Michael Leopold Stiegler, un neonazi alemany de 28 anys, va ser detingut a Peguera el proppassat dilluns 18 de marc. Stiegler, que vivia en un xalet amb piscina de lloguer, era buscat per la policia d’Alemanya per presumptament fabricar un artefacte explosiu que va ser trobat el passat 17 de febrer a la urbanització Hussiteweg III, a la població bavaresa de Burglengenfeld. La notícia arriba pocs dies després del tiroteig neonazi a la població neozelandesa de Christchurch, on un supremacista blanc va assassinar a 50 persones. Després de ser posat el dimarts a disposició judicial a Palma i declarar per videoconferència davant l’Audiència Nacional espanyola, el jutge va ordenar l’ingrés a la presó de Stiegler, mentre les autoritats alemanyes demanen la seva extradició.
El detingut a Peguera és el principal sospitós de fabricar una bomba amb un tub metàl·lic de 40 centímetres i col·locar-la a la tanca d’una urbanització en construcció. L’equip tècnic de la policia alemanya va haver de fer-ne una detonació controlada que va ser escoltada a diversos quilòmetres de distància.
Afiliat a una organització ultradretana
La policia antiterrorista alemanya va iniciar les seves indagacions i dies després les sospites es van centrar en Stiegler, resident a Burglengenfeld. Efectius policials van irrompre al seu domicili però en aquells dies, l’afiliat a l’organització filonazi Ciutadans del Reich (Reichsbürger) s’havia traslladat a Mallorca.
Ciutadans del Reich és la denominació que reben diverses agrupacions i individus vinculats a la ultradreta alemanya, que rebutgen a través del negacionisme la legitimitat de l’Estat modern alemany, la República Federal d’Alemanya. Els seus integrants sostenen que el Regne de Prússia (Reich) continua existint amb els seus límits territorials previs a la Segona Guerra Mundial, sent regit per un govern a l’exili.
Els Ciutadans del Reich inunden les administracions amb correus electrònics i correu brossa en què exposen la seva ideologia
Els Ciutadans del Reich inunden les administracions amb correus electrònics i correu brossa en què exposen la seva ideologia i la seva negativa, per exemple, a pagar impostos. No paguen les multes ni les cotitzacions socials i no reconeixen l’autoritat de les forces de seguretat. Fins i tot porten documents d’identitat de fabricació pròpia i no reconeixen els emesos per les autoritats alemanyes.
La principal preocupació dels serveis de seguretat és que en els últims anys aquest grup radical s’ha fet amb un petit arsenal. I no només de manera il·lícita. Segons les autoritats alemanyes, més de 1.000 militants del Reich tenen una llicència legal per obtenir armes curtes. Els analistes revelen que l’organització aparentment planeja formar el seu propi cos armat.