El magistrat de l’Audiència Nacional espanyola Manuel García Castellón, en una interlocutòria feta pública ahir al migdia, ha decidit imputar diverses persones, entre les quals el periodista de la Directa Jesús Rodríguez, per la seva presumpta relació amb les activitats de Tsunami Democràtic, col·lectiu sorgit l’any 2019 arran de la reacció a la sentència del Tribunal Suprem contra l’organització del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. El nom del redactor d’aquest mitjà figura entre els de l’expresident de la Generalitat i avui eurodiputat Carles Puigdemont i el de la secretària general d’Esquerra Republicana de Catalunya Marta Rovira –ambdós a l’exili–, als quals atribueix ser els “coordinadors polítics” de la plataforma que va convocar algunes de les protestes contra la decisió judicial, com la marxa a l’aeroport del Prat o un tall viari de l’AP-7 a la Jonquera.
La decisió del jutge arriba arran d’un informe de la Guàrdia Civil remès a l’Audiència Nacional espanyola sobre el suposat mecanisme de coordinació del Tsunami Democràtic. García Castellón qualifica les activitats de Tsunami Democràtic en l’àmbit del terrorisme, ja que entén que van “posar en risc la integritat física de nombrosos membres de les Forces i Cossos de Seguretat actuants, dels mateixos manifestants, dels viatgers i els treballadors de la instal·lació, a més de la mateixa seguretat aèria” i les relaciona amb la mort d’un ciutadà francès a l’aeroport de Barcelona a causa d’una crisi cardíaca durant la mobilització a l’aeroport de Barcelona el 13 d’octubre. La mateixa fiscalia ha anunciat que recorrerà aquesta qualificació del magistrat. El pas fet pel jutge arriba igualment en ple acord d’una llei estatal d’amnistia sobre les causes vinculades al procés independentista que faria possible un acord d’investidura d’un govern presidit pel socialista Pedro Sánchez. En l’acord que de moment han establert ERC i el PSOE sobre aquesta llei (amb Junts encara no està tancat) estableix que els delictes de terrorisme amb resultat de mort quedarien fora de l’empara de la futura llei.
La Directa prepara igualment un comunicat explicant la posició de la cooperativa de comunicació sobre la situació del seu treballador
Jesús Rodríguez, redactor de la Directa des de l’any 2006, considera que la seva inclusió en aquesta causa “no es pot llegir d’altra manera que una resposta de les clavegueres de l’Estat a l’exercici de la meva activitat com a periodista, centrada els últims anys a destapar les operacions d’espionatge policial als moviments socials” i creu igualment, que “és un atac directe al meu exercici del dret a obtenir informació de les fonts més diverses”. La Directa prepara igualment un comunicat explicant la posició de la cooperativa de comunicació sobre la situació del seu treballador.
A banda, la inclusió del periodista entre la llista d’imputades en el cas ja ha provocat diverses reaccions entre professionals i col·lectius vinculats al món de la comunicació i la informació. El Grup de Periodistes Ramon Barnils, en una piulada a X (l’antic Twitter) li dona “tot el suport” i nega que les accions vinculades a Tsunami Democràtic tinguessin res a veure amb el terrorisme, mentre que recorden que tant Jesús Rodríguez com el mitjà on treballa, la Directa, “s’han significat per destapar les clavegueres policials contra l’independentisme i els moviments socials”. En sentit semblant s’han posicionat alguns professionals de la informació com el director de Vilaweb, Vicent Partal, o el sotsdirector del diari Ara, Enric Borràs. Per la seva banda, el Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia, també en una piulada, ha manifestat respecte a la imputació: “Que un periodista sigui acusat de terrorisme és un flagrant atac a la llibertat d’informació de tothom”.