Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Fugir per estimar i ser

Al Marroc es criminalitzen les persones homosexuals i es persegueixen les persones trans amb penes de multa i de presó. Moltes d'elles resisteixen, però d'altres es veuen forçades a demanar protecció internacional. Les qui enceten aquest llarg periple legal, però, no troben una situació fàcil, ja que continuen patint discriminacions i homofòbia

El Codi Penal marroquí considera “relacions impúdiques o contra natura” les relacions entre persones del mateix sexe i les penalitza amb penes de 6 mesos a 3 anys de presó. La comunitat gai, lesbiana i trans d’aquest país s’enfronta a vulneracions de drets i violències no només provinents de la llei sinó també per part de la família, la policia o els mitjans de comunicació. Algunes persones de la comunitat LGBTI resisteixen des de la clandestinitat, mentre d’altres només veuen l’asil com a sortida.

Per fugir, algunes proven d’entrar a Europa per Ceuta. Allà, però, les persones que sol·liciten asil queden retingudes al Centre d’Estada Temporal d’Immigrants (CETI) més d’un any, esperant ser enviades a diferents punts de la península.

En general, l’asil de les persones LGBTI a l’Estat espanyol no sempre és fàcil, ja que el procés legal que han de superar per obtenir la protecció internacional sol ser lent i l’índex de denegació de sol·licituds és elevat. A més, un cop arribades al seu destí, aquestes persones poden continuar vivint situacions de discriminacions racistes i homòfobes.

Amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, obrim al públic aquest documental, elaborat pels periodistes de la Directa Víctor Yustres, Sònia Calvó i Victòria Oliveres, en col·laboració amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i Servei Civil Internacional (SCI) de Catalunya.

 

*Aquest documental s’ha realitzat en el marc de les beques DevReporter, amb la contribució financera de la Unió Europea. El seu contingut és responsabilitat exclusiva de la ‘Directa’.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!