Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Abandoneu tota esperança

Des de l’estrena de 28 días después i Amanecer de los muertos, detonants d’una revifada del cinema de zombis i infeccions diverses, la figura del mort vivent ha abandonat la sèrie B per introduir-se, perdurablement, al cor del mainstream. Melanie, the girl with all the gifts és una nova mostra de les ramificacions d’un gènere que tendeix a transcendir els relats de supervivència i terror. Les pel·lícules de George Romero (La noche de los muertos vivientes) ja afrontaven, fa dècades, la gestió politicomilitar de les crisis o abordaven una certa sociologia dels contextos d’ensorrament institucional.

El film beu d’aquestes fonts i tracta de situacions conegudes: desconfiança vers l’estament militar, conflictes ètics amb l’experimentació científica… L’inici és contundent: se’ns presenta una nena captiva, vestida amb els uniformes de color taronja que associem amb la presó de Guantánamo. Melanie és portadora d’una malaltia que converteix les persones en caníbals irades, però no cau en cap fúria cega. És una figura que provoca por i, alhora, genera l’esperança en algun tipus de cura o pal·liatiu de la pandèmia.

A diferència de les crisis sanitàries controlades de La resurrección de los muertos o Retornados, Melanie, the girl with all gifts s’ubica en un escenari de plaga apocalíptica. En totes tres ficcions, el zombi pot esdevenir un malalt crònic, però McCarthy i companyia semblen assumir que la convivència entre persones diverses és impossible. Per començar, la majoria de personatges són poc proclius a acceptar que la protagonista és viva i és humana.

Sense escarafalls efectistes, amb una melancolia continguda que s’escola entre les escenes alternes de thriller i drama, els responsables de l’obra semblen afirmar que la diferència sempre desemboca en relacions de por i de poder. Que la convivència entre persones diverses, en igualtat, és pràcticament impossible. El missatge pot ser desmobilitzador, però, en observar la història humana i el nostre present de neofeixismes i Mare Mortum, potser té un cert fonament.

 

CINEMA
Melanie, the girl with all the gifts
Director: Colm McCarthy
Durada: 110 minuts
Guionista: Mike Carey

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;