Després del miratge de la pandèmia, la massificació turística torna a Barcelona. Segons denuncien des de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT), el negoci turístic a gran escala té impactes negatius en l’emergència climàtica, la sequera, la contaminació ambiental, l’habitatge assequible, l’espai urbà i natural, la disponibilitat de recursos naturals i la qualitat dels llocs de treball. És per això que aquest 27 de setembre han convocat accions contra la celebració del Dia Mundial del Turisme i consideren que a la pràctica s’està “celebrant el col·lapse”. Una dada per a la reflexió: en plena alerta per la sequera extrema que patim –els embassaments que subministren aigua a Barcelona es troben per sota del 22% de la seva capacitat– cada habitació d’un hotel de luxe a la ciutat consumeix el mateix que cinc llars.
“Responem així, de manera simbòlica, al bloqueig a què ens veiem sotmesos quotidianament. Bloqueig en el sentit estricte, quan les masses ens impedeixen caminar pels nostres barris, encara més a la gent gran i a la canalla”, han explicat als periodistes
Quan passaven uns minuts de les set de la tarda, desenes de manifestants han dut a terme un “bloqueig del trànsit turístic” pel carrer del Bisbe. “Responem així, de manera simbòlica, al bloqueig a què ens veiem sotmesos quotidianament. Bloqueig en el sentit estricte, quan les masses ens impedeixen caminar pels nostres barris, encara més a la gent gran i a la canalla”, han explicat als periodistes. Durant la concentració s’ha llegit un manifest on s’assenyalava que “la indústria turística produeix més del 10% de les emissions globals de CO₂, responsables del canvi climàtic, que està provocant incendis, inundacions i onades de calor de dimensions inèdites; migracions massives, molt de patiment i milers de morts”.
Amb relació al nou govern municipal, Dani Pardo, un dels portaveus de l’ABDT, ha volgut recalcar que “el PSC té una línia històrica de polítiques de turisme, és qui ha creat i reforçat la marca Barcelona i qui ens ha portat a l’actual situació insostenible”. A més, ha expressat una “forta desconfiança” cap a Jaume Collboni per, entre altres coses, ser “un dels principals impulsors de l’ampliació de l’Aeroport del Prat”.
En el manifest s’ha posat èmfasi en l’esperit unitari amb les lluites per l’habitatge digne que “vam plantar cara” a la fira immobiliària The District o de la plataforma No a la Copa Amèrica Barcelona
Les accions no s’han circumscrit al barri Gòtic. S’han convocat mobilitzacions als barris de la Sagrada Família, el Carmel i Vallcarca, aquesta última a les portes del Park Güell. De fet, en el manifest s’ha posat èmfasi en la unitat de les lluites, en l’objectiu comú de les reivindicacions per l’habitatge digne que “vam plantar cara” a la fira immobiliària The District o de la plataforma No a la Copa Amèrica Barcelona, així com d’oposició al macrocasino Hard Rock, al Quart Cinturó i als Jocs Olímpics d’Hivern. “Totes elles són la lluita per la vida i pel planeta”, reblen.
Mentre tot això passava a Barcelona, també es feien concentracions i accions a Menorca, Donosti, Còrdova, Nàpols o Lisboa, on diverses plataformes i entitats també lluiten contra la massificació turística. Una situació induïda per l’arribada de grans creuers o pel fet que els vols entre ciutats europees o intercontinentals, malgrat generar una gran contaminació i gasos d’escalfament global, s’han convertit en la forma habitual de desplaçar-se de centenars de milions de persones per gaudir del seu temps d’oci o de negoci.