Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Desventures al Cap Roig

La presidenta de SOS Empordanet, entitat dedicada a preservar el patrimoni paisatgístic de l'Empordà, explica la curiosa història del castell i el jardí botànic del Cap Roig (Palafrugell) i qüestiona les obres que s'estan duent a terme en aquest indret emblemàtic de la Costa Brava

Obres al castell de Cap Roig | Arxiu

La Revolució Russa va ser una desventura pels tsaristes, ja que tota l’administració va haver d’emigrar, entre ells el Sr. Woevodsky, ministre del Tsar Alexandre III. El seu fill Nikolai, coronel de l’exèrcit, home culte, amant de l’arquitectura i que parlava set idiomes, va emigrar a Londres després del seu divorci i allí va conèixer una antiquària anglesa divorciada, la Sra. Dorothy Webster. Tots dos van apreciar tenir aficions similars i com ella venia de passar un judici traumàtic van decidir marxar lluny de Londres.

Després de visitar diversos indrets per la Mediterrània, el 1927 van comprar a Palafrugell (Baix Empordà) uns terrenys de poc valor perquè no es podien conrear, i van decidir construir-hi un castell i un jardí botànic. El coronel va fer els plànols i va construir el castell el 1931. La Sra. Webster estava entusiasmada per la jardineria i amb l’ajut de jardiners va plantar un jardí botànic de disset hectàrees amb mig miler d’espècies diferents.

Els Woevodsky van decidir donar la propietat del Cap Roig a la Caixa d’Estalvis de Girona, a canvi d’un sou vitalici i del compromís de mantenir el jardí botànic

Per guanyar-se la vida, els Woevodsky es van convertir en promotors turístics, comprant terrenys i dibuixant els plànols de les cases per l’elit britànica que la Dorothy decorava. Els Woevodsky no tenien fills, però en Nikolai en tenia dos del seu matrimoni anterior. Finalment, veient les despeses de sustentar la propietat i el jardí botànic, van considerar que cap dels fills podia mantenir-ho, així que van decidir donar la propietat a la Caixa d’Estalvis de la Diputació de Girona, segons consta en la donació condicionada dels Srs. Woevodsky datada el 10 de novembre de 1969. A canvi, van tenir un sou vitalici i es van assegurar que es mantingués apropiadament el seu jardí botànic.

En la donació s’especifica: “Queda expressament obligada a mantenir i conservar l’arbrat existent a la finca i molt especialment tota la vegetació ordenada al jardí botànic, sense poder introduir modificacions que alterin el seu aspecte actual. S’estableix l’expressa prohibició de construir nous edificis”. A banda, en l’apartat setè s’indica la creació d’un patronat que havia de reunir-se anualment. Malgrat això, el patronat es va reunir quan la Sra. Webster va morir l’any 1980 i mai més ho ha tornat a fer. Definitivament, les coses van canviar quan el majordom dels Srs. Woevodsky i encarregat general de la finca, el Sr. Antonio Martin, es va jubilar i van començar les desventures del Cap Roig.

Actualment, la propietat pertany a la Fundació Bancària La Caixa, que va promoure l’aprovació d’un Pla especial urbanístic per construir tres edificis

Actualment, la propietat pertany a la Fundació Bancària La Caixa, que exposa i celebra festivals de música. La gran desventura del Cap Roig és que es va aprovar el Pla especial urbanístic, promogut per La Caixa, referent a terrenys classificats com a sòl no urbanitzable d’especial protecció i inclosos al Pla d’espais d’interès natural (PEIN) de Catalunya. Aquest acord publicat al DOGC número 7889 de juny del 2019 aprova la construcció de tres edificis.

Per desventura de l’Ajuntament de Palafrugell i de La Caixa existeix el Decret legislatiu 1/2010 que al seu article 12 estipula: “Qualsevol ciutadà o ciutadana, en exercici de l’acció pública en matèria d’urbanisme, pot exigir davant els òrgans administratius i davant la jurisdicció contenciosa administrativa el compliment de la legislació i del planejament urbanístic, exercici que s’ha d’ajustar al que estableixi la legislació aplicable”. Per tant, les associacions Salvem El Golfet, Naturalistes de Girona, Iaeden – Salvem Empordà i SOS Empordanet, s’han vist obligades a impugnar aquesta resolució.

El Cap Roig és un espai protegit i malgrat això els polítics han saltat per sobre de les lleis. Té la protecció d’Espai d’Interès Natural, planificació superior que estructura els espais naturals protegits de Catalunya. També està catalogat com a Lloc d’Interès Comunitari, per a garantir la biodiversitat dels hàbitats naturals, segons estudis científics prioritaris en la Directiva 92/43/CEE. Així mateix, és una Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), segons la directiva 79/409/CE del 1979, per a la conservació dels ocells. Per últim, el Cap Roig té la protecció de la Xarxa Natura 2000, iniciativa europea per a la compaginació de les espècies amb l’activitat humana.

Els ajuntaments de Palafrugell i Mont-Ras –juntament amb la Caixa– han fet cas omís de les lleis de protecció i no respecten les condicions de la donació pactada amb els Woevodsky

El projecte del Cap Roig consta de l’edificació de tres noves estructures: un auditori per a dues-centes persones, una construcció de dues plantes –hotel encobert que supera el 20% d’alçada– en el que era l’hivernacle proveïdor de les plantes i arbres del jardí i un altre edifici a l’antiga pedrera per fer “divulgació del medi ambient”. Els ajuntaments de Palafrugell i Mont-Ras –juntament amb la Caixa– han fet cas omís de les lleis de protecció, ja que els tres edificis eliminaran el dipòsit d’aigua i els hivernacles pel jardí, no respectant-se les condicions de la donació pactada amb els Woevodsky.

Per una altra banda, hem estudiat les lleis que ens obliguen a intervenir en el Cap Roig. L’Article 5 de la Llei 9/93: “Tothom que tingui coneixement d’una situació de perill o de la destrucció consumada o imminent d’un bé integrant del patrimoni cultural català ho ha de comunicar immediatament a l’administració local corresponent o al Departament de Cultura”. Quan vam anar a parlar amb l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer Puig (ERC), i li vam dir que s’estaven fent obres no permeses al castell, ens va contestar: “Tothom sap que molts edificis antics no tenen fonaments i el que fem és assegurar el castell”.

Quatre familiars directes de Nikolai Woevodsky estan estudiant si reclamar la donació, ja que no s’han complert les condicions del llegat

Però per desventura pels destructors del Cap Roig, informo que quatre familiars directes de Nikolai Woevodsky, el Sr. Dimitri Woevodsky, cosí germà del Coronel, Hélène Woevodsky, Grégoire Woevodsky i Caroline Girbau Woevodsky, advocada i Doctora en Dret Privat a París, estan estudiant si reclamar la donació del seu parent, ja que no s’han complert les condicions del llegat.

Així i tot, La Caixa ha enviat una carta als familiars dels Woevodsky per informar-los que el pla urbanístic es va aprovar per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona després de tramitacions amb totes les administracions, que el PEU Cap Roig s’ha tramitat amb conformitat legislativa de l’Ajuntament de Palafrugell i Mont-Ras, la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, l’Institut Cartogràfic, Protecció Civil i l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental, i per assegurar-los que han preservat les característiques culturals, ecològiques i paisatgístiques, integrant nous elements, fent compatible el projecte amb la donació dels Srs. Woevodsky.

Penso que és una gravíssima desventura per als catalans veure el que fan les autoritats; potser altres possibles donants no faran donacions i aquesta manera de fer retallarà el mecenatge tan necessari en el nostre país.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!