Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El veïnat d'un edifici del Poble-sec s'organitza davant l'amenaça d'expulsió

El Sindicat de Llogateres, el Sindicat de Barri del Poble-sec i el veïnat de l'immoble han convocat una roda de premsa per reclamar la renovació dels contractes de lloguer després que la immobiliària Second House n'hagi adquirit la titularitat per fer-hi pisos de luxe

El veïnat de Tapioles 15 reclama nous contractes de lloguer davant l’arribada d’un fons especulatiu | Sindicat del Poblesec

El veïnat del bloc del carrer Tapioles 15, al Poble-sec de Barcelona, ha presentat aquest matí en roda de premsa la seva lluita per aconseguir la renovació sense pujades dels contractes de lloguer. Les llogateres han estat informades que a inicis del mes de desembre conclourà el procés de compra del seu edifici per part del fons d’inversió Second House, qui pretén fer fora les llogateres, rehabilitar els habitatges i vendre’ls un a un.

Aquesta finca del Poble-sec consta de quinze habitatges, tots de lloguer, on hi viuen onze famílies, atès que quatre pisos estan buits. D’aquestes onze llars, quatre tenen contracte de renda antiga (indefinit) i les altres set tenen contractes de lloguer convencionals que es van prorrogant mes a mes, tal com marca la norma de “tàcita reconducció” del Codi Civil. De les tres restants, a dues llars els hi finalitza el contracte en els mesos vinents i a una li queden encara tres anys.

Second House és un fons d’inversió que va néixer l’any 1994 i centra la seva activitat en llars de luxe situades a les àrees residencials més cèntriques o de major prestigi de Barcelona

Second House és un fons d’inversió que va néixer l’any 1994 i centra la seva activitat en llars de luxe situades a les àrees residencials més cèntriques o de major prestigi de Barcelona i l’àrea metropolitana. El maig d’aquest any va signar un acord d’opció de compra amb el propietari actual de l’immoble, i és a partir del mes de setembre que comença a posar-se en contacte amb cada veïna de forma individualitzada. Paloma López, qui hi resideix amb un contracte en condició de renovació mes a mes, denuncia que “la informació ha estat esbiaixada i en molts casos contradictòria”.

Durant la roda de premsa, cinc de les veïnes han explicat la seva situació, així com les demandes que dirigeixen a Second House. Totes elles han subratllat que la renovació de contractes ha de donar-se sense pujades de preu, que s’han de fer contractes indefinits a les veïnes que tenen renda antiga, i que les obres s’han d’adequar a les necessitats del veïnat per tal d’assegurar “la no especulació de la finca”.

Tot i que la nova propietat va notificar a les llogateres que mantindria les condicions dels seus contractes, a la pràctica Second House podrà rescindir-los i demanar a la majoria de les llogateres que marxin en el termini d’un mes, la qual cosa els genera molta angoixa. És el cas de la Fabiola, que va néixer a l’edifici fa cinquanta anys i actualment té un contracte de renda antiga que no li assegura la permanència a l’immoble.


Comprar, expulsar, reformar i vendre

L’arribada de fons d’inversió que adquireixen finques senceres no és un fenomen nou a Barcelona i a les grans ciutats. Aquesta tendència es va establir cap a l’any 2014 i va ser un dels factors claus que va fer augmentar el preu dels lloguers i va ocasionar milers de desnonaments.

Comprar una finca de propietat vertical (d’un sol propietari) situada a les zones cèntriques d’una ciutat bolcada al turisme com és Barcelona s’ha convertit en un dels objectius predilectes dels grans inversors immobiliaris, que adquireixen finques barates per renovar-les i vendre els nous habitatges a uns preus molt elevats. Al llarg d’aquest procés es desfan dels antics llogaters amb procediments com els desnonaments invisibles i el mobbing immobiliari.

Han desplegat una gran pancarta on alerten de l’amenaça de desnonament |Sindicat del Poblesec

Sergi Barrios, militant del Sindicat de Barri del Poble-sec, assegura que aquest “és un pas molt valent per a les veïnes de Tapioles 15, ja que no és l’únic bloc del barri que s’ha vist en una situació de compra-venda per part de fons d’inversió, que compren blocs sencers i enfronten el veïnat per a que acabi marxant per desgast”.

Les pors de les llogateres no són infundades. Per una banda, la nova propietat ja ha fet públiques les seves intencions de reformar i vendre els habitatges un a un. De fet, a internet es va poder visualitzar l’anunci de la venda d’un dels pisos, amb imatges del mateix simulades digitalment, publicat per Second House i actualment retirat. A més, durant les últimes setmanes, la futura propietat ha estat ensenyant a compradors en potència els pisos buits de la finca.


Disposades a “no marxar”

Enfront aquesta situació, les llogateres de Tapioles 15 s’han organitzat amb el Sindicat de Llogateres i el Sindicat de Barri del Poble Sec, i estan disposades a defensar els seus habitatges i no marxar. Després de mesos intentant concertar una reunió amb la nova propietat a través del Sindicat de Llogateres, finalment, han aconseguit cita per aquest dijous.

Les demandes són molt clares: que Second House renovi els seus contractes de lloguer sense pujades de preu, que no apugi els lloguers de renda antiga i que les reformes que faci responguin a les necessitats del veïnat

Les seves demandes són molt clares: que Second House renovi els seus contractes de lloguer sense pujades de preu, que no apugi els lloguers de renda antiga (atès que si es fan obres, la llei contempla increments) i que les obres i reformes que faci, responguin a les necessitats reals del veïnat i no “a l’interès d’especulació”. Per al veïnat, la clau de tot plegat és “establir un diàleg i garantir que es respecta la bona convivència i es permet seguir vivint tranquil·lament a tot el veïnat”.

Enric Aragonès, membre del Sindicat de Llogateres, apunta que “les lleis no estan fetes a mida de les veïnes, estan fetes a mida dels fons voltors. No es pot legislar pels interessos dels llogaters i pels interessos dels fons d’inversió alhora, pel que els poders públics han d’escollir a qui defensen”.

En aquest sentit, des del Sindicat de Llogateres asseguren que “l’única manera de garantir el dret a l’habitatge de les veïnes és posant fi a les pràctiques nocives dels fons voltors. És urgent regular els lloguers perquè comencin a abaixar els preus i aconseguir que les llars llogateres no destinin més d’un 30% del seu sou a l’habitatge. La llei d’habitatge estatal, és l’eina clau per poder fer-ho, però mentre el PSOE es negui a aprovar-la, milers de famílies continuaran patint pujades de lloguer i centenars de voltors, continuaran expulsant veïnes per poder cobrar rendes més altes”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!