Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Denuncien externalitzacions en seguretat i precarització al moll d'inflamables de Barcelona

Aquest divendres 16 d'abril s’ha convocat una concentració davant l’Autoritat Portuària de Barcelona per protestar contra l’externalització de serveis, els acomiadaments injustificats i la sobrecàrrega de treball a l’empresa Terminales Portuarias SL (TEPSA), uns fets denunciats per la CGT, que considera que les mesures de l'empresa comprometen la seguretat de la plantilla, però també de la resta de la ciutadania

Instal·lacions de Tepsa al port de Barcelona | CGT Tepsa

Ambient saturat al moll d’inflamables del port de Barcelona. I no precisament per les mercaderies amb les quals es treballa, sinó pel conflicte laboral que es viu a l’empresa Terminales Portuarias SL (Tepsa), dedicada a la descàrrega i emmagatzematge de matèries primeres químiques, en forma de líquids o granells. “En l’últim any, la direcció ha emprès una campanya de pressió, sancions i acomiadaments que està portant a una situació límit a la plantilla i que està generant un greu risc per a tots en matèria de seguretat”, explica en un comunicat la secció sindical de la CGT a l’empresa portuària.

En l’actualitat, Tepsa disposa de quatre terminals a l’Estat espanyol: Tarragona, València, Bilbao i Barcelona, la més important i on es troba la seu de la firma. Les instal·lacions de la capital catalana inclouen 244 tancs d’emmagatzematge, amb una capacitat total de 357.000 metres cúbics i cinc plataformes d’atracament per als vaixells. “Fem càrrega i descàrrega de vaixells de líquids i granells, bàsicament, matèries primeres per la indústria química i del motor. Oli, minerals, àcids, clorats… tot el que puguis pensar que necessita la indústria química”, explica Javi Romero, treballador de l’empresa i delegat de la CGT en el Comitè. Després de la descàrrega en els tancs, “la matèria primera es carrega en camions cisternes que van a les empreses que els compren”.

Tepsa va ser adquirida el juliol de 2020 pel grup logístic francès Rubis, participat en el 45% pel fons d’inversió d’origen americà I Squared, que gestiona una cartera d’actius valorada en 13.000 milions de dòlars

Les alarmes saltaven el passat mes de juliol. En aquell moment, Tepsa va ser adquirida pel grup logístic francès Rubis, participat en el 45% pel fons d’inversió d’origen americà I Squared, que gestiona una cartera d’actius valorada en 13.000 milions de dòlars. Especialitzat en infraestructures i transports, el fons americà va ser fundat per l’empresari egipci Sadek Wahba, nét d’un dels primers ministres d’aquell país durant els anys 20. “Creiem que pot haver-hi vinculació amb la nova propietat i les pressions que estem rebent com a treballadors. Ells han fet una inversió i és probable que la seva intenció sigui recuperar-la com més aviat millor”, argumenta el delegat sindical.

Entre les mesures implementades per l’empresa, des de la CGT assenyalen com especialment perillosa el fet que se substitueix “personal qualificat i amb llarga experiència” per personal “subcontractat, precaritzat i gairebé sense formació ni experiència”, una situació que Javi Romero qualifica de “molt greu”: “nosaltres tenim blindades unes condicions que els treballadors d’empreses externalitzades no tenen. I això compromet la seguretat”. Romero recorda un incident que va tenir lloc tot just fa set anys, l’abril de 2014. En un context semblant a l’actual, un treballador extern va patir cremades en un 65% del cos quan va explotar el camió cisterna que conduïa, que estava carregant toluè dels dipòsits de Tepsa. Segons el treballador i membre de la CGT, ara fa uns mesos, un depòsit de gasolina 95 es va sobreomplir i uns 80 metres cúbics es van vessar, generant una atmosfera explosiva.

Denuncies d'inseguretat i acomiadaments injustificats al moll d'inflamables del port de Barcelona
El novembre del 2018 va tenir lloc a l’empresa una altra vaga |CGT Tepsa

La plantilla també denuncia l’acomiadament de dos treballadors entre finals del 2020 i començament del 2021 a conseqüència de la seva activitat sindical. Amb el primer acomiadament, des de la CGT “vam intensificar més les accions, amb assemblees i piquets, i és quan va arribar el segon acomiadat, Joaquín, una persona que fa 35 anys que treballa en l’empresa”, explica Romero. Els dos havien sigut delegats sindicals i eren gent amb molt de pes dins de l’empresa, segons el representant de la plantilla.

Des de l’arribada del nou director, Ignasi Marí Gimeno, segons les treballadores, s’ha viscut una sobrecàrrega de treball “a la cada vegada més reduïda plantilla, incrementant el risc d’accidents”. A la seu de Tepsa a Barcelona hi treballen unes vuitanta persones, “però la gran part són directius i alts càrrecs de l’empresa. A operacions no arribem a la trentena de treballadors”, contraposa el delegat de la CGT.

Per al delegat de la CGT a Tepsa és molt preocupant que l’empresa apliqui aquestes mesures quan “en els últims anys ha batut rècords de facturació”

El sindicat ja ha anunciat una sèrie de mesures per fer front a la política de l’empresa. Recorden la vaga de 40 dies que es va viure l’any 2014 per una situació similar. De moment, han convocat una concentració aquest divendres 16 d’abril davant l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB), que és la propietària dels terrenys dels quals és concessionària Tepsa. “L’APB està permetent aquestes situacions”, relata Romero. “S’ha reunit amb l’empresa, però es nega a fer-ho amb nosaltres. Veiem connivència entre l’empresa i l’autoritat portuària, que fa com qui no veu aquestes situacions i demanem seure’ns a parlar, per demostrar com s’està comprometent la seguretat amb les polítiques de Tepsa”. A més, amb la concentració, la plantilla exigeix la readmissió dels acomiadats i la “fi de la repressió sindical” i la “precarització”.

Per al delegat de la CGT a Tepsa és molt preocupant que l’empresa apliqui aquestes mesures quan “en els últims anys ha batut rècords de facturació”. L’any 2019, la companyia va tancar l’exercici amb uns beneficis de 52 milions d’euros. “Quines mesures prendran quan els números no surtin o quan hi hagi una davallada en els ingressos?”, es pregunta el treballador.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU