Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Feminicidis als Països Catalans 2017

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista. S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l’opressió per raons de gènere; es tracta d’un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etc.

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Per fer-ho, ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d’assassinats.

La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d’assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l’eradicació dels feminicidis no és prioritària a l’agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l’Interior del govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d’assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l’Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l’agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l’estadística espanyola, per causes diverses com ara la temporalitat de la mort; feminicidis no íntims, que contemplen tots aquells assassinats que s’han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l’agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l’assassinada i l’assassí; familiars per connexió, o sigui, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d’odi per identitat sexual; assassinats de dones per robatori i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.

 

Feminicidis íntims oficials

1. 07/02 (Súria, Catalunya) Carmen G.R., de 79 anys, assassinada pel seu marit -de 82 anys- al domicili familiar.

2. 21/02 (València, País Valencià) Gloria A. V., assassinada per la seva exparella. Deixa òrfena una filla menor d’edat.

3. 21/02 (Gàndia, País Valencià), Dolores Correa, 49 anys, Guàrdia Civil retirada a causa d’una malaltia. El presumpte assassí, de 55 anys, té antecedents per violència masclista i una ordre d’allunyament; vivien separats. El 21 de febrer es troba el cadàver, es creu que la possible data de l’assassinat sigui el 17/02/2017.

4. 22/02 (Santa Perpetua de la Mogoda, Catalunya), Leydi Yuliana D. A., 34 anys. El seu assassí tenia vigent des de novembre del 2016 una ordre d’allunyament de 500 metres, que va ser ampliat a 1000 metres el passat gener després d’una nova denúncia de la víctima.

5. 23/02 (Alacant, País Valencià) Margaret Stenning, 79 anys, presumptament assassinada pel seu marit, de 86 anys, a la residència geriàtrica on ambdós residien. L’assassinat es va produir el 19/02.

6. 21/04 (Barcelona, Catalunya) Rosa, 45 anys.

7. 25/06 (Salou, Catalunya) Fadwa Talssi, 29 anys.

8. 16/07 (València, País Valencià) Irina G., 38 anys. Feminicidi íntim. Deixa orfe un fill menor d’edat.

9. 01/10 (Barcelona, Catalunya) Felicidad Bruhn, 25 anys. Va ser assassinada d’un tret, juntament amb el seu nadó. El seu cos es va trobar abandonat al portal de l’edifici on residia, el del nadó es va trobar al domicili. Feminicidi íntim. Deixa orfe una filla menor d’edat.

10. 14/10  (Rubí, Catalunya) María Sánchez Coca, 66 anys. Feminicidi íntim, xifra oficial.

11. 08/11 (Elda, País Valencià) Jessy B. C., 28 anys. Assassinada a trets a la porta de l’escola on estudia el seu fill de quatre anys. Quan l’havia recollit en acabar les classes, la seva exparella i pare del menor, Imanol C.S. de 31 anys, va disparar-li fins a cinc trets. L’assassí va suïcidar-se poca estona després. L’agressió mortal va ser al carrer i a plena llum del dia, davant del menor i les persones que venien a buscar la canalla a la sortida del col·legi. Durant unes hores, Jessy va restar en coma, però no va poder sobreviure a les múltiples ferides de bala. Ja havia denunciat Imanol per violència de gènere i per això tenia una ordre d’allunyament, que va incomplir. Xifra oficial.

12. 24/11 (Vinaròs, País Valencià) Katharina, 31 anys, nacionalitat alemanya. Assassinada a trets per la seva parella, també alemany, de 40 anys. Feminicidi íntim en investigació. Xifra no oficial.

13. 30/11 (Guadassuar, País Valencià) Nom i cognoms no coneguts, 43 anys. Feminicidi íntim. Xifra oficial.

 

Feminicidis íntims no oficials

14. 20/05 (La Llagosta, Catalunya) Marisela Arauz Cuéllar, 48 anys. Feminicidi íntim en investigació per part del Ministeri. Deixa orfes dos fills menors d’edat. Xifra no oficial.

Feminicidis no íntims

15. 10/02 (Xàtiva, País Valencià) Josefa Cuquerella Moscardó, 75 anys. Xifra no oficial

16. 31/03 (Ses Figueretes, Eivissa) Nom i cognoms no coneguts, edat no coneguda. Xifra no oficial

 

Feminicidis infantils

17. 01/10 (Barcelona, Catalunya) Sharita, 1 any. Feminicidi infantil. Xifra no oficial. Assassinada pel seu pare, juntament amb la seva mare.

18. 12/11 (Alzira, País Valencià) Maya Mihai, 2 anys. Feminicidi infantil. Xifra no oficial. Assassinada pel seu pare.

 

Feminicidis familiars

19. 07/04 (Bellvís, Catalunya) Nom i cognoms no coneguts, 49 anys. Assassinada pel seu fill. Xifra no oficial

20. 30/06 (Paterna, País Valencià) Carmen B. P., 72 anys. Feminicidi familiar. Xifra no oficial. Assassinada pel seu fill.

21.  27/08 (Barcelona, Catalunya) Nom i cognoms no coneguts, 89 anys. Feminicidi familiar. Xifra no oficial. Assassinada pel seu nét.

 

Feminicidis en l’àmbit del treball sexual

22. 10/12 (Barcelona, Catalunya) Yingying Y. 48 anys, nacionalitat xinesa, resident al barri del Raval. Va ser trobada morta amb signes de violència al seu pis. Exercia la prostitució; un home de nacionalitat italiana, client seu, s’ha inculpat de l’assassinat i ha estat arrestat pels Mossos d’Esquadra. Feminicidi no íntim. Xifra no oficial.

 

Assassinats de dones per robatori

23. 16/03 (La Llosa, País Valencià) Avelina Álvarez., 81 anys. Xifra no oficial

 

Feminicidis/assassinats de dones sense dades suficients

24. 17/02 (Lleida, Catalunya) Amparo S. B., 61 anys, investigació en curs, xifra no oficial

25. 04/07 (Bisbal del Penedès, Catalunya) Nom i cognoms no coneguts, 63 anys. Feminicidi/assassinat de dona sense dades suficients. Xifra no oficial.

26. 24/08, el cadàver es va trobar el 26/09 (Osor, Catalunya) Paula Mas Pruna, 21 anys. Feminicidi/asassinat sense informació suficient. Xifra no oficial.

27.  26/08 (Arenys de Mar, Catalunya) Dona pendent d’identificar. Trobada morta dins d’un cotxe amb signes de violència. Xifra no oficial. Investigació en curs per part de Mossos d’Esquadra.

28. 28/12, data de descobriment del cos (Begues, Catalunya) Dona pendent d’identificar. El seu cadàver calcinat es va trobar a finals de desembre en un camí de terra als afores del municipi, a dos quilòmetres del nucli urbà més proper. Es desconeixen les causes de la mort. Investigació en curs per part dels Mossos d’Esquadra. Xifra no oficial.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;