“Estem bé, tot bé!”. Comenta Adil, un repartidor d’aigua de Haseke (Al-Hasaka en àrab) quan li preguntem per la fuga de presos d’Estat Islàmic que hi ha hagut a la seva ciutat, i continua “el motí ha sigut a l’altra banda de la ciutat, aquí estem tranquils”. Tanmateix, la seva tranquil·litat contrasta amb la de Memo, un estudiant de Qamislo –situat a una hora de Haseke–, que ens explica que té por perquè han detingut tres membres d’Estat Islàmic a la seva ciutat fa unes hores.
Els membres detinguts probablement s’hagin escapat durant l’atac a la presó d’Al Sinaa de Haseke. Els darrers dies, aquesta ciutat ha vist com els terrats es tornaven a omplir de casquets de bala, el fum tenyia el cel de negre i les parets tornaven a quedar marcades per projectils, un fet que no passava des que el 2015 Haseke va tenir Estat Islàmic a les portes, en el moment de màxima esplendor del califat.
La fugida de la presó va tenir lloc el dijous 20 de gener, quan un grup d’assaltants hauria fet esclatar diversos camions cisterna carregats amb gasolina a l’exterior de la presó
La fugida de la presó va tenir lloc el dijous 20 de gener, quan un grup d’assaltants hauria fet esclatar diversos camions cisterna carregats amb gasolina a l’exterior de la presó. Així també van aconseguir tallar les vies d’accés al complex i qualsevol opció a una resposta ràpida, tot mentre un cotxe bomba explotava a les portes del centre penitenciari. A dins, els presos haurien calat foc a mantes i matalassos, prenent les armes als guardes que van accedir-hi, segons relata el mitjà kurd ANF.
No es tracta del primer motí a la presó; en anys anteriors, els presos d’Estat Islàmic havien dut a terme accions similars sense èxit. A més, el passat 25 de desembre les Forces Democràtiques de Síria (SDF, per les sigles en anglès), juntament amb les Assayish, les forces internes de seguretat, varen frustrar un intent d’assalt similar. En aquella ocasió es van confiscar prop de 200 fusells kalàixnikov, així com cinturons explosius. Això ens dona pistes de com s’hauria executat l’assalt més recent.
En obrir-se una bretxa per la qual entrar armament, un grup nombrós d’integristes radicals s’haurien atrinxerat a la presó mentre la resta aprofitava per dispersar-se cap als edificis més propers. Allà haurien dut a terme execucions de civils, fins al punt de tallar el cap a un home, segons informen les SDF. El nombre de persones fugades és molt difícil de calcular, ja que les autoritats de l’Administració Autònoma del Nord i Est de Síria, institució que gestiona la regió i, en concret, la instal·lació penitenciària, no ha donat dades exactes.
Segons l’ONG Human Rights Watch, a les presons del nord i est de Síria hi ha 12.000 presoners d’Estat Islàmic, dels quals una tercera part són estrangers procedents de mig centenar de països
Clara Moore, investigadora del Rojava Information Center (RIC), una agència de notícies amb seu a Rojava, explica que podria haver-hi un total de 4000 presoners. Cal tenir en compte que aquesta és la presó més gran amb membres d’Estat Islàmic al nord i est de Síria, entre els quals hi hauria importants líders de l’organització. Segons l’ONG Human Rights Watch, a les presons del nord i est de Síria hi ha 12.000 presoners d’Estat Islàmic, dels quals una tercera part són estrangers procedents de mig centenar de països.
Segons el portaveu de les SDF, Ferhad Shami, un total de 10.000 efectius s’han desplegat a Haseke davant la dificultat de controlar el gran nombre de gihadistes. A més, el pentàgon ha informat que haurien comptat amb el suport aeri de caces F18 i helicòpters Apache de la Coalició Internacional. Per la seva banda, cèl·lules gihadistes haurien atacat instal·lacions de les SDF a Deir ez-Zor, l’última regió alliberada d’Estat Islàmic el 2019, on encara compten amb cert suport dins una població de majoria àrab.
Mentrestant, Haseke i diverses ciutats properes han decretat un confinament obligatori fins al 30 de gener. Les SDF estimen que uns cent gihadistes han resistit dins de l’ala nord de la presó fins a primera hora del 26 de gener –quan n’han recuperat el control–, mentre que prop d’un miler s’haurien entregat. Les baixes dels gihadistes es contarien per centenars, mentre que les forces kurdo-àrabs han anunciat 27 morts fins al moment. A aquesta situació de caos, s’hi suma l’augment d’atacs a les línies de front d’Ain Issa i Tel Temir, on l’Estat turc i els seus grups gihadistes han intentat prendre pobles sota el control de les SDF. A més, un dron turc hauria bombardejat un cotxe militar que es dirigia a Haseke per reforçar l’operació contra Estat Islàmic. Per últim, segons tuita Shami, s’haurien trobat armes amb el segell de l’OTAN entre l’armament d’Estat Islàmic. El portaveu de les SDF denuncia que Turquia hauria facilitat armament al grup gihadista.