Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El moviment estudiantil i antifeixista d’Alacant protesta contra la presència d'un alt càrrec de Vox a la universitat

Una vintena d'alumnes i activistes, convocades per Arran l'Alacantí i Antifeixistes Universitat d'Alacant, han mostrat el seu rebuig a la presència al recinte universitari de Jorge Buxadé, actual eurodiputat de Vox, fundador de la plataforma antiindependentista Societat Civil Catalana i advocat amb una llarga trajectòria en els entorns ultradretans. Buxadé hi ha anat a impartir una xerrada, convidat pel Consell d'Estudiants del centre universitari (CEUA), que presideix un altre reconegut simpatitzant de l'ideari ultra, Álvaro Asencio

Una vintena d'estudiants han fet sentir la seva veu contra el fet que Jorge Buxadé pronunciés una conferència al recinte universitari | Arxiu

El moviment estudiantil i antifeixista d’Alacant ha protestat aquest divendres, 16 d’abril, contra la celebració d’una conferència a càrrec de l’eurodiputat de VOX Jorge Buxadé, amb l’objectiu de mostrar el seu rebuig al discurs de la formació ultradretana. La ponència, titulada “El conflicte entre globalisme i patriotisme: Unió Europea i Espanya”, s’emmarcava en els actes organitzats per la Universitat d’Alacant (UA) en el marc del Congrés Nacional d’Estudiants de Dret, que compta amb la col·laboració del Consell d’Estudiants de la Universitat d’Alacant (CEUA), presidit per Álvaro Asencio —conegut per simpatitzar amb les organitzacions i el discurs d’extrema dreta—; i l’Associació Alternativa Universitària, presentada com a una entitat “apolítica” i de la qual n’és membre.

Al voltant de les onze del matí, una vintena d’estudiants, convocades per l’organització juvenil Arran l’Alacantí i Antifeixistes Universitat d’Alacant, han començat a aplegar-se a les portes del centre, on s’han trobat amb tots els accessos restringits. “L’han tancat per complet perquè no puguem entrar-hi ni tenir repercussió”, ha denunciat una de les allà presents. El blindatge dels accessos ordenat pel rectorat del centre, encapçalat per Amparo Navarro, i el fort desplegament policial —cinc cotxes, un furgó i almenys sis motos de la Policia Nacional espanyola— ha caldejat l’ambient a mesura que passaven els minuts i, davant la impossibilitat d’accedir al recinte, un grup d’alumnes ha decidit botar una de les portes d’entrada. Amb tot, només han pogut concentrar-se davant la cafeteria on Buxadé impartia la xerrada, i finalment, diverses activistes han estat identificades.

 Malgrat el fort dispositiu policial, algunes participants en la protesta han pogut accedir fins a tocar del lloc on tenia lloc la conferència i s’han practicat algunes identificacions

La ponència de l’eurodiputat de Vox –l’únic polític convidat al congrés– i l’actuació de la Universitat d’Alacant per reprimir qualsevol tipus de protesta han sigut condemnades per les dues organitzacions convocants de l’acció. “És intolerable que una institució pública permeta que un home masclista, homòfob i d’extrema dreta introduïsca el seu discurs a la universitat”, ha denunciat Marta Bonet, membre d’Arran l’Alacantí i d’Antifeixistes Universitat d’Alacant. “Estan rentant el feixisme i donant una visió feixista al jovent, quan se suposa que una universitat no s’ha de posicionar políticament”, ha afegit. Es tracta de la tercera vegada que la Universitat d’Alacant acull aquest congrés, patrocinat per entitats del món jurídic, com la Mutualitat de l’Advocacia, Banc Santander-Justícia, l’editorial Lefebvre, ISIE Law School o Dret Pràctic.


La trajectòria política de Buxadé

Jorge Buxadé Villalba és advocat, cofundador de Societat Civil Catalana (SCC), l’entitat fundada l’abril de l’any 2014 amb l’objectiu de servir d’aglutinant de tots els sectors contraris a la independència a Catalunya; i de la Fundació Joan Boscà, principal via de finançament d’SCC. A les eleccions del 26 de maig va ser elegit eurodiputat de Vox, però la seua trajectòria política va arrencar molt abans: en 1995, com a candidat de la Falange Espanyola de les JONS per Tarragona. Un any més tard, es va presentar en les eleccions generals per Falange Española Auténtica (FEA) en la llista per Barcelona. A les municipals de 2015 va ser candidat a l’alcaldia de Barcelona amb la coalició Vox – Família y Vida. Abans de la seua activitat al partit de Santiago Abascal, Buxadé també havia militat al PP fent costat a l’exdipudada Montserrat Nebrera en el seu intent d’assaltar la direcció catalana del partit. També ha sigut president del Fòrum Català de la Família, una entitat ultraconservadora coneguda pels seus postulats antiavortistes i contraris al matrimoni homosexual.

Al final de la protesta la policia ha practicat algunes identificacions |Arxiu

Buxadé, però, va guanyar notorietat en l’any 2009, com a advocat de l’Estat que va denunciar el plebiscit per la independència convocat pel consistori d’Arenys de Munt. Curiosament, tal com va assenyalar aquest mitjà, en aquest municipi del Maresme fou la Falange qui havia organitzat una provocativa concentració –escortada pels Mossos davant d’un ampli rebuig d’entitats antifeixistes– que tingué lloc en paral·lel a la mobilització veïnal que protegia les urnes de la consulta.


Un president del Consell d’Estudiants que saluda “aquest Madrid” de “jou i fletxes”

El president del Consell d’Estudiants de la Universitat d’Alacant ha estat assenyalat pel col·lectiu antifeixista del centre per publicar, el passat 6 de desembre, un tuit on celebrava la presència de la formació d’extrema dreta en els diferents espais parlamentaris de l’Estat espanyol. “Aquest Madrid és hui de jou i fletxes, és somrient, alegre i juvenil. Aquest Madrid és hui de braços en alt i signes de facheza, com un nou abril”, es llegia en el seu compte de Twitter en referència a la cançó “Ya hemos pasao”, que continua així: “Aquest Madrid hui és falangista”.

Les polèmiques protagonitzades pel president del Consell d’Estudiants han estat un degoteig els últims mesos. L’última: els insults al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig (PSPV). En aquesta ocasió, les reaccions no es van fer esperar. La rectora va condemnar el seu comportament i va defensar la seua “aposta pel diàleg i la crítica constructiva” enfront de les declaracions d’Asencio, qui havia escrit en un tuit, que va esborrar posteriorment: “Ximo, em cague en ta puta mare”.

Nuevas Generaciones del PP d’Alacant, on formalment militava Álvaro Asencio, va demanar que fos expulsat del partit per una pilada en que li deia “em cague en ta puta mare” al president de la Generalitat, Ximo Puig

El tuit també va suposar que la seua darrera organització, Nuevas Generaciones Alicante (la branca juvenil del PP) demanés la seua dimissió i reclamara públicament que el comité nacional de drets i garanties l’expulsés del partit, tot i que, segons afirmava el mateix Asencio, feia almenys tres anys que ja no estava en el “partit”. Des d’Arran l’Alacantí i Antifeixistes UA, també van exigir la seua dimissió: “Una persona així no pot ocupar un càrrec de representació de les estudiants”.

Abans que acabés l’any, el sindicat estudiantil FEU-Alacant va denunciar que la direcció del CEUA “tractava de boicotejar” la seua protesta —que comptava amb totes les mesures de seguretat— contra els protocols educatius en situació de pandèmia per “la pèrdua de la qualitat educativa que comporten”, al·legant que les mobilitzacions causarien un “contagi massiu”. De manera paral·lela a la condemna d’Asencio, a través d’una gravació pública, el sindicat va denunciar que diversos membres del CEUA —Asencio, el vicepresident Rafael Lido i el secretari Ginés Sola, entre d’altres—, van organitzar una festa il·legal, amb botellot inclòs, en la Facultat de Dret per tal de celebrar els resultats electorals d’Associació Alternativa Universitària.

Posteriorment a aquest acte, la directiva del Consell d’Estudiants va tornar a ser objecte de polèmica. El col·lectiu antifeixista de la universitat va publicar una fotografia on es podia veure al president i al vicepresident del Consell d’Estudiants de la UA en el conegut bar d’ideologia feixista Una, grande y libre, situat en el districte d’Usera (Madrid), un dia després de les eleccions madrilenyes, celebrades el dia 4 de maig.

Aquest bar, regentat per Chen Xianwei, és conegut popularment com el Xino Fatxa, famós entre els entorns ultradretans per la seua simbologia falangista i franquista, i ha sigut criticat prèviament per ser freqüentat per agents de la policia de Madrid. El president del Consell d’Estudiants Álvaro Asencio, simpatitzant del partit ultradretà Vox i fill d’un catedràtic a la UA, ha ironitzat en el seu perfil de Twitter explicant que és una foto perquè “la gent es fera unes rialles”. Des del col·lectiu antifeixista, han demanat explicacions al rectorat de la Universitat: “Actuareu i direu alguna cosa al respecte o fareu com sempre?”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU