Una errada en un reactor d’òxid d’etilè de l’empresa Industrias Quimicas del Óxido de Etileno S.A. (IQOXE) estaria al darrere de l’explosió i posterior incendi que s’ha produït cap a dos quarts de set de la tarda al polígon sud de la petroquímica del Camp, situat al municipi de la Canonja. Fins a l’indret s’han traslladat els serveis d’emergència, fins a 29 dotacions de bombers entre altres, que treballen per “rebaixar la intensitat de les flames, que afecten instal·lacions amb productes químics” i també revisen l’interior del recinte per confirmar que no hi ha cap persona atrapada. Segons el Sistema d’Emergències Mèdiques, hi ha una persona desapareguda i vuit persones ferides de gravetat per cremades, una en estat crític. A més, una persona ha mort a Torreforta, a dos quilòmetres del lloc de la deflagració, a conseqüència d’un fragment del reactor accidentat que hauria impactat contra un edifici del municipi, segons les primeres conclusions dels bombers. Aquest dimecres 15 de gener els serveis d’emergència han confirmat la mort de la persona desapareguda, un dels responsables de la planta accidentada que es trobava en les instal·lacions de l’empresa en el moment de l’explosió. Cap a dos quarts de vuit de la tarda del mateix dimecres, Protecció Civil ha informat de la tercera mort, en aquest cas, la persona que es trobava hospitalitzada en estat crític.
L’òxid d’etilè és un gas molt inflamable i tòxic. Es tracta d’una substància química que es fa servir principalment per a la fabricació de líquid anticongelant, polièsters i productes de neteja. La inhalació del gas a nivells baixos pot provocar irritació als ulls, la pell i les vies respiratòries, en cas que s’inhali amb major concentració pot provocar nàusees, vòmits, pèrdua de memòria i afectacions al sistema nerviós i l’aparell reproductor, segons es detalla als informes de prevenció de l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball.
A conseqüència de l’explosió -que s’ha pogut veure i sentir des de quilòmetres de distància- i l’incendi, des de la Direcció General de Protecció Civil s’ha activat el Pla de Seguretat Química de Catalunya i s’ha decretat el confinament de les veïnes de la zona
A conseqüència de l’explosió -que s’ha pogut veure i sentir des de quilòmetres de distància- i l’incendi, des de la Direcció General de Protecció Civil s’ha activat el Pla de Seguretat Química de Catalunya (Plaseqcat) i s’ha decretat el confinament de les veïnes de la zona. En un primer moment, aquesta mesura s’ha aplicat als municipis de Tarragona, Salou, Vila-seca, Reus, Constantí, El Morell i La Canonja, tot i que posteriorment s’ha limitat al barri de les Pinedes de Vila-seca, les zones de Bonavista i la Universitat Laboral de Tarragona i el municipi de la Canonja. Cap a un quart de deu s’ha aixecat l’ordre de confinament. Les vies de comunicació també s’han vist afectades: s’ha tallat l’N-340 i la C-31b entre Vila-seca i Tarragona i l’enllaç de la T-315 amb l’A-7. A més, els trens entre Tarragona i Port Aventura també s’han aturat “per ordre dels Mossos”.
El coordinador del servei de protecció i emergències de Catalunya, Sergi Delgado, ha assegurat a TV3 que els responsables de l’empresa no han informat de les característiques de l’explosió i dels productes que podia haver alliberat (tal com els obliga la normativa i els protocols d’actuació en aquests casos), la qual cosa ha provocat que durant les primeres hores posteriors a la deflagració no s’ha pogut informar de forma precisa de quines mesures de protecció calia prendre.
Posteriorment a l’accident, des de la plataforma ecologista Cel Net han informat que fa anys que denuncien aquesta situació. “Denunciem la manca de compromís i control per part del Govern de la Generalitat i demanem una nova legislació que posi fre al risc permanent i a la contaminació al Camp de Tarragona”, han assegurat mitjançant les seves xarxes socials. A més, també fan “una crida a la ciutadania a la mobilització per defensar el territori i el dret al cel net”.
La planta on s’ha produït l’explosió és propietat d’IQOXE, antiga IQA, amb presència a la petroquímica tarragonina des de 1964, segons informen mitjans locals. IQOXE va ser absorbida l’any 2014 pel Grup Cristian Lay, que va emprendre una fase d’inversió a l’empresa química. L’última, aquest mateix any, quan construïa una nova planta de producció de derivats d’òxid d’etilè al polígon de la Canonja amb un cost de deu milions d’euros i anunciava una nova planta que estarà acabada el 2021. El juliol passat, en la inauguració de les noves instal·lacions, l’alcalde de la Canonja Roc Muñoz (PSC) va dir que la posada en marxa de la central “és una bona notícia per a la Canonja, per a Tarragona i per al país”. En l’actualitat, IQOXE és l’únic productor d’òxid d’etilè i glicols a l’Estat espanyol i Portugal, amb una capacitat per generar 140.000 tones anuals d’aquest producte.
Un grup empresarial potent
Al capdavant del Grup Cristian Lay, propietari d’IQOXE, es troba Ricardo Leal Cordobés, empresari extremeny al qual el diari El Mundo situa com l’home 177 més ric de l’Estat espanyol, amb un patrimoni personal de 280 milions d’euros. L’origen del grup és l’empresa Cristian Lay, que va néixer com un negoci de bijuteria, però el conglomerat controla en l’actualitat fins a 27 societats en sectors com l’energia, les químiques o l’agricultura, que generen un negoci pròxim als 500 milions d’euros.
A Catalunya, a més de la planta de la Canonja, Leal també controla mitjançant el seu grup l’empresa Plastiverd (antiga La Seda) al Prat de Llobregat, dedicada al tractament de plàstics. Precisament, l’any 2016 l’ajuntament pratenc va demanar a la Generalitat que revisés les instal·lacions de l’empresa, ja que aquell any es van viure un incendi i dues fuites en el lapse d’un mes.
L’home fort de Leal a Catalunya és José Luis Morlanes Galindo, que figura com a conseller d’IQOXE al registre mercantil i va ser regidor de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat pel PSC entre 1991 i 2007, a més de vicepresident del R.C.D. Espanyol fins al 2014
L’home fort de Leal a Catalunya és José Luis Morlanes Galindo, que figura com a conseller d’IQOXE al registre mercantil. Morlanes, molt pròxim a José Montilla, va ser regidor de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat pel PSC entre 1991 i 2007. A més, entre el 1999 i el 2004 va ocupar el lloc de tinent d’alcalde d’urbanisme, infraestructures i habitatge del consistori baixllobregatenc. Morlanes també va presidir el consell comarcal del Baix Llobregat. L’actual conseller d’IQOXE va ser imputat l’any 2013 per, suposadament, desviar 2,5 milions d’euros procedents de La Seda -empresa de la qual era el responsable- a dues filials de les quals n’era l’administrador. Fruit d’aquest procediment judicial, Morlanes va abandonar les seves responsabilitats al R.C.D. Espanyol, on va ser vicepresident primer i econòmic fins a l’any 2014.