La iniciativa Haibu 4.0 que impulsa els pisos rusc a Barcelona i a l’Hospitalet de Llobregat ha declarat la guerra a l’administració. En un comunicat enviat a premsa el cap de setmana ja van assegurar que no permetrien que els precintessin el local que tenen al carrer Constitució número 114 del barri barceloní de Sants. “Aquest dilluns pararem la comissió judicial que ens ha enviat l’Ajuntament de Barcelona, per evitar la col·locació del precinte del rusc”, anuncien. En el comunicat, Haibu assegura que després d’una entrevista a la cadena SER el divendres, la Guàrdia Urbana de Barcelona els va interceptar i els va notificar que dilluns precintarien el local, que anomenen “Colmena núm. 17”, a les 11 del matí. Efectivament, cap a aquesta hora, s’han personat dos tècnics de l’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana per comunicar que havien de precintar el local, però el responsable del projecte, Marc Olivé, s’hi ha negat, tot i els advertiments de què el fet pot constituir un delcite de desobediència a l’autoritat. Fonts municipals han explicat que probablement s’obri un procediment penal.
Olivé ha denunciat “actes d’intimidació” del Consistori, a qui acusa d’intentar “aturar les obres amb uns tecnicismes que no són correctes”. El responsable ha assegurat que “la llei ens permet acabar les colmenes i quan estiguin acabades, ja demanarem la llicència pertinent”. Alhora, afegeix que d’aquí quinze dies ja estaran llestos els habitacles. Mentre Olivé feia declaracions a premsa, diversos veïns i veïnes li han retret que tirin endavant un habitate “indigne” i li han preguntat si ell hi viuria, al que ha contestat que ha estat en “hostels molt pitjors”.
En principi, el Consistori va paralitzar les obres del local el passat 21 de setembre per manca de llicència i per tant, el que hi ha obert, en principi, és un procediment administratiu. El passat 8 d’octubre, activistes del Grup d’Habitatge de Sants van ocupar el local per demanar que es precintés definitivament, però dies més tard, el 15 d’octubre, una de les cares visibles del projecte, Marc Olivé, va assegurar a Ràdio 3 Sants que havien reprès les obres, un fet que avui han tornat a confirmar. Argumenten que sí que tenen una llicència d’obres, però l’únic document que han ensenyat és el document de comunicació de la intenció d’iniciar una “reforma interior als locals”, de l’11 d’octubre. Segons Haibu, els que està suspès és una petició del propietari anterior.
Acusen tant l’Ajuntament de Barcelona com el de l’Hospitalet d’”assetjament, calúmnies falses i una campanya de desprestigi constant”, però de moment, l’administració ha actuat perquè no compleixen la normativa
Acusen tant l’Ajuntament de Barcelona com el de l’Hospitalet d’”assetjament, calúmnies falses i una campanya de desprestigi constant”, però de moment, l’administració ha actuat perquè no compleixen la normativa. A Barcelona per no tenir llicència d’obres i a l’Hospitalet per no tenir llicència d’exposició, on malgrat precintar-lo també van continuar amb el local obert de cara al públic amb pisos de mostra. A més, tampoc compleixen les condicions mínimes d’habitabilitat, perquè la normativa catalana exigeix un mínim de cinc metres per persona i els habitacles que estan construint en tenen 2,2. Precisament, des de Haibu 4.0 van assegurar a la Directa que ja tenen un nou local, l’adreça del qual no volen revelar, amb cèl·lula d’habitabilitat i habitacions de 5,25 metres quadrats.
En el comunicat també anuncien que posaran diverses demandes contra l’Ajuntament de Barcelona i que tenen concertada una reunió amb “un dels grups polítics” que “ha mostrat interès” pel projecte, perquè “estudiarà la manera d’encaixar el nostre projecte amb una llicència especial, similar a les d’Albergs, Hostals i Hostels”. No han volgut especificar de quin partit es tracta.
El projecte impulsat per “un grup d’emprenedors”, segons la seva pàgina web, només accepta persones en la franja d’edat entre els 25 i els 45 anys, no admet persones que tinguin antecedents penals, armes, drogues o tabac, però tampoc mantenir relacions sexuals. Tot per un preu de 200 euros al mes. Qui incompleixi les “normes de convivència dels ruscs”, podrà ser expulsat pels “membres d’una comunitat, presentant els motius al supervisor del rusc”, que tindrà la darrera paraula, segons apunten des de Haibu.