Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

El cost de la fruita

Acollim la preestrena d''El cost de la fruita', un documental realitzat per Clara Barbal i Pablo Rogero. Aquest film es va rodar els estius de 2018 i 2019 i mostra la cara més amarga de la recollida de la fruita dolça al Baix Segre, amb grups de temporers migrants a la recerca de sostre i treball, però també una petita pagesia al límit de la supervivència. 'El cost de la fruita' s'ha pogut veure al web de la 'Directa' entre el 5 i el 19 de juny

 

A l’oest de Catalunya es produeix bona part de la fruita dolça d’Europa. Cada any, quan pugen les temperatures, una legió de braços arriba a les comarques de Ponent per collir les pomes, les peres i els préssecs que trobem als mercats i supermercats. Homes i dones del Marroc, Ucraïna, Algèria, Mali, el Senegal, Romania, la Costa d’Ivori, Colòmbia… La majoria arriben, però d’altres ja hi són. Com la Salimata, que vol que el seu fill no entri a la fruita, o l’Amadou, que somia a reprendre la seva carrera de periodista, o el Hocine, que només desitja sortir de la misèria.

Aquest documental és el resultat de dos anys d’observació i seguiment de les campanyes de la fruita a Lleida. Una història de temporers sense present, d’una pagesia sense futur; una història de supervivència des de la perifèria de les perifèries, d’una terra exhausta. Un documental que explora cartografies locals i globals que, des d’Alcarràs, Torres de Segre o la Granja d’Escarp, poden explicar el món.

 

El cost de la fruita

Direcció: Clara Barbal i Pablo Rogero
So i música: David Malatesta
Veu: Francesc Serés. Autor de La pell de la frontera (Quaderns Crema)
Duració: 60 minuts
Subtítols disponibles en anglès i castellà