europa i dels territoris rurals del continent a les ciutats. Tres dels milers de dones convertides en migrades i desplaçades que treballen cuidant lluny de casa seva, mentre, a la seva terra, altres dones omplen el buit quotidià que deixen per sostenir-hi la vida.
Com analitza Camila Esguerra, investigadora colombiana, “el suposat desenvolupament dels països del Nord global ha estat a costa de l’explotació de les seves dones i la sobreexplotació de les dones migrants”. El documental, que forma part del projecte recollit al webdoc Cuidar entre terres –realitzat per un equip de col·laboradores de la Directa– fixa la seva atenció, en les cadenes de cures, un fenomen transnacional i urbanitzat que encarna, en el cos de les dones del Sud global, la vigència de les relacions colonials. Una reflexió sobre el paper, tan imprescindible com invisibilitzat, de les cures en l’economia global.
CUIDAR ENTRE TERRES
Producció. La Directa, CooperAcció
Redacció. Berta Camprubí, Anna Celma, Meritxell Rigol
Video. Núria Gebellí, Estel·la Marcos
Fotografia. Montse Giralt
Correcció. Èlia Olivan
Disseny Web. Gaizka Pagonabarraga
Programació. Marc Camprodon, Gaizka Pagonabarraga