Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Felip Puig reapareix com a promotor de línies elèctriques de Molt Alta Tensió

L'exconseller d'Interior s'incorpora a un equip de 'facilitadors' que fa ofertes econòmiques als consistoris contraris a les MAT promogudes per l'empresa Forestalia

| Arxiu

Felip Puig torna a l’escena pública, però ara ho fa des del sector privat. L’any 2012 es veia forçat a abandonar el departament d’Interior després de mentir en seu parlamentària en relació amb les greus lesions d’Ester Quintana, provocades per un projectil disparat pels Mossos d’Esquadra, tal com se certificaria via sentència judicial tres anys més tard. Ara reapareix com a ‘facilitador’ de l’empresa Forestalia, que pretén construir quatre línies elèctriques de molt alta tensió que creuran Aragó, Catalunya i el País Valencià.

Durant els mesos de setembre i octubre d’enguany Puig s’ha incorporat a l’equip de Josep Grau, exconseller d’Agricultura del govern de Jordi Pujol i qui des de principis d’any ja treballava a sou del president de Forestalia, el magnat aragonès Fernando Samper Rivas. Grau, a més, també ha fitxat per aquesta missió a l’exdirector general d’Energia Pere Palacín, un ex-alt càrrec incombustible que havia sobreviscut a l’aplicació del 155 i que va ser destituït el 6 de maig de 2020 pel president Quim Torra. Palacín anteriorment havia estat a les direccions d’Enher i de Red Eléctrica de España.

La triada d’expolítics té com a missió convèncer de les bondats de la MAT els ajuntaments més contraris, i ho fan amb “temptadores” ofertes econòmiques per a les arques municipals i pels particulars afectats. En el reportatge d’obertura de la Directa 533 us expliquem els detalls de les negociacions als consistoris de Tremp i Gavet de la Conca (Pallars Jussà), la Fatarella i Corbera d’Ebre (la Terra Alta), Vallmoll (l’Alt Camp), La Mata (els Ports). Les ofertes s’han adaptat al grau d’oposició que els ‘facilitadors’ han copsat a cadascun dels municipis.

També hem parlat amb Joan Pons, consultor de l’empresa Insta que ha analitzat a instàncies de Xarxa Sud –on s’apleguen entitats ecologistes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre– els possibles impactes mediambientals de la MAT de Tarragona, i amb Maria Cervera i Quim Guasch, tècnics de defensa ambiental de Gepec-Ecologistes de Catalunya. Us avancem alguns dels continguts en aquesta peça audiovisual.


L’oligopoli i l’autoconsum

El reportatge en profunditat es complementa amb les entrevistes que Vicent Almela ha fet al geògraf Sergi Saladié, l’investigador de l’Observatori del Deute en la Globalització Alfons Pérez i una de les fundadores de Som Energia Nuri Palmada. Adverteixen que l’actual marc normatiu afavoreix les grans empreses de l’oligopoli energètic. Per contra, tanquem les vuit pàgines de la secció ‘A Fons’ amb una mirada en positiu de l’autoconsum fotovoltaic, un fenomen a l’alça arreu del territori. Miquel Andreu ens porta exemples de zones rurals i urbanes, liderats per empreses, associacions, administracions públiques, cooperatives o particulars.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!